Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Συγκέντρωση διαμαρτυρίας αύριο στην Πλατεία Ελευθερίας κατά της ΑΓΕΤ
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας  αύριο στην Πλατεία Ελευθερίας κατά της ΑΓΕΤ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας αύριο στην Πλατεία Ελευθερίας κατά της ΑΓΕΤ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας  πραγματοποιεί η Π.Π.Μ.  αύριο Τετάρτη, στις 12 το μεσημέρι, στην Πλατεία Ελευθερίας κατά της , η οποία καίει σκουπίδια σκορπίζοντας τον καρκίνο σε μια πόλη 150.000 κατοίκων, με αυξημένα κρούσματα της επάρατης νόσου.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρεται: “Οι των Αστεριών, της Αγριάς, του Βόλου και του Πηλίου, πρέπει αύριο στις 12 το μεσημέρι να δώσουν το παρών στη συγκέντρωση. Πρέπει να δείξουμε ότι είμαστε αποφασισμένοι να σταματήσουμε το έγκλημα και θα συνεχίσουμε μέχρι την τελική δικαίωση.

Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη σε ένα κράτος το οποίο επέτρεψε να καούν 15.000 τόνοι RDF (σκουπιδιών) το 2015 και ποιος ξέρει πόσοι το 2016, στις ακατάλληλες εγκαταστάσεις της . Ποιός μας λέει ότι η αύξηση κρουσμάτων καρκίνου δεν σχετίζονται με αυτό; Και ο καθένας αντιλαμβάνεται τι θα συμβεί αν οι 15.000 τόνοι γίνουν 200.0000! Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη σε ένα κράτος που πρώτα έδωσε την άδεια και μετά κάνει έλεγχο στις εγκαταστάσεις, ενώ δεν έχει ανακοινώσει ακόμα καμία ποινή για τη μέχρι τώρα καύση RDF.

Καλούμε τους φορείς, τα κόμματα, τους βουλευτές και τις δημοτικές παρατάξεις, που δεν έχουν δηλώσει ακόμα συμμετοχή στην αυριανή συγκέντρωση, να αναλογιστούν τις ευθύνες τους απέναντι στα μέλη τους και την κοινωνία του Βόλου. Κανένα μαγαζί δεν θα σωθεί με 2 ώρες επιπλέον δουλειά. Καμία εταιρεία ή γραφείο ή επιστημονική ενασχόληση δεν πρόκειται να χαθεί από δύο ώρες αποχής. Όλοι πρέπει να βρεθούν στη συγκέντρωση της Πλατείας Ελευθερίας. Ήδη αρκετοί φορείς εξήγγειλαν στάση εργασίας. Περιμένουμε και τους υπόλοιπους. Αλλά και οι ίδιοι οι καταστηματάρχες, δημόσιοι υπάλληλοι, επιστήμονες εργαζόμενοι κλπ. να βρουν τον τρόπο να συμμετάσχουν, έστω και αν ο φορέας που τους εκπροσωπεί διστάζει να το πράξει. Γιατί η υγεία είναι πάνω από όλα.

Απευθυνόμαστε ιδιαίτερα στους γονείς, οι οποίοι τόσο φροντίζουν τα παιδιά τους πηγαίνοντάς τους στα μαθήματα, στα γυμναστήρια κλπ. Τους ενδιαφέρει η υγεία των παιδιών τους; Προφανώς ναι. Πρέπει λοιπόν, για χάρη των παιδιών τους, να βρεθούν στη συγκέντρωση στην Πλατεία Ελευθερίας.

Η καύση RDF εκλύει ιδιαίτερα επικίνδυνες, , δηλαδή διοξίνες, φουράνια, πτητικό υδράργυρο και θάλειο. Ευθέως επομένως υπονομεύεται η υγεία μας. Αν δε η ΑΓΕΤ αρχίσει να καίει 200.000 τό σκουπίδια, θα ακολουθήσουν και άλλες βιομηχανίες.

Θα συμμετάσχουμε λοιπόν αύριο στη σιωπηλή και ειρηνική συγκέντρωση, χωρίς πανό, χωρίς φωνές, σαν την κηδεία που μας ετοιμάζουν.

 Δεν θα επιτρέψουμε η περιοχή μας να γίνει σκουπιδότοπος της Ευρώπης.Δεν θα επιτρέψουμε η όμορφη πόλη μας να γίνει κόλαση. Θα δώσουμε δυναμικό παρών στη συγκέντρωση”.

Σημειώνεται ότι στην αυρινή συγκέντρωση έχουν δηλώσει ότι θα μετάσχουν διάφοροι φορείς του Βόλου-μεταξύ των οποίων η ΕΛΜΕ Μαγνησίας,  ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Φροντιστών Μαγνησίας μετά από σχετική απόφασή του, καθώς και η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης , μετά από πρόσκληση που δέχθηκε , από την Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας. Μάλιστα ενημερώνει τους συλλόγους γονέων, ότι αύριο Τετάρτη 5 Απριλίου στις 12 το μεσημέρι, στην Πλατεία Ελευθερίας, θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο διαμαρτυρίας για τη μη καύση υλικών που μπορεί να μολύνει επιπλέον το περιβάλλον της πόλης .

Θα ακολουθήσει στους δρόμους του Βόλου, χωρίς πανό, χωρίς συνθήματα και χωρίς ομιλίες.

Οι γονείς ανησυχούν και ζητούν επίσημες επιστημονικές εξηγήσεις για όσα αφορούν στους , προστασία της υγείας όλων μας και του περιβάλλοντος.

 

Επιλογή Ευθύνης: «Συμμετέχουμε όλοι στην κινητοποίηση ενάντια στην καύση RDF»

 

«Το τελευταίο διάστημα, απασχολεί έντονα την τοπική κοινωνία η προοπτική της καύσης μεγάλων ποσοτήτων RDF από το τοπικό εργοστάσιο της ΑΓΕΤ. Οι επιστήμονες που διατύπωσαν μέχρι τώρα τις απόψεις τους για το θέμα, συμφωνούν σε ένα σημείο, ότι δηλαδή η καύση του στην παραγωγική διαδικασία απαιτεί κατάλληλες εγκαταστάσεις, υπερσύγχρονο εξοπλισμό,  αυστηρές προϋποθέσεις ώστε να μη γίνεται ατελής καύση, αξιόπιστες μετρήσεις και αποτελεσματικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Το ζήτημα στην περίπτωση του τοπικού εργοστασίου της ΑΓΕΤ, με δεδομένη, μάλιστα, την εγκατάστασή του σε επαφή με τον οικιστικό ιστό της πόλης και τα προβλήματα αέριας ρύπανσης, που έτσι κι αλλιώς η πόλη αντιμετωπίζει, είναι ότι δεν παρέχονται οι αναγκαίες εγγυήσεις πως θα εφαρμοστούν και θα τηρηθούν οι όροι ασφαλείας που εφαρμόζονται και τηρούνται σε άλλες χώρες, και ότι δεν θα προκύψει κάποιο πρόβλημα, που θα θέσει σε σοβαρό κίνδυνο το περιβάλλον και  την υγεία των κατοίκων. Είναι χαρακτηριστικό ότι πρώτα έδωσαν την άδεια για καύση RDF, και εκ των υστέρων κάνουν ελέγχους, προκειμένου να διαπιστώσουν αν υπάρχουν ή όχι οι κατάλληλες εγκαταστάσεις. Και από όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα γνωστά, το εργοστάσιο δεν έχει τις κατάλληλες εγκαταστάσεις για την ασφαλή, σε κάθε περίπτωση, καύση τέτοιων μεγάλων ποσοτήτων RDF.

Η κυβέρνηση οφείλει να διασφαλίσει την υγεία των κατοίκων της πόλης μας, ανακαλώντας όλες τις σχετικές αποφάσεις που προβλέπουν τη χρήση RDF στις εγκαταστάσεις της ΑΓΕΤ, ενώ, κυβέρνηση και περιφέρεια, οφείλουν να ενεργοποιήσουν τους ελεγκτικούς τους μηχανισμούς, επιβάλλοντας  την απαρέγκλιτη τήρηση της κείμενης νομοθεσίας. Και η δημοτική αρχή, αντί για ήξεις-αφίξεις και υποκριτικές κινήσεις εντυπωσιασμού,  οφείλει να πει ξεκάθαρα αν συμφωνεί ή όχι με την καύση RDF στο τοπικό εργοστάσιο της ΑΓΕΤ. Το ίδιο ισχύει και για όσα κόμματα και βουλευτές συνεχίζουν να «σφυρίζουν» αδιάφορα, βάζοντας την εκλογική πελατεία πάνω από τη δημόσια υγεία.

Η ΑΓΕΤ ανήκει σε έναν πανίσχυρο οικονομικό όμιλο, διαθέτει προσωπικό με ικανότητες, εμπειρία και ευαισθησία στο περιβάλλον και έχει όλες τις προϋποθέσεις να συνεχίσει απρόσκοπτα την παραγωγική της λειτουργία στην πόλη μας, με βάση τις αρχές της εταιρικής ευθύνης και χωρίς να χρειάζεται να καταφύγει σε επικίνδυνους για τη δημόσια υγεία πειραματισμούς.

Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, συμμετέχουμε στην αυριανή κινητοποίηση – διαμαρτυρία, στην πλατεία Ελευθερίας, και καλούμε τους φίλους της παράταξής μας και όλους τους συμ μας να δώσουν το παρών.»

Ο Δήμος Βόλου

Ο Δήμος Βόλου, αποκηρύσσοντας κάθε κομματική σκοπιμότητα και απόπειρα καπελώματος, συμμεριζόμενος απόλυτα την αγωνία και την ανησυχία των συμπολιτών μας, χαιρετίζει την κινητοποίηση που διοργανώνεται αύριο, Τετάρτη, στην Πλατεία Ελευθερίας, προκειμένου τόσο η Κυβέρνηση και οι άλλοι εμπλεκόμενοι ελεγκτικοί φορείς, όσο και η ΑΓΕΤ να διασφαλίσουν απαρέγκλιτα και χωρίς καμία έκπτωση την δημόσια υγεία, από μια πιθανολογούμενη κακή χρήση του δικαιώματος της δεύτερης στην , είτε αυτά είναι πετ κοκ, είτε RDF.

Είναι περισσότερο από προφανές ότι κανείς δεν μπορεί να βάλει στη ζυγαριά από τη μια την υγεία των πολιτών και από την άλλη την κερδοφορία μας επιχείρησης και προς τούτο διακηρύσσουμε σε όλους τους τόνους την ανάγκη τήρησης όλων των όρων και προϋποθέσεων της κείμενης ευρωπαϊκής και ελληνικής νομοθεσίας, πριν επιτραπεί η χρήση του εναλλακτικού καυσίμου.

Κάθε άλλη προοπτική μας βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετους, όπως ξεκάθαρα έχουμε καταστήσει γνωστό, και κάθε άλλη εκδοχή αποτελεί βάναυση διαστρέβλωση της αλήθειας. Δεν επιτρέπουμε σε κανένα να «παίξει» με τη υγεία τη δική μας και, κυρίως, των παιδιών μας, που έχουν αναφαίρετο δικαίωμα να ζήσουν σε ένα καθαρό περιβάλλον, για το οποίο πάντα θα αγωνιζόμαστε με συνέπεια και αποφασιστικότητα.

Ευχή και επιθυμία μας είναι όπως η αυριανή συγκέντρωση  ευαισθητοποιήσει όλους τους αρμόδιους φορείς και να ενεργοποιήσει όλους τους μηχανισμούς για την προστασία της υγείας και του περιβάλλοντος.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση