Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Σύγκρουση, αλλά και ομοφωνία για Εξεταστική
Σύγκρουση, αλλά και ομοφωνία για Εξεταστική

Σύγκρουση, αλλά και ομοφωνία για Εξεταστική

Με ομοφωνία, η οποία ωστόσο δεν κατεγράφη μέσω ονομαστικής ψηφοφορίας, αφού διαπιστώθηκε εξαρχής η θετική πρόθεση όλων των κομμάτων διά των αρχηγών και εκπροσώπων τους να ψηφίσουν τη σχετική πρόταση της ς, η Βουλή αποφάσισε χθες τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση των δανείων που δόθηκαν σε κόμματα και ΜΜΕ.

Οπως ήταν αναμενόμενο, η σχετική κοινοβουλευτική διαδικασία εξελίχθηκε σε πεδίο σφοδρής σύγκρουσης, η οποία προσέλαβε έντονα προσωπικά χαρακτηριστικά, των κ. Αλ. Τσίπρα και Κυρ. Μητσοτάκη, με σύσσωμη την αντιπολίτευση, πάντως, να καταγγέλλει την κυβέρνηση για προσπάθεια αντιπερισπασμού από τις αρνητικές για τον λαό και τη χώρα εξελίξεις τόσο στο μέτωπο της οικονομίας όσο και στο προσφυγικό-μεταναστευτικό.

Η συζήτηση κάποιες στιγμές εξελίχθηκε σε περιβάλλον ακραίας πόλωσης, με το ενδιαφέρον, εκτός των άλλων, να επικεντρώνεται στη διπλή άρνηση του πρωθυπουργού, αφενός, να πει αν αποδέχεται την πρόταση της Ν.Δ. για σύσταση εξεταστικής ς με αντικείμενο την εξέταση των αιτιών που οδήγησαν στο τρίτο μνημόνιο, και αφετέρου, να αποδοκιμάσει τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Π. Πολάκη, ο οποίος, ως γνωστόν, είπε πως ήθελε να θάψει «τρία μέτρα κάτω από τη γη» δημοσιογράφο. ια αμφότερα προκλήθηκε από τον πρόεδρο της Ν.Δ., αλλά ο κ. Τσίπρας ουσιαστικά απάντησε διά της σιωπής.

Στον αντίποδα, ο αφού κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι υπερασπίζεται όσους κατηγορούν τη χώρα και ουδέποτε τα εθνικά συμφέροντα, αναφέρθηκε πολλές φορές στο πρόσωπο του κ. Στ. Παπασταύρου και σε συγγενικά πρόσωπα –όπως είπε– στελεχών της Ν.Δ., τα ονόματα των οποίων βρίσκονται σε λίστες που οι κυβερνήσεις της Ν.Δ. και του έκρυ στα συρτάρια. Η επιλογή του κ. Τσίπρα να αναφερθεί πολλές φορές στο όνομα του κ. Παπασταύρου, έκανε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να τονίσει πως με τον τρόπο αυτό ασκεί απαραδέκτως έμμεση πίεση στη Δικαιοσύνη. Ενώ παράλληλα, αφού μνημόνευσε τις υπό έλεγχο για αρκετό καιρό υποθέσεις των κ. Φλαμπουράρη και Σταθάκη, σημείωσε ότι ο κ. Τσίπρας με το να μην αποδοκιμάζει τις επίμαχες δηλώσεις Πολάκη, «ενθαρρύνει τη βία». Ανταπαντώντας, ο υποστήριξε ότι με την παρέμβασή του αυτή ο κ. επιχείρησε «συμψηφισμό» υποθέσεων φοροδιαφυγής με ζητήματα όπως είναι εκείνα τα οποία αφορούν «μια παράλειψη στο πόθεν έσχες».

Επί του αντικειμένου της χθεσινής ς, ο κ. Τσίπρας επικέντρωσε τα βέλη του στα πεπραγμένα των Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ κατά το παρελθόν, λέγοντας πως όλα δείχνουν ότι υπήρξαν πρωταγωνιστές, όπως και τα ΜΜΕ, μιας άκρως νεφελώδους διαδικασίας δανειοδότησης από τράπεζες.

Αίσθηση, υπό αυτό το πρίσμα, προκάλεσε παρέμβαση του προέδρου της Ν.Δ., από την οποία –όπως σχολιάστηκε– προκύπτει πως εκείνα για τα οποία ο κ. Τσίπρας κατηγορεί τα κάποτε μεγάλα κόμματα ς, είναι ο ίδιος που μετήλθε αιτούμενος τραπεζικού δανείου εν μέσω κρίσης – τον Δεκέμβριο 2010. «Η αποδοχή του αιτήματός μας απαιτεί ευρύτερη θεώρηση και δεν προσδιορίζεται αποκλειστικά με αυστηρά και μοναδικά χρηματοοικονομικά κριτήρια», εμφανίζεται να αναφέρει στο σχετικό έγγραφο αίτημά του προς την τράπεζα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή: kathimerini.gr

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση