Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Συμβολικό άνοιγμα λατομείων από τη Δημοτική Αρχή στο Νεοχώρι
Συμβολικό άνοιγμα λατομείων από τη Δημοτική Αρχή στο Νεοχώρι

Συμβολικό άνοιγμα λατομείων από τη Δημοτική Αρχή στο Νεοχώρι

Μήνυμα στην κυβέρνηση να δώσει άμεσα λύση στις δεκάδες οικογένειες των λατόμων που βρίσκονται εκτός λατομικών χώρων και εργασίας λόγω μη παράτασης της ισχύος αδειών και μελετών, έστειλαν από την είσοδο του μεγάλου υ στο εοχώρι Πηλίου, σύσσωμοι Δημοτική Αρχή οτίου Πηλίου και λατόμοι της περιοχής.

Ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου  Νικ. Φορτούνας , υλοποιώντας πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και σε μια ενέργεια συμπαράστασης της Δημοτικής Αρχής στους λατόμους, σήκωσε την μπάρα που κλείνει τον δρόμο πρόσβασης στα ανενεργά λατομεία, χειροκροτούμενος από δεκάδες λατόμους που προσδοκούν σε επανέναρξη των εξορυκτικών εργασιών για να ζήσουν τις οικογένειές τους.

“Με τη σημερινή συμβολική κίνηση θέλουμε να τονίσουμε και να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον αυτών οι οποίοι παίρνουν τις αποφάσεις από τα πολυτελή γραφεία των Αθηνών ότι πρέπει να ενσκήψουν στα προτα των ανθρώπων της παραγωγής.

Αυτή εδώ η περιοχή του δημοτικού διαμερίσματος Αφετών (Νεοχώρι, Συκή και Καλαμάκι), στηρίζει την οικονομία της σε αυτές τις εξορυκτικές δραστηριότητες.

Υπήρξαν κάποιες καθυστερήσεις, τόνισε ο κ. Φορτούνας, πλην όμως έχει βρεθεί η χρυσή τομή που είναι η εκμετάλλευση των  λατομικών χώρων μόνο με Συνεταιρισμούς. Οι Συνεταιρισμοί έχουν ιδρυθεί, αρχίζουν να λειτουργούν και θα υπογραφούν οι συμβάσεις για την εκμετάλλευση μεταξύ  του Δήμου και των Συνεταιρισμών.

Είναι θέμα του υπουργού να δώσει παράταση έως ότου εγκριθούν οι νέες Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Ας βάλει επιτέλους αυτή την υπογραφή ο υπουργός για να μείνει αυτή η μπάρα εδώ μονίμως ανοιχτή και να ανθίσει και πάλι το χαμόγελο σε αυτούς τους ανθρώπους που το έχουν στερηθεί τρία και τέσσερα χρόνια,” ανέφερε ο δήμαρχος και : “Ο πρωτογενής τομέας με την παραγωγή πρώτων υλών με τον δευτερογενή τομέα της επεξεργασίας και τον τριτογενή με τον τουρισμό είναι αλυσίδα. Παράκληση στον κ. υπουργό να σκύψει στο πρόβλημα και να δοθεί οριστική λύση.

Οι κατακτήσεις να ξέρετε γίνονται και με γιουρούσι. Τα λατομεία πρέπει να λειτουργήσουν με βιώσιμο τρόπο.”

Εκ μέρους των λατόμων, ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Νεοχωρίου Αγγ. Μπέζας  δήλωσε:” Ο κόσμος πρέπει να πάει να εργαστεί γιατί θέλει να ζήσει, να ταΐσει τα παιδιά του. Πρέπει να λειτουργήσουν τα λατομεία. Εάν δεν μας δώσουν την παράταση, θα μπούμε μέσα και θα εργαστούμε και ό,τι προκύψει.”

Μιλτ.Παπαδημητρίου: “Παραφωνία η δήλωση

Ως παραφωνία στην κοινή προσπάθεια επαναλειτουργίας  των λατομείων στο Ν. Πήλιο, μέσα από ένα βιώσιμο μοντέλο εκμετάλλευσης για το οποίο είναι ενήμερος ο περιφερειάρχης   , χαρακτήρισε την ανακοίνωση της αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας  Δωροθέας ο αρμόδιος αντιδήμαρχος  Μιλτ. Παπαδημητρίου.

“Η μεγάλη προσπάθεια αντιμετώπισης των προβλημάτων που είχαν συσσωρευτεί στα λατομεία του Νοτίου Πηλίου, η πλατιά διαβούλευση και συμπόρευση Δήμου και λατόμων στη σύσταση Συνεταιρισμών, στη σύνταξη ΜΠΕ κ.ά., αυτή εδώ η σύμπνοια που πετύχαμε, το ενωτικό κλίμα στις ενέργειες, φαίνεται πως κάποιους ενοχλεί.

Για να καλύψουν δικές τους καθυστερήσεις, για να εξυπηρετήσουν μικροκομματικούς ανταγωνισμούς και να ενσπείρουν διχαστικές  αντιλήψεις, γυρίζουν στο παρελθόν μήπως και επιμερίσουν κάτι στον Δήμο Νοτίου Πηλίου.

Η ανακοίνωση της κας Κολυνδρίνη, αποτελεί μοναδική παραφωνία στο πνεύμα ενότητας που καλλιεργούμε για να αντιμετωπίσουμε τα προτα.

Εμείς θα συνεχίσουμε, όπως τονίσαμε και στην πρόσφατη συνάντηση με τον  περιφερειάρχη κ. Αγοραστό, να υποστηρίζουμε συνεργασίες των δύο θεσμών προς όφελος των πολιτών μας.

Οι συνέργειες με τους όμορους Δήμους, οι συνεργασίες με τους βουλευτές και τους φορείς της Μαγνησίας, εντείνονται και σε αυτή την κατεύθυνση, η τοποθέτηση του περιφερειάρχη κ. Αγοραστού στη συνάντηση πρόσφατα με αντιπροσωπεία του Δήμου Ν. Πηλίου, είναι σαφής: «Μέσα από συνέργειες και συνεργασίες, επιτυγχάνουμε αποτελέσματα. Όπως και στο προηγούμενο ΕΣΠΑ, έτσι και σ' αυτό η συνεργασία πρώτου και δεύτερου βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης θα έχει άμεσα οφέλη για τους πολίτες και την τοπική κοινωνία. Ο Δήμος Ν. Πηλίου μπορεί και πρέπει να έχει ένα πρωταγωνιστικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή. ”

Συνεχίζουμε ενωτικά, αποφασιστικά, αποτελεσματικά”, ο  Μιλτ. Παπαδημητρίου, ο οποίος τις προσεχείς ημέρες θα επισκεφθεί στην Αθήνα τους αρμόδιους φορείς για τα θέματα των λατομείων κ.ά.

 

 

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση