Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΕΛΛΑΔΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Η συμφωνία φέρνει δόση από 9 έως 11 δισ.
Η συμφωνία φέρνει δόση από 9 έως 11 δισ.

Η συμφωνία φέρνει δόση από 9 έως 11 δισ.

Μολονότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί με την ελληνική κυβέρνηση βρίσκονται πάρα πολύ κοντά σε συμφωνία όσον αφορά το πρώτο πακέτο μέτρων ύψους 5,4 δισ., συμφωνία ως προς τον «κόφτη» και τα προληπτικά αλλά και ως προς την ελάφρυνση του χρέους δεν υπάρχει προς το παρόν. Αυτό που δεν έχει ακόμα αποφασιστεί, αλλά σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο εκτιμάται ότι θα είναι ιδιαίτερα μεγάλο, είναι το ύψος της δόσης που θα εκταμιευθεί μόλις κλείσει η συμφωνία. «Μπορεί να είναι της τάξης των 9 έως 11 δισ.», είπε ο αξιωματούχος και εξήγησε: Η που αντιστοιχούσε αν έκλεινε η τον περασμένο Οκτώβριο, όπως ήταν προγραμματισμένο, ήταν 5,7 δισ. Τώρα προστίθενται και ληξιπρόθεσμες 700-800 εκατ. τον μήνα έως τον Οκτώβριο, όπως είπε χαρακτηριστικά, με αποτέλεσμα να προκύπτει διψήφιο νούμερο δόσης. Ο ίδιος τόνισε πως το κράτος πρέπει να αρχίσει να αποπληρώνει τις , καθώς, όπως σημείωσε, είναι «καταστρεπτικές για την οικονομία».

Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο, αναμένεται η ανανεωμένη ελληνική πρόταση ως προς τον μηχανισμό προληπτικών μέτρων μέσα στο Σαββατοκύριακο, ούτως ώστε να νομοθετηθεί την ερχόμενη εβδομάδα. Αυτό που ζητήθηκε από την ελληνική πλευρά είναι η σύνδεση των επιπλέον μέτρων με τους διαρθρωτικούς στόχους του επόμενου προϋπολογισμού έτσι ώστε να διασφαλίζεται ότι δεν εξαιρείται η περικοπή μισθών και συντάξεων από τον «κόφτη».

Ο ίδιος τόνισε ότι ο στόχος για παραμένει στο 3,5% του για το 2018 και υπολόγισε ότι αν η Ελλάδα δεν έκανε τίποτα από όλα τα παραπάνω, αυτομάτως το πλεόνασμα θα ήταν 0,5% για τη συγκεκριμένη χρονιά. Γι’ αυτό και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να πιάσει τον στόχο αυτόν το 2018 αλλά και τα αμέσως επόμενα έτη, εκφράζοντας μια άποψη που υποστηρίζουν και αρκετοί ευρωπαϊκοί παράγοντες, ότι δηλαδή και «άλλα κράτη-μέλη έχουν πετύχει τέτοιους υψηλούς στόχους για μεγάλα χρονικά διαστήματα».

Για να τονίσει ότι οι προβλέψεις της Κομισιόν είναι μάλλον συντηρητικές και όχι αισιόδοξες, όπως υποστηρίζει το ΔΝΤ, σημείωσε πως «όλα τα είναι παραμετρικά», δηλαδή δεν βασίζονται σε προβλέψεις. Συγχρόνως δήλωσε ότι «για πρώτη φορά ζητάμε από τη χώρα να νομοθετήσει για τρία χρόνια και όχι απλά για το επόμενο έτος», ωστόσο εξήγησε ότι αυτό έγινε λόγω ελλείψεως αξιοπιστίας.

Οσον αφορά το ταμείο αποκρατικοποιήσεων, επισήμανε ότι αναμένεται να αποδώσει έσοδα 6 δισ. έως το 2018, και σε αυτό θα ενταχθούν εταιρείες του Δημοσίου σύμφωνα με το γαλλικό μοντέλο και τμήμα της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. Το διοικητικό του συμβούλιο θα αποτελείται από πέντε άτομα, δύο εκ των οποίων θα διορίζονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σχετικά με τη χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων ο αξιωματούχος ανέφερε ότι πρέπει να γίνει με πολλή προσοχή, καθώς είναι θέμα εμπιστοσύνης και δεν πρέπει να υπάρξει φυγή κεφαλαίων.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Αλ. Τσίπρας στη ΔΕΘ: Νέα αρχή στην διακυβέρνηση της χώρας #ΑλΤσίπρας - https://t.co/kht46p6yBF -

  • Μνήμη Αγίων Μικρασίας #ΑγίουΧρυσοστόμουΣμύρνης - https://t.co/pwyAXlZs1Y -

  • Πτώση αλλοδαπής στη Σκόπελο και διακομιδή στο Νοσοκομείο Βόλου #ΑχιλλοπούλειοΝοσοκομείοΒόλου - https://t.co/C5FESbAEg3 -

"Αλιεύοντας" την είδηση