Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Συμφωνία για την αξιολόγηση
Συμφωνία για την αξιολόγηση

Συμφωνία για την αξιολόγηση

Περικοπές έως 18% στις συντάξεις, στα 5.681 ευρώ το

«Ολοκληρώθηκε η διαπραγμάτευση, υπάρχει άσπρος καπνός», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σήμερα στις 6 το πρωί και μετά από τον τελευταίο γύρο διαπραγματεύσεων – διάρκειας 12 ωρών – με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών.

Ο «άσπρος καπνός» αφορά, όπως διευκρινίστηκε, μία προκαταρκτική συμφωνία (preliminary agreement) γιατί σε αυτή δεν περιλαμβάνεται η ρύθμιση για το χρέος αλλά και οι στόχοι για τα πλεονάσματα μετά το 2018. Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε βέβαιος πως τώρα θα προχωρήσει και η συμφωνία για το χρέος διότι δεν υπάρχει η δικαιολογία της απουσίας συμφωνίας για τη δεύτερη αξιολόγηση.

Μαχαίρι στις συντάξεις

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από τη συμφωνία θα υπάρξουν μειώσεις έως και 18% στις κύριες, αλλά και στις επικουρικές συντάξεις, όπου χρειαστεί. Βάσει της συμφωνίας, οι κύριες συντάξεις θα επανϋπολογιστούν και όπου υπάρχουν προσωπικές διαφορές αυτές θα κοπούν κατά τέτοιο βαθμό, ώστε το σύνολο της κύριας σύνταξης να μην μειωθεί πάνω από 18%. Αντίστοιχη διαδικασία θα ακολουθηθεί και στις προσωπικές διαφορές των επικουρικών συντάξεων, για τις οποίες άλλωστε ο επανϋπολογισμός έχει ολοκληρωθεί από το καλοκαίρι του 2016.

Όπως ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, η μεσοσταθμική μείωση των κύριων συντάξεων θα είναι στο 9%.

Η παρέμβαση στις επικουρικές συντάξεις κρίθηκε αναγκαία, σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, ώστε να μπορέσει να επιβληθεί το «δίχτυ προστασίας» του 18% στις κύριες συντάξεις.

Μείωση αφορολόγητου

Από 1.1.2020 (ή το 2019 αν δεν πιαστούν οι στόχοι) η μείωση του αφορολόγητου από 8.636 ευρώ στα 5.681 ευρώ θα φέρει επιβάρυνση από 650 ευρώ. Είναι ενδεικτικό ότι φόρο, λόγω της μείωσης του αφορολόγητου, θα πληρώσουν ακόμη και χαμηλοσυνταξιούχοι των 500 ευρώ.

Εργασιακά

Στο πλαίσιο της συμφωνίας έγινε γνωστό πως θα νομοθετηθεί η επαναφορά της αρχής της ευνοϊκότερες ρύθμισης και της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων μετα το τέλος του προγράμματος, δηλαδή απο τον Σεπτέμβριο του 2018.

Στο πεδίο των ομαδίκων απολύσεων δεν θα υπάρξει αλλαγή στο όριο και δεν θα θεσμοθετηθεί η επαναφορά του λοκ άουτ.

Επίσης στις ομαδικές απολύσεις, θα καταργηθεί η προέγκριση και θα ηρθεί ο έλεγχος της διαδικασίας απο το ανώτατο συμβούλιο εργασίας.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, τα αντίμετρα που θα μπορεί η κυβέρνηση να ενεργοποιήσει, εφόσον επιτευχθεί ο στόχος του πλεονάσματος, για το 2019 θα είναι:

– Επιδότηση ενοικίου μεσοσταθμικό 1000 το χρόνο σε 600.000 οικογένειες.

– Ενίσχυση επιδότησης 1ου και 2 ου παιδιού 260 εκατ. ευρώ

– Ενίσχυση σχολικών γευμάτων ώστε ο μισός πληθυσμός δημοτικού γυμνασίου να λαμβάνει γεύματα

– Αύξηση των δικαιούχων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς

– Μείωση συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη με εισοδηματικά κριτήρια για όλο τον πληθυσμό. Για εισοδήματα έως 700 ευρώ μηδέν συμμετοχή. Απο 701 έως 1200 μείον 50%

– 250 εκατ. ευρώ για νέες θέσεις εργασίας

– 250 εκατ. αναπτυξιακά μετρα μέσω ΠΔΕ

 

Δήλωση για τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα

 Ο επίτροπος Μοσκοβισί, υπεύθυνος για τις οικονομικές και δημοσιονομικές υποθέσεις, τη φορολογία και τα τελωνεία έκανε την ακόλουθη δήλωση για τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα:”Η συμφωνία που επιτεύχθηκε στην Αθήνα για το ελληνικό πρόγραμμα στήριξης της σταθερότητας αποτελεί πολύ θετική εξέλιξη μετά από πολύμηνες και πολύπλοκες διαπραγματεύσεις. Οι νέες προσπάθειες τις οποίες συμφώνησαν να καταβάλουν οι ελληνικές αρχές ανοίγουν τον δρόμο για τη γρήγορη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Η ταχεία εφαρμογή των δεσμεύσεων αυτών θα δώσει τη δυνατότητα στο Eurogroup να εγκρίνει την εν λόγω συμφωνία κατά την επόμενη συνεδρίασή του.

Η δεύτερη αξιολόγηση είναι στρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα, δεδομένου ότι όχι μόνο υλοποιεί βασικές μεταρρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας, αλλά επίσης εξασφαλίζει μιαν αξιόπιστη δημοσιονομική πορεία κατά τα προσεχή έτη, πέραν του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESΜ). Επαφίεται πλέον σε όλους τους εταίρους να καταλήξουν σε συμφωνία ως προς το ζήτημα του χρέους στην Ελλάδα τις προσεχείς εβδομάδες.

Είναι καιρός να γυρίσει σελίδα σε τούτο το μεγάλο και δύσκολο κεφάλαιο της λιτότητας για τον ελληνικό λαό. Με τη συμφωνία αυτή, θα πρέπει τώρα να γράψουμε μια νέα ιστορία σταθερότητας, απασχόλησης και ανάπτυξης για την Ελλάδα και για τη ζώνη του ευρώ στο σύνολό της”.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • #Ιταλία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πέντε περιφέρειες λόγω ξηρασίας #Ιταλία - https://t.co/RMfswR3QEz -

  • Κορωνοϊός: Μάχη με το χρόνο για τις επικαιροποιημένες #δόσεις #δόσεις - https://t.co/NUnCgmNYE1 -

  • Η Ζ. Μακρή στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για τον Μετασχηματισμό της Εκπαίδευσης - https://t.co/WiGuSuX9du… -

"Αλιεύοντας" την είδηση