Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Συνάντηση Κυρ. Μητσοτάκη με τον Ερντογάν αύριο στο Λονδίνο
Συνάντηση Κυρ. Μητσοτάκη με τον Ερντογάν αύριο στο Λονδίνο

Συνάντηση Κυρ. Μητσοτάκη με τον Ερντογάν αύριο στο Λονδίνο

Στο Λονδίνο ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης για την επετειακή Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ

Συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα έχει την Τετάρτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο.

Στη συνάντηση, η οποία και θα πραγματοποιηθεί έπειτα από αίτημα της τουρκικής πλευράς, θα είναι παρόντες επίσης ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και η επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 14:30 ώρα Λονδίνου.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο ΣΚΑΪ ο Ερντογάν ανέφερε σε ομιλία του ότι θα πει στον Έλληνα πρωθυπουργό πως η μπορεί να κάνει τα βήματα που θέλει και η Άγκυρα θα κάνει τα δικά της.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να κηρυχθεί persona non grata ο Λίβυος πρέσβης στην , ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι «η Λιβύη μπορεί να αποσύρει τον πρέσβη της πριν το κάνει η Αθήνα».

«Η συμφωνία με τη Λιβύη είναι κυριαρχικό μας δικαίωμα και θα το πω και στον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν», τόνισε επίσης ο Ερντογάν.

Ο κ. Μητσοτάκης είχε ανακοινώσει ότι θα έθετε το ζήτημα των τουρκικών ενεργειών στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ και κυρίως στο γεύμα που θα έχει αύριο με τον Ντόναλντ .

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή για πρώτη φορά δημόσια η Αγκυρα αμφισβήτησε ότι το Καστελόριζο έχει υφαλοκρηπίδα υποστηρίζοντας ότι τα ελληνικά νησιά δεν μπορούν να δημιουργήσουν περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στον απόηχο και της συνάντησης του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών με τον Αιγύπτιο ομόλογό του στο Κάιρο, ανέφερε συγκεκριμένα ότι «τα νησιά δεν μπορούν να επηρεάσουν την παράκτια προβολή της ς, της χώρας με τη μακρύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι τα νησιά που βρίσκονται στην αντίθετη πλευρά της διάμεσης γραμμής μεταξύ δύο ηπειρωτικών περιοχών δεν μπορούν να δημιουργήσουν περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας πέρα ​​από τα χωρικά ύδατά τους».

Σημειώνει επίσης ότι «το μνημόνιο με τη Λιβύη είναι σύμφωνο με τις δικαστικές αποφάσεις που θεσπίζουν τη διεθνή νομολογία και το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών άρθρων της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας».

Στο Λονδίνο ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης για την επετειακή Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται από χθες το βράδυ στο Λονδίνο, όπου το διήμερο 3-4 Δεκεμβρίου θα λάβει μέρος στην επετειακή Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ για τα 70 χρόνια της Συμμαχίας.

Σήμερα στις 12.00 ώρα ς, ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με διεθνείς επενδυτές και στις 15:30 (ώρα ς) θα επισκεφθεί τα κεντρικά γραφεία των Financial Times (FT) και θα έχει συνάντηση με τη συντακτική ομάδα της εφημερίδας (editorial board meeting).

Στις 19.15, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφ – Μητσοτάκη, θα παραστεί σε δεξίωση που παραθέτει η στους ηγέτες του ΝΑΤΟ στο Buckingham Palace, ενώ στις 21:30, ο πρωθυπουργός και η σύζυγός του θα παρακαθίσουν σε δείπνο στην πρωθυπουργική (Downing Street) που παραθέτει ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον.

Δικαιότερη κατανομή των στρατιωτικών δαπανών θα ζητήσει ο

Ο Aμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έφθασε το βράδυ της Δευτέρας στο Λονδίνο για τη Σύνοδο Κορυφής που αναμένεται να σημαδευτεί από εντάσεις, ειδικά εξαιτίας των δηλώσεων του Γάλλου ομολόγου του Εμανουέλ Μακρόν περί «εγκεφαλικού θανάτου» της ατλαντικής συμμαχίας.

Το προεδρικό αεροσκάφος προσγειώθηκε χθες βράδυ στο αεροδρόμιο Στάνστεντ, όχι μακριά από την πρωτεύουσα του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Αναχωρώ για την Ευρώπη για να εκπροσωπήσω τη χώρα μας και να αγωνιστώ για τους Αμερικανούς ενώ οι Δημοκρατικοί-που-δεν-κάνουν-τίποτα εσκεμμένα προγραμμάτισαν ακρόαση για την απάτη της παραπομπής μου ταυτόχρονα με τη [σύνοδο κορυφής] του NATO», ανέφερε ο ένοικος του Λευκού Οίκου μέσω Twitter λίγη ώρα μετά την απογείωση του αεροπλάνου του.

Στις επαφές του με τους συμμάχους της χώρας του, ο ρεπουμπλικάνος δισεκατομμυριούχος αναμένεται για άλλη μια φορά να ζητήσει τη δικαιότερη, κατά την άποψη της Ουάσιγκτον, κατανομή του βάρους -των δαπανών-στο πλαίσιο του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού.

Και πάλι μέσω Twitter, με ανάρτησή του μέσα από το προεδρικό αεροσκάφος, ο Τραμπ συνεχάρη για την αύξηση των αμυντικών δαπανών τις διάφορες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, τάση πάντως που είχε αρχίσει να εκδηλώνεται επί των ημερών του Δημοκρατικού προκατόχου του Μπαράκ Ομπάμα.

Η διμερής συνάντησή του με τον Εμανουέλ Μακρόν, σήμερα Τρίτη, προσελκύει εκ των προτέρων ιδιαίτερη προσοχή.

Ο Γάλλος πρόεδρος προκάλεσε αίσθηση στις αρχές Νοεμβρίου, όταν έκρινε ότι η ατλαντική συμμαχία βρίσκεται σε κατάσταση «εγκεφαλικού θανάτου», στηλιτεύοντας την έλλειψη συντονισμού ανάμεσα στις ΗΠΑ και τα κράτη της ΕΕ για την έφοδο που εξαπέλυσαν οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, που συνοδεύεται από τη σύζυγό του Μελάνια, θα επιστρέψει στην Ουάσιγκτον το βράδυ της Τετάρτης.

«Η γενική αίσθηση είναι ότι η διάρκεια αυτής της συνάντησης μειώθηκε, ώστε να περιοριστούν οι διαφωνίες που είδαμε σε προηγούμενες συνόδους», επισήμανε η Αμάντα Σλόουτ, ερευνήτρια του Brookings Institution.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση