Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Η Επιτροπή που θα διερευνήσει τα αίτια της τραγωδίας
Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Η Επιτροπή που θα διερευνήσει τα αίτια της τραγωδίας

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Η Επιτροπή που θα διερευνήσει τα αίτια της τραγωδίας

Τη σύσταση Ειδικής Επιτροπής για τη διερεύνηση και ανάδειξη των συστημικών προβλημάτων και δυσλειτουργιών που οδήγησαν στη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών ανακοίνωσε ο Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση:

«Κατόπιν εντολής του Πρωθυπουργού, ο Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης ανακοινώνει τη σύσταση Ειδικής Επιτροπής για τη διερεύνηση και ανάδειξη των συστημικών προβλημάτων και δυσλειτουργιών που οδήγησαν στη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών.

Η Επιτροπή είναι τριμελής και συμμετέχουν οι:

  • Ιωάννης –  Κωνσταντίνος Χαλκιάς, Επίτιμος Πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ως Πρόεδρος.
  • Αθανάσιος Ζηλιασκόπουλος, Καθηγητής Μεταφορών και Παραγωγής στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου ς, ως μέλος.
  • Βασίλειος Προφυλλίδης, Καθηγητής της Συγκοινωνιακής Τεχνικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο ς, ως μέλος.

Η Επιτροπή θα επιτελέσει το έργο της στο συντομότερο δυνατό χρόνο και θα καλέσει τεχνικό προσωπικό, εμπειρογνώμονες ή όποιο άλλο πρόσωπο κρίνει απαραίτητο, προκειμένου να τη συνδράμουν».

Σύντομα το πόρισμα

Επειδή η δυσπιστία των πολιτών έναντι του πολιτικού συστήματος είναι –και δικαιολογημένα– στα ύψη, το ερώτημα είναι πότε αναμένεται το πόρισμα που θα καταγράφει τα αίτια της τραγωδίας.

Σε σχετική , η απάντηση ήταν πως αυτό θα γίνει άμεσα, δηλαδή εντός του μηνός, καθώς ο στόχος και του νέου υπουργού είναι να μην υπάρξει καμία χρονοτριβή.

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Η Επιτροπή που θα διερευνήσει τα αίτια της τραγωδίας-2

Χθες, κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής του υπουργείου Υποδομών, ο Γ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι έρχεται με τρεις εντολές από τον πρωθυπουργό, να διερευνηθεί το , να συνεχιστεί απρόσκοπτα ο εκσυγχρονισμός των υποδομών και να γίνουν ενέργειες για την αποκατάσταση της ς των σιδηροδρομικών μεταφορών.

Ο Γ. Γεραπετρίτης εξήρε την απόφαση του κ. Καραμανλή να παραιτηθεί, αναλαμβάνοντας την ευθύνη. «Αναλαμβάνω με μια ειδική εντολή από τον πρωθυπουργό τις αρμοδιότητες του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με σκοπό τρία συγκεκριμένα πράγματα», ανέφερε. «Το πρώτο είναι να διερευνήσουμε τους λόγους για τους οποίους φτάσαμε στο σημείο να θρηνήσουμε απώλεια ανθρώπινων ψυχών». Όπως είπε, η διερεύνηση θα είναι διαφανής, ενώ η επιτροπή εμπειρογνωμόνων θα μελετήσει τα συστημικά αίτια που οδήγησαν στην τραγωδία, «όχι βεβαίως για να αποδοθούν ευθύνες, καθώς αυτό αποτελεί αντικείμενο της ήδη υφιστάμενης δικαστικής έρευνας».

Ως δεύτερο στόχο του ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε τη διασφάλιση των διαδικασιών εκσυγχρονισμού των υποδομών, «ώστε να μην υπάρξει κανένα ζήτημα σε ό,τι αφορά την ταχύτητα των έργων». Τέλος, «να υπάρξουν άμεσες ενέργειες για την αποκατάσταση της ς των μεταφορών στο επίπεδο των σιδηροδρομικών μεταφορών για να υπάρξει και μια εμπέδωση ασφάλειας και στην ψυχολογία των πολιτών».

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση