Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Συνάντηση διοικήσεων ΤΑΙΠΕΔ-ΟΛΒ ΑΕ για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού
Συνάντηση διοικήσεων ΤΑΙΠΕΔ-ΟΛΒ ΑΕ για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού

Συνάντηση διοικήσεων ΤΑΙΠΕΔ-ΟΛΒ ΑΕ για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού

Τις δυνατότητες του λιμένος Βόλου αλλά και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που θα πρέπει να αναδειχθούν, ενόψει  της ιδιωτικοποίησης του λιμένος που προωθείται, συζήτησαν μεταξύ άλλων, με τη διοίκηση του ΟΛΒ, κατά την επίσκεψή τους στον Βόλο ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Θαν. Ζηλιασκόπουλος, ο διευθύνων σύμβουλος Δημ. Πολίτης και υπηρεσιακά στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ.

Στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΟΛΒ, συμμετείχαν η πρόεδρος του ΟΛΒ Βίκυ Μήτρου, ο διευθύνων σύμβουλος Σωκρ. Αναγνώστου, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και υπηρεσιακά στελέχη, ενώ η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, πραγματοποίησε συνάντηση και με τους εργαζόμενους του ΟΛΒ.

Σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ, ο κ. Ζηλιασκόπουλος ανέφερε ότι στόχος της επίσκεψης είναι να εξεταστούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και πως μπορεί να καταστεί το λιμάνι πιο ελκυστικό στους επενδυτές. “Τον Σεπτέμβριο αναιρέθηκε το τελευταίο εμπόδιο με το υπουργείο εθνικής άμυνας, αλλά υπάρχουν άλλα λιμάνια όπως της Αλεξανδρούπολης και της Ηγουμενίτσας που προηγούνται και ήρθαμε να συζητήσουμε,  να δούμε και την τοπική κοινωνία και τον περιφερειάρχη” είπε ο κ. Ζηλιασκόπουλος.

Σχολιάζοντας την επένδυση φυσικού αερίου που παρουσιάστηκε ο πρόεδρος, ανέφερε ότι η διοίκηση έχει την ελευθερία κινήσεων να δει εν δυνάμει επενδυτές και να διερευνήσει πράγματα και πρόσθεσε: “το ΤΑΙΠΕΔ δεν εμπλέκεται και δεν έχει ώριμη πρόταση και αποτελεί μια διερεύνηση όπως για την κρουαζιέρα για το terminal κ.ά., θα διερευνήσουμε κάθε πρόταση. Αν υπάρχουν μειονεκτήματα θα αναλυθούν. Η διοίκηση πρέπει να διερευνά. Ο μέτοχος είναι το ΤΑΙΠΕΔ και θέλει να αξιοποιήσει το περιουσιακό στοιχείο και να μεγιστοποιήσει την αξία του για την οικονομία και την κοινωνία. Συζητήσαμε για τις δυνατότητες του Yachting, τη σύνδεση με το τρένο την κρουαζιέρα. Υπάρχουν εμπορικές δραστηριότητες και η διοίκηση τα κοιτά . Περιμένουμε κάποιον επενδυτή να αξιοποιήσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του λιμένος”, επισημαίνοντας ότι η διοίκηση κάνει πολύ καλή δουλειά.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Δημ. Πολίτης, σχετικά με την επένδυση ανέφερε ότι δεν έχει καμία ενημέρωση ωστόσο όπως διευκρίνισε “αυτό δε σημαίνει ότι δε θα ακούσουμε. Το λιμάνι θα πρέπει να είναι ανοιχτό σε οτιδήποτε επί της αρχής μπορεί να δώσει δύναμη στο λιμάνι αλλά είμαστε πολύ μακριά όμως απ όλο αυτό Δεν είμαστε ούτε στην αρχή της Αρχής.  Το λιμάνι δεν είναι αποκομμένο από την πόλη, αλλά να ακούσουμε να πληροφορηθούμε πριν κάτσουμε κάτω να αποφασίσουμε τι θα μπορούσε να είναι μια σωστή μέθοδος αξιοποίησης κι να δώσει αξία και στην πόλη”.
Σύμφωνα με τον κ. Πολίτη, αυτή την στιγμή “σχεδιάζουμε τη μορφή για την ιδιωτικοποίηση. Μέχρι τέλος του χρόνου θα είμαστε σε θέση να καταλήξουμε στον σχεδιασμού περιμέτρου για να ξεκινήσει η διαδικασία εντός του πρώτου εξαμήνου”, προσθέτοντας ότι για τα δύο από τα τέσσερα λιμάνια αναμένεται   εκδήλωση οριστικού ενδιαφέροντος εντός Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου.

Τέλος η πρόεδρος του ΟΛΒ Βίκυ Μήτρου ανέφερε ότι το ΤΑΙΠΕΔ ήρθε σήμερα για να ακούσει τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου και να μιλήσουν και με τους εργαζόμενους. Όπως είπε: “το λιμάνι δεν είναι μόνο η διοίκησή του, είναι ο κόσμος που δουλεύει και δούλευε χρόνια και το αγαπάει και η τοπική κοινωνία, που έχει αναπτυχθεί γύρω από το λιμάνι και αγαπάει το λιμάνι. Για μένα το σημαντικότερο είναι ότι ακουστήκαμε, ακούστηκαν οι απόψεις τα οράματα, τα πλάνα μας”.
Ερωτηθείσα για την επένδυση υγροποιημένου αερίου στο λιμάνι η πρόεδρος είπε ότι δεν  είναι ώριμο κάτι, για να τοποθετηθεί.

Η Π.Π.Μ.

Εκπρόσωποι της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας (ΠΠΜ) μετέβησαν στον Οργανισμό Λιμένος Βόλου με σκοπό να ζητήσουν να συναντηθούν με τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ .

Πράγματι τον συνάντησαν κατά την είσοδό του στον ΟΛΒ, του επέδωσαν υπόμνημα και του ζήτησαν να έχουν, στη συνέχεια του προγράμματός του, σύντομη συνάντηση μαζί του.

Στο υπόμνημα που επιδόθηκε στον κ. Ζηλιασκόπουλο σχετικά με τις εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στο λιμάνι του Βόλου έχει ως εξής: “Εδώ και λίγες μέρες έχει γίνει γνωστό ότι δόθηκε προέγκριση από τη Ρ.Α.Ε. για κατασκευή εγκαταστάσεων αποθήκευσης και εκμετάλλευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στο λιμάνι του Βόλου. Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας έχει ήδη εμπρόθεσμα καταθέσει ένσταση στη Ρ.Α.Ε. επικαλούμενη τυπικούς λόγους. Το ερώτημα είναι αν υπάρχει η έγκριση του κυρίου του λιμανιού, που είναι το ΤΑΙΠΕΔ;

Σε συνάντησή μας με το δ/ντα σύμβουλο του ΟΛΒ  Σωκράτη Αναγνώστου στις 19 Σεπτεμβρίου 2021 μας διαβεβαίωσε ότι δεν μπορεί να γίνει τίποτε αν δεν αλλάξει το master plan του λιμένος Βόλου, η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και δεν παρουσιαστεί αξιόπιστη και ασφαλής ΜΠΕ για το συγκεκριμένο . Δυστυχώς όμως προχθές Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2021, ο ΟΛΒ ήταν συνδιοργανωτής εκδήλωσης, μαζί με το Δήμο Βόλου στο Δημαρχείο του Βόλου για την παρουσίαση του υ αυτού όπου μάλιστα απαγορεύτηκε η είσοδος σε μέλη της οργάνωσής μας που πήγαν στην εκδήλωση για να ενημερωθούν.

Επιπλέον τους απαγορεύτηκε, αφού κατάφεραν τελικά να μπουν, να κάνουν οποιαδήποτε ερώτηση, σε αποθέωση της δημοκρατίας! Μάλιστα οι εκπρόσωποί μας θηκαν και εξυβρίστηκαν αναίτια από τον δήμαρχο Βόλου Αχ. Μπέο παρουσία του Σωκρ. Αναγνώστου.

Όμως επί της ουσίας η επένδυση αυτή, για την οποία υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες για τη σοβαρότητά της, παρουσιάζεται ως βεβαία, παρά το γεγονός ότι στερείται ΜΠΕ, δεν έχουν ενημερωθεί οι φορείς και οι αρχές της περιοχής και από την παγκόσμια εμπειρία είναι επικίνδυνη, ιδιαίτερα κοντά σε μια μεγάλη πόλη όπως είναι ο Βόλος.

Επιπλέον επιθυμούμε να σας επισημάνουμε τα εξής:

Α. Προστασία του Παγασητικού

Ο Παγασητικός είναι ο δεύτερος κλειστός και αβαθής κόλπος της χώρας μας. Ο άλλος είναι η λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου. Έχει ιδιαίτερο φυσικό κάλος και τουριστικές δραστηριότητες, ενώ πρόκειται για πολύτιμο θαλάσσιο περιβάλλον λόγω της αναπαραγωγής και διαβίωσης πλήθους θαλασσίων ειδών. Στα παράλια του έχουν αναπτυχθεί πολλές μικρές τουριστικές μονάδες οι οποίες λειτουργούν με όρους που επιτρέπουν την αειφορία του. Το νερό του κόλπου λόγω του μικρού του ανοίγματος προς το Πέλαγος δεν ανανεώνεται τακτικά  και επομένως κάθε σοβαρή ρύπανση των νερών του μπορεί να προκαλέσει ανεπίστρεπτες καταστροφές στο οικοσύστημά του. Ήδη υπάρχουν πολλές οχλούσες βιομηχανικές  δραστηριότητες που τον απειλούν σε περίπτωση ατυχήματος. 

Επομένως: α) Η εν λόγω επένδυση θα επιβαρύνει την οικολογική του ισορροπία αφού θα υπάρξει συχνή και έντονη όχληση, εξαιτίας της διέλευσης μεγάλων πλοίων που θα τροφοδοτούν την πλωτή εξέδρα-αποθήκη με υγροποιημενο   (LNG). Το ίδιο αποτέλεσμα θα επιφέρουν όσα  πλοία θα έρχονται για να προμηθεύονται το LNG, προκειμένου να το χρησιμοποιήσουν ως καύσιμο για την κίνηση τους, β) τα πλοία αυτά είναι πολύ πιθανόν να ρυπάνουν και με απόνερα (έρμα) ή άλλα υγρά απόβλητα το θαλάσσιο περιβάλλον και να σουν την ισορροπία του ιχθυοπληθυσμού του κόλπου, ιδιαίτερα αν μεταφέρουν από άλλες, θερμές θάλασσες, ξενικά είδη θαλάσσιας ζωής, γ) Η εξέδρα – αποθήκη θα διατηρεί το σε υγρή μορφή σε θερμοκρασία – 165°C. Αυτό όμως απαιτεί εκατοντάδες κιλά ψυκτικού ρευστού, το οποίο αν διαφύγει στο θαλάσσιο περιβάλλον θα το καταστρέψει. Η πιθανότητα ενός τέτοιου συμβάντος είναι υπολογίσιμη είτε εξ αιτίας μιας ακραίας θαλασσοταραχής, είτε από ανθρώπινο λάθος ή ακόμη και από αστοχία υλικών, δ) Τέτοιου είδους εγκαταστάσεις συνεπάγονται τη συνεχή διαρροή μεθανίου, με ότι αυτό συνεπάγεται, ε) Οι εγκαταστάσεις αυτές θα προκαλέσουν αισθητική αλλοίωση του τοπίου σε μια περιοχή η οποία χαρακτηρίζεται από τουριστικές δραστηριότητες με θετικό πρόσημο στην οικονομία της περιοχής, ενώ είναι σε επαφή με σημαντικό αρχαιολογικό χώρο.

Β. Προστασία της  ατμόσφαιρας του  ανθρωπογενούς περιβάλλοντος

Η πόλη του Βόλου, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η οποία χρηματοδοτήθηκε από την , έχει αυξημένα κρούσματα σε εγκεφαλικά και καρκίνους, σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Επίσης τις ημέρες με αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνονται κατά 32% τα παιδιατρικά και κατά 25% τα παθολογικά περιστατικά στο Νοσοκομείο Βόλου. Το γεγονός αυτό αποδίδεται κυρίως στην ατμοσφαιρική  ρύπανση, η οποία  σύμφωνα με άλλη, νεότερη έρευνα της  Πολυτεχνικής  Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών σε συνεργασία με την  Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ξεπερνά τα όρια στα PM 2,5 πάνω τις μισές ημέρες του έτους. 

Η λειτουργία της ΑΓΕΤ εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Βόλου, δίπλα από σπίτια, συντελεί  αποδεδειγμένα (σύμφωνα με την δική της  Μελέτη Διασποράς Ρύπων) στο ανησυχητικό αυτό  φαινόμενο, το οποίο  απειλεί την Δημόσια Υγεία.

Κατόπιν και των παραπάνω επισημαίνουμε ότι: α) Η λειτουργία  μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ισχύος, η οποία θα καίει φυσικό αέριο προερχόμενο από το LNG και θα αποτελεί τμήμα της συνολικής επένδυσης, θα προσθέσει νέες ποσότητες CO2 και άλλων αερίων ρύπων στην ατμόσφαιρα της πόλης του Βόλου.  Καθώς επίσης και η ελεγχόμενη τακτική διαφυγή φυσικού αερίου στην ατμόσφαιρα (της πόλης) για λόγους λειτουργικής ισορροπίας, β) η πιθανότητα ενός ατυχήματος που θα προκαλέσει διαρροή εύφλεκτων και εκρηκτικών αερίων δεν μπορεί να αποκλεισθεί (υπάρχουν αρκετά τέτοια περιστατικά παγκοσμίως). Ούτε βεβαίως η πιθανότητα μιας τρομοκρατικής  επίθεσης ή εχθρικής πράξης που θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα. Αρκεί να θυμηθούμε τους δίδυμους πύργους στην καρδιά της Νέας Υόρκης ή την πρόσφατη καταστροφική έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού, στο Λίβανο. 

Για τους λόγους αυτούς είμαστε αντίθετοι στην απόφαση εγκατάστασης μονάδας αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) με τα συνοδά έργα, εγκαταστάσεις και δραστηριότητες πλησίον του Βόλου και γενικότερα στον κλειστό κόλπο που είναι ο Παγασητικός και ζητούμε να μην εγκριθεί από το ΤΑΙΠΕΔ οποιαδήποτε σχετική απόφαση.

Η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ επισκέφτηκε το λιμάνι καθώς και τον δήμαρχο Βόλου.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση