Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Συναντήσεις του πρωθυπουργού με πολιτικούς αρχηγούς: Οι συγκλίσεις και οι διαφωνίες
Συναντήσεις του πρωθυπουργού με πολιτικούς αρχηγούς: Οι συγκλίσεις και οι διαφωνίες

Συναντήσεις του πρωθυπουργού με πολιτικούς αρχηγούς: Οι συγκλίσεις και οι διαφωνίες

Με γνώμονα την επιδίωξη συνεννόησης στα μείζονα ζητήματα, ιδίως σε αυτά που αφορούν στα εθνικά θέματα, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε διαδοχικά σήμερα στο γραφείο του στη Βουλή με τους πολιτικούς αρχηγούς πλην του απόντος Δημήτρη Κουτσούμπα -με τον οποίο θα συνομιλήσουν τη Δευτέρα- ενημερώνοντάς τους για το πρόσφατο ταξίδι του στις Ηνωμένες Πολιτείες και διευρυμένη ατζέντα για τις περιφερειακές εξελίξεις αλλά και τον νέο εκλογικό νόμο.

Ήταν η δεύτερη φορά τους τελευταίους μήνες, που ο πρωθυπουργός προχώρησε σε μια κίνηση «διακομματικής συναίνεσης», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού μετά το πέρας των σημερινών συναντήσεων.

Με συνομολογούμενες από κάθε πλευρά τις καλές προθέσεις, οι υπαρκτές διαφωνίες διαμόρφωσαν το φόντο των συνομιλιών με τον πρωθυπουργό να ακούει τις απόψεις των πολιτικών αρχηγών και εκείνους από την πλευρά τους να διατυπώνουν τις θέσεις τους για μια σειρά κρίσιμων θεμάτων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δέχθηκε στις 12 το μεσημέρι τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα και αμέσως μετά την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, Φώφη . Οι σύντομοι διάλογοι μπροστά στους δημοσιογράφους διαμόρφωσαν ένα κλίμα οικειότητας ενώ μετά το πέρας της πρώτης συνάντησης στις δηλώσεις του ο κ. Τσίπρας ανέλυσε τα σημεία στα οποία διαφοροποιήθηκε, ανέφερε ότι εξέφρασε την ανησυχία του για την αυξανόμενη ένταση και τον κίνδυνο μιας νέας εθνικής περιπέτειας καθώς και ότι ζήτησε αναστολή ψήφισης του νομοσχεδίου αναβάθμισης της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ. Είπε επίσης ότι εξέφρασε την κάθετη διαφωνία του για αλλαγή του εκλογικού νόμου και την «επιστροφή ενός συστήματος ανισοτιμίας ψήφου», αλλά και ότι ζήτησε από τον πρωθυπουργό «να σταματήσει τα καλλιστεία επιλογής Προέδρου της Δημοκρατίας».

Στο δικό της τετ-α-τετ με τον πρωθυπουργό, η Φώφη επέμεινε πως ο καταλληλότερος τρόπος ενημέρωσης θα ήταν το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών για τη δημιουργία της εθνικής γραμμής, ενώ ο πρωθυπουργός της απάντησε ότι υπάρχει ήδη εθνική γραμμή. Ο χρόνος της συζήτησης όπως ανέφερε αργότερα η κ. Γεννηματά αναλώθηκε κατά 99% στα εθνικά θέματα και ελάχιστα στο θέμα του εκλογικού νόμου, για τον οποίο όπως είπε «συμφώνησαν ότι διαφωνούν».

Συγκλίσεις και αποκλίσεις έδωσαν γενικότερα το στίγμα συγκεκριμένων πολιτικών επιλογών.

Λίγο μετά τις 5 το απόγευμα, ο πρωθυπουργός δέχθηκε στο γραφείο του τον πρόεδρο της «Ελληνικής Λύσης» και σχεδόν μία ώρα αργότερα, τον γραμματέα του ΜέΡΑ25.

Η συνάντηση με τον κ. Βελόπουλο ήταν η πιο σύντομη και ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης εξερχόμενος υπογράμμισε τη μείζονα σημασία των εθνικών θεμάτων και έκανε δηλώσεις στις κάμερες.

Μετά την ολοκλήρωση και της δικής του συνάντησης με τον πρωθυπουργό, ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε ότι ενημερώθηκε για τις γεωπολιτικές εξελίξεις, τα ελληνοτουρκικά και τις εξωτερικές υποθέσεις επισημαίνοντας ότι το ΜέΡΑ25 έθεσε με έμφαση τις δικές του θέσεις για όλα αυτά τα ζητήματα.

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρέδωσε στους αρχηγούς των κομμάτων το σχέδιο το εκλογικού νόμου, επιμένοντας στην ανάδειξη «των στοιχείων της αναλογικότητας, της κυβερνησιμότητας και της πολιτικής σταθερότητας» και επανέλαβε ότι είναι σταθερή του επιλογή να συζητά με τις πολιτικές δυνάμεις για κάθε κρίσιμο θέμα που απασχολεί τη χώρα.

Απομένει τώρα η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον γγ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα που έχει προγραμματιστεί για το πρωί της Δευτέρας.

Αλ. Τσίπρας: Να ανασταλεί η ψήφιση του νομοσχεδίου για την αμυντική συνεργασία ΗΠΑ – Ελλάδας

Ζήτησα από τον πρωθυπουργό να αναστείλει την ψήφιση του νομοσχεδίου για την αναβάθμιση της στρατιωτικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, μέχρι να εκφραστεί έμπρακτη στήριξη στα κυριαρχικά μας δικαιώματα, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό.

Περιμένουμε μία σοβαρή τεκμηρίωση για την αναγκαιότητα της αγοράς των F35 σε σχέση με το κόστος, καθώς δεν πρέπει να επαναλάβουμε μια αλόγιστη κούρσα εξοπλισμών, τώρα που βγήκαμε από την κρίση, σημείωσε

«Εξέφρασα την ανησυχία μου για τις αυξανόμενες εντάσεις και τον κίνδυνο μιας νέας εθνικής περιπέτειας αλλά και για την εκκωφαντική σιωπή από όλη την πολιτική των ΗΠΑ για την κλιμάκωση από την Τουρκία», δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, χαρακτηρίζοντας εσφαλμένη την πολιτική που ακολουθεί ο πρωθυπουργός.

«Στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό στη Βουλή είχα τονίσει ότι κανείς δεν πρέπει να μας θεωρεί δεδομένους. Τότε ο κ. Μητσοτάκης είχε πει ότι προσυπογράφει αυτή τη φράση. Στη πράξη όμως έκανε το αντίθετο. Δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι προβλέψιμος σύμμαχος, δηλαδή δεδομένος. Έδωσε όσα είχε να δώσει -και με το παραπάνω- πριν καν ζητήσει όσα δικαιούται να πάρει. Και αυτή είναι εσφαλμένη τακτική», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το κρίσιμο ερώτημα είναι εάν οι ισχυροί σύμμαχοί μας θα πιέσουν την Τουρκία να μην κλιμακώσει τις προκλήσεις και το εάν θα βρεθούν στο πλευρό μας αν το πράξει, τόνισε ακόμη.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενος στον εκλογικό νόμο, τόνισε επίσης πως εξέφρασε την κάθετη διαφωνία του κόμματος του «στην επιστροφή ενός συστήματος ανισοτιμίας ψήφου». «Σε μια περίοδο που απαιτούνται συνεννόηση, σύνθεση απόψεων και προγραμματικές συγκλίσεις, ο ίδιος δυστυχώς επιμένει στη λογική των μονοκομματικών κυβερνήσεων. Αυτών δηλαδή που μας οδήγησαν στη κρίση», πρόσθεσε, ενώ έκλεισε αναφερόμενος στην επερχόμενη εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας:

«Τέλος, ζήτησα από τον κ. Μητσοτάκη, δεδομένων και των συνθηκών που απαιτούν εθνική συνεννόηση, να σταματήσει τα καλλιστεία επιλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Να επισπευστεί η ανανέωση της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου και αμέσως μετά να συγκληθεί το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών για τη χάραξη εθνικής στρατηγικής», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, καταλήγοντας:

«Ελπίζω η επιμονή του κύριου Μητσοτάκη σε επιλογές που διχάζουν να μη συνεχιστεί. Και να προβεί σε επιλογές και πρωτοβουλίες που δεν διχάζουν αλλά ενώνουν, στη βάση μιας κοινής εθνικής στρατηγικής, ιδιαίτερα στα εθνικά θέματα. Γιατί σκοπός όλων μας πρέπει να είναι, να μην οδηγηθεί η χώρα και σε νέα κρίση, εθνική αυτή τη φορά».

Γ. Βαρουφάκης μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό: «Η στον Λευκό Οίκο έγινε σε λάθος χρόνο»

Τις διαφωνίες του, τόσο για τα αποτελέσματα της ς του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, όσο και για θέματα εσωτερικής πολιτικής, όπως ο εκλογικός νόμος, εξέφρασε ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25, Γιάνης Βαρουφάκης, τόσο σε δηλώσεις του μετά την συνάντηση, όσο και σε εκτενές ενημερωτικό δελτίο που εκδόθηκε από το κόμμα του μετά την συνάντηση.

Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, «η επίσκεψη στον Λευκό Οίκο έγινε σε λάθος χρόνο και εκτός πλαισίου που να προωθεί τα συμφέροντα της χώρας και των λαών της περιοχής μας».

Για τον εκλογικό νόμο, ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 τονίζει ότι το κόμμα του «απορρίπτει εκ προοιμίου το κλιμακωτό μπόνους των 50 εδρών, καθώς και την αιτιολόγησή του στο όνομα της “κυβερνησιμότητας” – ενός ευφημισμού για την διαστρέβλωση της λαϊκής ετυμηγορίας», ενώ είπε ότι το κόμμα του θα καταθέσει δική του πρόταση για τον εκλογικό νόμο.

Ελληνοαμερικανικές σχέσεις

Οι εκτιμήσεις του ΜέΡΑ 25 για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και τις τελευταίες εξελίξεις είναι ότι:

«Η επίσκεψη στον Λευκό Οίκο έγινε σε λάθος χρόνο και εκτός πλαισίου που να προωθεί τα συμφέροντα της χώρας και των λαών της περιοχής μας. Η εικόνα του αμήχανου Έλληνα πρωθυπουργού δίπλα στον υπεύθυνο της πρόσφατης, παράνομης και ανήθικης δολοφονίας κορυφαίων Ιρανών αξιωματικών σε έδαφος τρίτης χώρας – που έφερε σε δύσκολη θέση ακόμα και τους συντηρητικούς ηγέτες της - δεν βοήθησε την εικόνα της Ελλάδας.

Γενικότερα, δύο είναι οι βασικοί λόγοι για τους οποίους το ΜέΡΑ25 απορρίπτει τη συνολική προσέγγιση στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, τόσο της σημερινής όσο και της προηγούμενης κυβέρνησης: Επειδή προσβλέπει σε ερείσματα και οφέλη άνευ αντικρίσματος ενώ, παράλληλα, υπονομεύει οφέλη και ερείσματα τα οποία θα ήταν σημαντικά για την χώρα μας.

Η γεωπολιτική και ενεργειακή πρόσδεση της χώρας στο άρμα (α) της ισραηλινής ακροδεξιάς που σήμερα εκπροσωπεί ο κ. Νετανιάχου (υπό την αιγίδα μάλιστα του κ. Τραμπ), και (β) επιχειρήσεων τύπου Exxon-Mobil, υπονομεύει την ασφάλεια και την ανάπτυξη της χώρας:

Οι εντάσεις στην περιοχή

Σύμφωνα με τις θέσεις που ανέπτυξε ο κ. Βαρουφάκης, «οι εξορύξεις κι οι αγωγοί στην περιοχή αποτελούν μέγα δώρο σε όσους επιζητούν εντάσεις, ακόμα και σύρραξη.

ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΕΣ: Τα ορυκτά καύσιμα της Αν. Μεσογείου, ακόμα και να έρθουν στην επιφάνεια χωρίς συρράξεις, θα έχουν αρνητικό οικονομικό όφελος:

* Τις προσόδους θα απορροφήσουν οι πολυεθνικές και οι μεσάζοντες

* Η έμφαση στους υδρογονάνθρακες αποτρέπει την έμφαση σε ολοκληρωμένα δίκτυα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΟΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ: Ο κ. Τραμπ έχει ευθαρσώς δηλώσει ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι εχθρός». ‘Αρα, δεν είναι μόνο αναξιοπρεπής αλλά και λογικά προβληματική η προσπάθεια των ελληνικών κυβερνήσεων να λένε «ναι σε όλα στις Βρυξέλλες και «ναι σε όλα» στην Ουάσιγκτον! Περαιτέρω, η αθέτηση όλων των δεσμεύσεων της Ουάσιγκτον απέναντι στην (πχ στην συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν) ή στους Κούρδους μαχητές της Β. Συρίας διδάσκει ότι τα «ερείσματα» που επικαλούνται οι ελληνικές κυβερνήσεις από την υποταγή στον κ. Τραμπ είναι άνευ αντικρίσματος: Την κρίσιμη στιγμή, ΗΠΑ και Ισραήλ θα εγκαταλείψουν την Ελλάδα ερχόμενοι σε σιωπηλή συμφωνία με την Τουρκία

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ: Ο εμπαιγμός με την δήθεν ψήφο των αποδήμων, που ουσιαστικά αποκλείει την συντριπτική πλειοψηφία τους από την εκλογική διαδικασία, υπονομεύει την συμπόρευση με τον Ελληνισμό της Διασποράς.

Ελληνοτουρκικές σχέσεις –

Θέση του ΜέΡΑ 25 είναι ότι «ο μέγας ωφελημένος από την ανίερη συμμαχία των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ με Νετανιάχου-Σίσσι-Exxon, για εξορύξεις, αγωγό EastMedκλπ, είναι, αναμφισβήτητα, ο Πρόεδρος Ερντογάν. Του προσφέρουν την ευκαιρία να προβάλει την στρατιωτική ισχύ του, πχ, στη Λιβύη, κάτι που εξαναγκάζει την κυβέρνηση σε κινήσεις πανικού πχ την υποστήριξη πολέμαρχων όπως ο Χαφτάρ»

Το ΜέΡΑ 25 εκτιμά:

* Η ανακήρυξη ΑΟΖ πρέπει να γίνεται μόνο με παράλληλη δήλωση ότι η Ελλάδα δεν θα επιστρατεύσει πλωτά γεωτρύπανα αλλά τις ανακηρύσσει ώστε να αποτρέψει τις εξορύξεις από άλλες χώρες

* Μόνο η προσφυγή στη για την επίλυση όλων των διαφορών Ελλάδας-Τουρκίας μπορεί να απομακρύνει τις εντάσεις και τις απειλές

* Πολλοί συμπατριώτες μας, και πολιτικοί θεσμοί Ελλάδας και Κύπρου, έχουν βολευτεί με την defacto διχοτόμηση της Κύπρου. Έχει έρθει η ώρα να συγκαλέσουμε Σύνοδο του Οικουμενικού Ελληνισμού με μοναδικό θέμα το κοινό μας όραμα για μια Κύπρο χωρίς τείχη, στρατούς κατοχής, μισαλλοδοξία.

Στο πλαίσιο των πιο πάνω εκτιμήσεων, το ΜέΡΑ25 προτείνει:

1. Διακήρυξη της χώρας ότι δεν θα προβεί σε καμία εξόρυξη και πως θα θέσει βέτο σε αγωγούς

2. Σύγκληση Διεθνούς & Περιφερειακής Συνόδου για Ενεργειακό Δίκτυο στην Μεσόγειο και την ευρωπαϊκή ήπειρο

3. Προσφυγή στη για την επίλυση όλων των διαφορών Ελλάδας-Τουρκίας

4. Σύγκληση Διεθνούς Συνόδου με μοναδικό θέμα την προοπτική μιας Κύπρου χωρίς τείχη, στρατούς κατοχής, μισαλλοδοξία.

Εν κατακλείδι, Το ΜέΡΑ25 στηρίζει την εθνική ενότητα, όχι όμως τις εθνικιστικές φαντασιώσεις που πίσω τους κρύβουν τα συμφέροντα των λογιών-λογιών Exxon, εμπόρων όπλων κλπ.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση