Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Συλλαλητήριο συμβασιούχων σήμερα στο Βόλο
Συλλαλητήριο συμβασιούχων σήμερα στο Βόλο

Συλλαλητήριο συμβασιούχων σήμερα στο Βόλο

Mόνο οι συμβασιούχοι, τα μέλη του ΔΣ Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Μαγνησίας, εκπρόσωποι αριστερών συλλογικοτήτων και ελάχιστοι υπάλληλοι συμμετείχαν στο σημερινό συλλαλητήριο που οργανώθηκε στην Πλατεία Ρήγα Φεραίου απέναντι από το Δημαρχείο , γεγονός που έδειξε τη στους κόλπους των εργαζομένων αφού στην πλειοψηφία τους οι περισσότεροι εργάζονταν κανονικά.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Θάλεια Στάχτου είπε ότι το συλλαλητήριο γίνεται στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων της ΠΟΕ-ΟΤΑ για να γίνει γνωστό το πρόβλημα στην καθαριότητα.

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ καταθέτει πρόταση αυτή την ώρα ώστε να μετατραπούν οι συμβάσεις των εργαζομένων σε αορίστου χρόνου και η κα Στάχτου κατήγγειλε την ότι με τη στάση της πετάει τους συμβασιούχους στο δρόμο.

Η ίδια είπε πως το απόγευμα θα γίνει στο Δημοτικό Συμβούλιο και το ΔΣ θα συνεδριάσει εκ νέου για να καθορίσει τη στάση τους, ενώ σημείωσε ότι όλοι οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν και τόνισε ότι ο καθένας επιλέγει τον τρόπο του.

Νωρίτερα το μέλος του ΔΣ και εκπρόσωπος στην ΠΟΕ –ΟΤΑ Γ. Μαγιάκος τόνισε: «Είναι αμφίβολο αν οι Δήμοι προκηρύξουν εκ νέου θέσεις , αφού θα πρέπει να δημιουργηθούν νέες και αυτό είναι πολύ χρονοβόρο και αν ισχύσει η διαδικασία ΑΣΕΠ οι περισσότεροι συμβασιούχοι τίθενται εκτός λόγω ηλικίας. Με βάση τα παραπάνω όχι μόνο δεν λύνεται το πρόβλημα, αλλά αυξάνεται.
Ο Γ. Μαγιάκος παρατήρησε ότι στους κόλπους των εργαζομένων δεν υπάρχει αλληλεγγύη κι εξήγησε: «Από το πρωί πήγα στην Διεύθυνση καθαριότητας να μιλήσω με το μόνιμο προσωπικό αλλά για έναν περίεργο λόγο είχαν εξαφανιστεί όλοι. Δεν συντάσσονται αν και οι συμβασιούχοι είναι οι άμεσοι συνεργάτες τους.»
Ο ίδιος είπε ότι αν λείψουν οι συμβασιούχοι θα προκληθεί πρόβλημα στην αποκομιδή των απορριμμάτων και κάλεσε τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν και να κλείσουν άμεσα τα αμαξοστάσια και τους ΧΥΤΑ μέχρι την Πέμπτη που θα γίνει η πανελλαδική κινητοποίηση.

Ο συμβασιούχους Δημ. Κορωναίος τόνισε ότι οι συμβασιούχοι εμπαίζονται και ζητούν λύση κομμένη και ραμμένη στα μέτρα τους, γιατί δεν επιθυμούν να γίνουν εκ νέου όμηροι κάποιου εργολάβου. Για την απουσία του μόνιμου προσωπικού είπε ότι θα πρέπει να κατανοήσουν οι υπάλληλοι ότι το πρόβλημα μπορεί να μετακινηθεί και σε αυτούς. «Αν σκληρύνουμε τη στάση μας και καταλάβουν ότι κινδυνεύει και η δική της θέση μόνο έτσι θα συνταχθούν στον αγώνα μας.
Δεν βλέπουμε κάποια λύση ουσιαστική και τονίζουμε ότι θα σκληρύνουμε τη στάση μας. Αυτό θα πρέπει να το καταλάβουν και οι μόνιμοι υπάλληλοι οι οποίοι αύριο- μεθαύριο θα γίνουν κι αυτοί δούλοι μεγαλοεργολάβων» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος η γραμματέας του ΔΣ κι εκπρόσωπος της ΔΑΣ ΟΤΑ Εύη Καρυδάκη κατηγόρησε την πλειοψηφία του Συλλόγου λέγοντας ότι δεν βγήκε μπροστά κι άφησε τους συμβασιούχους μόνους τους. Η ίδια ενημέρωσε ότι στο Δήμο Νοτίου Πηλίου με απόφαση της δημοτικής αρχής οι συμβασιούχοι θεωρούνται εργαζόμενοι και πληρώνονται μέχρι τις 19 Ιουνίου, ενώ για τον Δήμο Σκοπέλου κατήγγειλε ότι ασκείται πίεση από τη δημοτική αρχή στους συμβασιούχους ανακαλώντας τις άδειές τους. Μάλιστα έκανε λόγο για τρομοκρατία από τη μία πλευρά και εφησυχασμού και υπονόμευσης του αγώνα από τον Σύλλογο από την άλλη και τόνισε: Σήμερα πρέπει να πάρουμε αποφάσεις και να κάνουν και στους ΧΥΤΑ και στα αμαξοστάσια».

 

Επιλογή Ευθύνης: «Πρόταση ψηφίσματος συμς στους συμβασιούχους των Ο.Τ.Α.»

 

Αναφορικά με το θέμα που έχει προκύψει, το τελευταίο διάστημα, στους Ο.Τ.Α. της χώρας για το μείζον ζήτημα των συμβασιούχων, οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης «Επιλογή Ευθύνης – Πάμε Μπροστά», Ν. Οικονόμου, Φ. Λαμπρινίδης και Ν. Στόικος, με πρότασή τους προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου , ζητούν τη διεξαγωγή συζήτησης προ ημερησίας διάταξης, στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, καταθέτοντας προς συζήτηση το παρακάτω σχέδιο ψηφίσματος:

«Το , με γνώμονα τόσο το δημόσιο συμφέρον όσο και το δίκαιο των εργαζομένων, αξιώνει να υπάρξει οριστική λύση στο πρόβλημα  των συμβασιούχων, με βάση και την απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου που αναγνωρίζει ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Οι «παρατασιούχοι» συμβασιούχοι είναι η νέα κατηγορία εργαζομένων που δημιούργησε η ανευθυνότητα και ο λαϊκισμός της ς, με τις συνεχείς νομοθετικές παρατάσεις των ετών 2015-2017, οι οποίες κρίθηκαν αντισυνταγματικές, επιστρέφοντας δυστυχώς σε καταστάσεις που επιτέλους είχαν σταματήσει τα τελευταία χρόνια.

Η κυβέρνηση οφείλει, αναλογιζόμενη τις ευθύνες της, να αντιμετωπίσει άμεσα το μείζον αυτό πρόβλημα, που ταλανίζει χιλιάδες οικογένειες εργαζομένων και όλους τους δήμους και τις πόλεις, δημιουργώντας ταυτόχρονα διεθνώς αρνητικότατη εικόνα για τη χώρα μας, στο μέσο της καλοκαιρινής περιόδου.

Η κυβέρνηση, λοιπόν, οφείλει να βρει άμεσα νόμιμη, πρακτική και εφαρμόσιμη λύση στο πρόβλημα που η ίδια δημιούργησε, με τρόπο ώστε:

  1. Να καταβληθούν τα δεδουλευμένα στους συμβασιούχους εργαζομένους των υπηρεσιών καθαριότητας και των άλλων υπηρεσιών και να ολοκληρωθούν οι συμβάσεις τους, χωρίς τον κίνδυνο καταλογισμών σε υπαλλήλους και αιρετούς.
  2. Σε συνεργασία με τους Δήμους, να δρομολογήσει άμεσα προσλήψεις αορίστου χρόνου για την κάλυψη των αναγκών καθαριότητας και λοιπών τεχνικών υπηρεσιών των Ο.Τ.Α. και των Νομικών τους Προσώπων, με διαφανείς και αδιάβλητες διαδικασίες, μέσω ΑΣΕΠ, και με αυξημένη μοριοδότηση στην εμπειρία και την προϋπηρεσία. Κατά μείζονα λόγο, αυτό ισχύει για τις ανταποδοτικές υπηρεσίες των δήμων, δηλαδή τις υπηρεσίες καθαριότητας και τις ΔΕΥΑ, για τις οποίες άλλωστε οι δήμοι δεν λαμβάνουν χρηματοδότηση από το κράτος, αλλά η μισθοδοσία του προσωπικού και όλες οι λειτουργικές τους δαπάνες καλύπτονται αποκλειστικά από τα τέλη που καταβάλλουν οι δημότες. Είναι απαράδεκτο να έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση (σ. 691 νέου μνημονίου) σε μηδενικές προσλήψεις στην Αυτοδιοίκηση για τη διετία 2018-2019, περίοδο κατά την οποία προβλέπονται 4.000 αποχωρήσεις υπαλλήλων, ενώ, για το ίδιο χρονικό διάστημα, να έχει προβλέψει 7.685 προσλήψεις στην κεντρική διοίκηση.

Αναγνωρίζοντας το κοινωνικό έργο που επιτελούν οι εργαζόμενοι των υπηρεσιών καθαριότητας των δήμων, μόνιμοι και συμβασιούχοι, όχι μόνο στην καθαριότητα, αλλά και στον τομέα της πολιτικής προστασίας και σε όλες τις έκτακτες ανάγκες που προκύπτουν, ως είμαστε αντίθετοι στην παράδοση της αποκομιδής των απορριμμάτων σε ιδιωτικές εταιρίες.

Με σεβασμό στον αγώνα των εργαζομένων στους δήμους, επισημαίνουμε ότι τους ανεύθυνους  χειρισμούς της κυβέρνησης δεν θα πρέπει να τους πληρώσουν οι πολίτες, που δικαίως αναμένουν από τους δήμους να συνεχίσουν να τους παρέχουν τις υπηρεσίες τους.»

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση