Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΕΛΛΑΔΑ / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Σύγκρουση μεταξύ Μαξίμου και Γ. Βαρουφάκη
Σύγκρουση μεταξύ Μαξίμου και Γ. Βαρουφάκη

Σύγκρουση μεταξύ Μαξίμου και Γ. Βαρουφάκη

Ευθεία σύγκρουση με εκατέρωθεν αιχμές και υπονοούμενα, μεταξύ κορυφαίων υπουργών και του κ. Γ. Βαρουφάκη, προκαλούν αφενός όσα αποκάλυψε ο κ. Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ στο τελευταίο βιβλίο του, αφετέρου οι κυβερνητικές αιχμές για τη στάση του τέως υπουργού Οικονομικών στην αρχή της διαπραγμάτευσης.

Με αφορμή εκπομπή της ΕΡΤ για την «επέτειο» από το της 5ης Ιουλίου 2015, προβλήθηκαν δύο –προ πολλών ημερών– μαγνητοσκοπημένες συνεντεύξεις των υπουργών Επικρατείας και Εξωτερικών. Οι αιχμές και των δύο υπουργών αφορούν την περίοδο πριν από τη συμφωνία επέκτασης του μνημονίου της 20ής Φεβρουαρίου 2015 και τη στάση που, όπως λένε, τήρησε σε αυτή ο κ. Βαρουφάκης.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Επικρατείας κ. Ν. Παππάς μίλησε για «πιέσεις» από το ώστε να συνεχιστούν όσα είχαν υπογραφεί από την κυβέρνηση Σαμαρά. «Υπήρχαν εισηγήσεις από το οικονομικό επιτελείο και τον υπουργό των Οικονομικών να υπάρξει συνέχιση του υπάρχοντος προγράμματος. Θα ήταν μια οδυνηρή επιλογή, την οποία ευτυχώς αποφύγαμε και φτάσαμε στην επέκταση εκείνης της συμφωνίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παππάς.

Οξύς ο Ν.

Ακόμη πιο οξύς εναντίον του κ. Βαρουφάκη ήταν ο υπουργός Εξωτερικών κ. Ν. Κοτζιάς. «Κάποτε πρέπει να ειπωθούν όλα» επισήμανε και υπογράμμισε πως ήδη από τον Ιανουάριο «ο κ. Βαρουφάκης επέμενε να κλείσουμε επιτόπου διότι, όπως έλεγε, κινδυνεύουμε να κλείσουν τα ΑΤΜ. Είπε επίσης ότι θα έπαιρνε πάνω του την κακή συμφωνία του Φλεβάρη, που ήταν πολύ χειρότερη από αυτή που πήραμε στη δεύτερη διαπραγμάτευση». Στη συνέντευξή του, ο κ. αποκάλυψε, επίσης, ότι ο ίδιος είχε ταχθεί υπέρ μιας κοινοβουλευτικής ψηφοφορίας που θα λειτουργούσε ως εργαλείο στα χέρια της κυβέρνησης κατά τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, ουσιαστικά διαφωνώντας με το δημοψήφισμα. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι γρήγορα δικαιώθηκε ο κ. Αλ. Τσίπρας, ο οποίος εξαρχής επιθυμούσε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Σχολιάζοντας στην «Κ» τις δηλώσεις των δύο κορυφαίων υπουργών, ο κ. Βαρουφάκης εξέφρασε την έκπληξή του για το «πώς είναι δυνατόν να λέγονται αυτά» αποδίδοντας στην κυβέρνηση «σύγχυση». «Δεν μπορεί το ένα ή το άλλο μέρος του ίδιου κατεστημένου να με κατηγορεί από τη μια ότι είμαι καταστροφέας και από την άλλη ότι ήμουν υπέρ των μνημονίων», τονίζει.

Ως προς τα τεκταινόμενα του Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου του 2015, ο κ. Βαρουφάκης λέει ότι «δεν υπήρχε τίποτε συμφωνημένο από την κυβέρνηση Σαμαρά, ώστε να συνεχιστεί. Γι’ αυτό, άλλωστε, έπεσε και η κυβέρνηση του Σαμαρά».

Και καταλήγει ότι ο ίδιος κατέβαλε «κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να επεκταθεί μόνο το δάνειο, δηλαδή η χρηματοδότηση και να ακολουθήσει ξεχωριστή διαπραγμάτευση επί του Μνημονίου, που, ούτως ή άλλως, δεν υπήρχε». Νωρίτερα, ο κ. Βαρουφάκης είχε χαρακτηρίσει –μέσω twitter– τους υπουργούς της κυβέρνησης ως «τρόικα εσωτερικού» και κατέληγε ως εξής: «Το μίσος τους, τιμή μου».

 

 

πηγή:kathimerini.gr

 

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Παράσυρση άνδρα στο κέντρο του Βόλου #τροχαίο - https://t.co/nbYZYNE24p -

  • Πρόσληψη ενός έκτακτου πλοηγού στο Λιμεναρχείο Βόλου #ΚεντρικόΛιμεναρχείοΒόλου - https://t.co/Dugzr1pAVc -

  • Έργα ύψους 10,3 εκατ. ευρώ στον Αλμυρό #Αλμυρός - https://t.co/WihD9EW2Yi -

"Αλιεύοντας" την είδηση