Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Συναγερμός διαρκείας μέχρι την ανοσία
Συναγερμός διαρκείας μέχρι την ανοσία

Συναγερμός διαρκείας μέχρι την ανοσία

Ηχηρό εγρήγορσης για την αντιμετώπιση της πανδημίας -κι ενόψει των γιορτών– επιχείρησε να εκπέμψει η κυβέρνηση σε συνδυασμό με τις ανακοινώσεις των ειδικών κατά την τακτική ενημέρωση.

Προτεραιότητα παραμένει η αποσυμπίεση του υγειονομικού συστήματος, ενώ το μεγάλο ορόσημο για αποφασιστικό άνοιγμα της ς καθίσταται ο εμβολιασμός κρίσιμου ποσοστού του πληθυσμού.

Παράταση των μέτρων

Με δεδομένο ότι το επιδημιολογικό φορτίο βρίσκεται στα επίπεδα των αρχών του Νοεμβρίου, παρά το lockdown, η κυβέρνηση αποφάσισε να διατηρήσει το «λουκέτο» σε μια σειρά από τομείς, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης, ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, αφού σημείωσε ότι η χαλάρωση μέτρων δε θα βοηθούσε, υπογράμμισε ότι «η επιδημία μπορεί να γίνει εκρηκτική ανά πάσα στιγμή».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρωθ, Κυριάκος , ο οποίος στο πλαίσιο συνέντευξης του στον Alpha, αναφέρθηκε εκτενώς στο εμβόλιο για την covid, χαρακτηρίζοντας το «δυνατή αχτίδα αισιοδοξίας στο σκοτεινό χειμώνα που περνάμε».

Χαρακτήρισε σύνθετη άσκηση χωρίς προηγούμενο τον παγκόσμιο εμβολιασμό, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «θα είμαστε έτοιμοι». «Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε άλλο εργαλείο στη διάθεση μας που να είναι τόσο δραστικό», είπε για να συμπληρώσει ότι «ανοσία πριν από το Φεβρουάριο δεν πρόκειται να αποκτήσουμε», προχωρώντας στην έκκληση: «Να μην οδηγηθούμε σε εφησυχασμό».

Διαβεβαίωσε ότι τα θα είναι «ασφαλή και δραστικά» και ότι εκτιμά πως στις 30 Δεκεμβρίου θα υπάρξει έγκριση από την ΕΕ και 48 ώρες μετά θα αρχίσουν οι εμβολιασμοί. Γνωστοποίησε ότι θα το κάνει «από τους πρώτους μαζί με την πρόεδρο της Δημοκρατίας και -γιατί όχι;- και με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς, γιατί πρέπει να αντιμετωπιστεί η επιφύλαξη μιας μερίδας ανθρώπων που φοβούνται».

Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι υπάρχει νομικό οπλοστάσιο για την αντιμετώπιση των συνωμοσιολόγων, ενώ γνωστοποίησε ότι «ετοιμάζουμε συνολική εκστρατεία για το εμβόλιο».

synagermos-diarkeias-mechri-tin-anosia0

Πιστοποιητικό εμβολιασμού

Η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου, από την πλευρά της, διαβεβαίωσε ότι δεν τίθεται κανένα θέμα «να είναι υποχρεωτικό το εμβόλιο», σημειώνοντας ότι έχει συζητηθεί το ζήτημα του πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Επισήμανε ότι κάθε πολίτης θα έχει τη δυνατότητα να μπαίνει στο ειδικό ιστοχώρο για να τυπώνει το σχετικό πιστοποιητικό, ενώ πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει καμία συζήτηση υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και περιορισμού των ελευθεριών όσων δεν το κάνουν, καθώς κάτι τέτοιο είναι αντίθετο με το σύνταγμα.

«Ως προς την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού έναντι του κορωνοϊού είμαστε κάθετοι. Δεν υπάρχει κανένα θέμα να είναι υποχρεωτικό το εμβόλιο. Στόχος μας είναι να πείσουμε τους Έλληνες για τον εμβολιασμό. Είναι αντίθετο με το Σύνταγμά μας να υποχρεώσουμε κάποιον να εμβολιαστεί», δήλωσε.

Τα κρούσματα

Σε 1.251 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ. Κατά το ίδιο διάστημα, κατεγράφησαν και 89 θάνατοι, με τον αριθμό των νεκρών από την εμφάνιση της πανδημίας να φτάνει τους 3.092. Παράλληλα, σε 600 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις ΜΕΘ.

synagermos-diarkeias-mechri-tin-anosia1

με δύο οικογένειες, έως 9 άτομα

«Καταλαβαίνουμε την ανάγκη να δούμε αγαπημένα μας πρόσωπα αλλά όλοι πιστεύω ότι αντιλαμβάνονται ότι αυτό πρέπει να γίνει με ασφάλεια. Η αποφυγή μεγάλων συναθροίσεων είναι κλειδί για να αποφύγουμε ένα πισωγύρισμα. Αυτό που εμείς έχουμε ως αυστηρή σύσταση είναι η αποφυγή των συναθροίσεων, και να μπορέσουμε να περάσουμε τις γιορτές με την οικογένειά μας ή το πολύ με μια ακόμη , μέχρι 9 άτομα. Και πιστεύω ότι οι Έλληνες θα ανταποκριθούν με αίσθημα ευθύνης», είπε νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δήλωση που επανέλαβε και ο πρωθ στη συνέντευξη του στον Alpha.

Τι παραμένει κλειστό

Μετά τις εισηγήσεις της επιτροπής των ειδικών αποφασίστηκε ότι έως τις 6 το πρωί της 7ης Ιανουαρίου μένουν κλειστά:

  • Τα σχολεία,
  • Η εστίαση,
  • Η ψυχαγωγία,
  • Τα δικαστήρια,
  • Οι αθλητικές δραστηριότητες, εκτός από όσες έχουν ήδη εγκριθεί από υγειονομική επιτροπή (για παράδειγμα, τα επαγγελματικά πρωταθλήματα Superleague και Basketleague),
  • Τα χιονοδρομικά κέντρα.

Επίσης:

  • Παρατείνεται μέχρι την ίδια ημέρα και ώρα η απαγόρευση διαπεριφερειακών μετακινήσεων.
  • Εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση συναθροίσεων και κυκλοφορίας τη νύχτα.
  • Διατηρείται στα ίδια ποσοστά η τηλεργασία.
  • Διατηρούνται οι ρυθμίσεις για την ατομική άθληση (έως τρία άτομα, σε ατομικά σπορ).
  • Για όσους επιστρέφουν από το , πέραν της γνωστής διαδικασίας υποβολής PLF, θα πρέπει να φέρουν αρνητικό μοριακό τεστ (PCR) 72 ωρών, θα υπόκεινται σε rapid τεστ κατά την είσοδο και θα μπαίνουν σε 10ημερη προληπτική καραντίνα εφόσον εισέρχονται κατά το διάστημα από την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020 έως την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021.
  • Σε ό,τι αφορά την, άπαξ,  στον τόπο μόνιμης κατοικίας θα εφαρμόζονται οι ρυθμίσεις που ήδη ισχύουν με την επίδειξη Ε1 και Ε9.
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση