Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το προσφυγικό στη Μυτιλήνη
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το προσφυγικό στη Μυτιλήνη

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το προσφυγικό στη Μυτιλήνη

Γενική περγία, με καθολική συμμετοχή όπως όλα δείχνουν, έγινε σήμερα στα του βορείου Αιγαίου που πλήττονται από τις επιπτώσεις της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης.

Κάθε δραστηριότητα έχει νεκρώσει, κλειστά είναι έως και τα περίπτερα, ενώ νωρίς το πρωί «σφραγίστηκε» το της ΔΟΥ Μυτιλήνης.

Οι κεντρικές συγκεντρώσεις, οργανωμένες από την Περιφέρεια βορείου Αιγαίου και τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης πραγματοποιήθηκαν, στη Μυτιλήνη στο χώρο της προκυμαίας έξω από το Θέατρο της πόλης, στη Χίο στην πλατεία Πλαστήρα και στη Σάμο στην πλατεία Πυθαγόρα.

Βασικό σύνθημα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου που διοργάνωσε τη διαμαρτυρία με άλλους αυτοδιοικητικούς «θέλουμε πίσω τα μας, θέλουμε πίσω τη ζωή μας».

«Δεν θέλουμε καμία υπάρχουσα και καμία άλλη αποθήκη πίσω. Θέλουμε τα νησιά μας πίσω, θέλουμε τις ζωές μας, πίσω. Τι είναι αυτό που μας ενοχλεί; Μας ενοχλεί ότι τα νησιά μας έχουν γίνει τόπος συγκέντρωσης ανθρώπων από 80 χώρες. Περίπου 50.000 σε όλα τα νησιά. Μας ενοχλεί ότι αυτή κατάσταση είναι μια συνεννόηση σιωπής όλης της και της κυβερνήσεως. Όλοι τους χτίζουν τείχη απομονώσεως και σιωπής, εδώ είμαστε να τα σπάσουμε» είπε ο περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης, που ήταν και ο κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης.

«Αμεσο κλείσιμο του αίσχους της Μόριας» ζήτησε στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης. «Είμαστε αποφασισμένοι να απαιτήσουμε τη μαζική αποσυμφόρηση του νησιού μας, να διεκδικήσουμε τον έλεγχο των ΜΚΟ, αλλά και να φυλάξουμε τα θαλάσσια σύνορά μας, όχι άλλη δομή, κλείσιμο όλων των δομών» είπε.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος του νεοσύστατου δήμου Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος, ανέφερε: «Μας λένε ότι θα κλείσουν όλα τα κέντρα που
λειτουργούν, αλλά δεν μας λένε πως. Μας λένε ότι πρέπει κάνουν νέα δομή, ενώ ταυτόχρονα μας λένε πως δεν μπορούν να κάνουν αποσυμφόρηση. Έχουνε  λένε, που αλλάζει από βδομάδα σε βδομάδα. Περιφέρουν τη νέα δομή σε κάθε πιθανό και απίθανο σημείο του νησιού, προσπαθώντας να σπείρουν τον διχασμό. Ήρθε όμως φαίνεται πια η ώρα που πρέπει να μιλήσετε εσείς».

«Κλειστό ελεγχόμενο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτος, μακράν κατοικημένων περιοχών, είναι το πλαίσιο που θέτει η Μόρια και τα γύρω χωριά» ζήτησε στον δικό του χαιρετισμό, ο πρόεδρος της Μόριας, Γιάννης Μαστρογιάννης, ζητώντας ταυτόχρονα «κλείσιμο της υπάρχουσας δομής της Μόριας».

Ακολούθησε στην κλειστή, λόγω της απεργίας των εργαζομένων, Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, όπου ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης θυροκόλλησε το ψήφισμα της συγκέντρωσης.

Πηγή: kathimerini.gr
"Αλιεύοντας" την είδηση