Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Στροφή σε νέες αγορές κι εμπλουτισμός μέσων προβολής
Στροφή σε νέες αγορές κι εμπλουτισμός μέσων προβολής

Στροφή σε νέες αγορές κι εμπλουτισμός μέσων προβολής

Περιλαμβάνονται στους στόχους του σχεδίου τουριστικής προβολής του Δήμου Βόλου για το 2018

Στροφή σε νέες αγορές κι εμπλουτισμός μέσων προβολής  περιλαμβάνονται στο τουριστικής προβολής του Δήμου Βόλου για το 2018, που παρουσιάστηκε σήμερα το μεσημέρι κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Δήμου Βόλου, ενώ έγινε και απολογισμός του υ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η φήμη και το internet είναι βασικοί λόγοι που έχει επιλεγεί ο προορισμός από τους επισκέπτες, ενώ κύριοι λόγοι επίσκεψης είναι: φύση, κλίμα, τιμή.

Το σύνολο των χαρακτηριστικών της περιοχής (διαμονή, περιβάλλον, διατροφή, διασκέδαση, μετακινήσεις) έχουν αξιολογηθεί με πολύ υψηλές τιμές, ενώ οι δύο νέες πτήσεις είχαν καλές πληρότητες.

Οι επιβάτες διανεμήθηκαν κυρίως στον προορισμό VolosPelion, η πτήση του Βελγίου στηρίχθηκε και από τη Γαλλία (23%) με προορισμό την Εύβοια, ενώ οι Έλληνες χρησιμοποίησαν τις πτήσεις σε ποσοστό 12% με διάχυση σε όλη την Θεσσαλία.

Ο προορισμός παραμένει περιοχή με μικρότερα καταλύματα [δυναμικότητα] από τον εθνικό μέσο όρο, ενώ καταγράφηκε αύξηση πληρότητας [σε σχέση μετην σταθεροποιημένη της προηγούμενης περιόδου.

Οι αυξημένες πληρότητες της θερινής περιόδου, συνέβαλλαν στην μέση αυξημένη πληρότητα του συνόλου των περιοχών  και η αύξηση της πληρότητας ήρθε από τους αλλοδαπούς τουρίστες με τους Έλληνες να παραμένουν σταθεροί και να υποστηρίζουν την περιοχή εκτός θερινής περιόδου.

Επίσης παρατηρήθηκε μεταβολή της σύνθεσης των αλλοδαπών τουριστών με περεταίρω αύξηση της συμμετοχής των Βαλκανικών χωρών η οποία βοήθησε τη αύξηση της μέσης πληρότητας.

Η τιμή διανυκτέρευσης είναι σταθεροποιημένη στην παρούσα περίοδο [μτ=51€], ενώ το ποσοστό συνεργασιών με ΤΟ και οργανωμένα γραφεία του εξωτερικού είναι μικρό και παραμένει αμετάβλητο [23,8%].

Όσον αφορά στην κατάταξη των τουριστών αυτή διαμορφώνεται ως εξής:Ελλάδα / Ρουμανία / Γερμανία / Βουλγαρία / Σερ / Ισραήλ/Ρωσία / Κύπρος / Γαλλία / FYROM / Ιταλία /Πολωνία

Στόχοι

Στόχοι του σχεδίου είναι:

Αναδιαμόρφωση του μίγματος των αγορών

-Εστιασμένη χρονικά προβολή στην Ελλάδα με στόχο τις περιόδους εκτός καλοκαιριού.

-Διατήρηση υπάρχουσας δυναμικής. Συνέχιση της προβολής του προορισμού στις αγορές των τελευταίων ετών – Βαλκανικές χώρες, Ισραήλ

-Ενίσχυση της σχέσης με κλασικές αγορές ώστε να αυξηθεί η εισροή από αυτές – Γερμανία, Ιταλία.

-Είσοδος σε νέα/ες αγορές. Σταδιακή ενδυνάμωση της παρουσίας στην Πολωνία

-Η προσέγγιση των αγορών θα γίνεται πάντα με τους φορείς που διαχειρίζονται και εκπροσωπούν τον προορισμό και μέσα από την ευρύτερη δυνατή συνέργεια.

-Η στόχευση θα εστιαστεί σε δράσεις κοινού [εκθέσεις κοινού/προβολή σε κοινό κ.λπ.]

-Βασικά προβολής οι βασικές επιλογές: φαγητό, δραστηριότητες στη φύση βουνό, θάλασσα

Εξειδικευμένη προβολή

-Θεματική προβολή του προορισμού ως προορισμός πεζοπορίας και συμπληρωματικά ορεινών δραστηριοτήτων με στόχο την επιμήκυνση της περιόδου.

Εμπλουτισμός μέσων προβολής

-Υποστήριξη και αξιοποίηση αεροπορικών συνδέσεων, είτε ως αγορές στις οποίες απευθύνονται είτε ως μέσω επικοινωνίας με τους επισκέπτες.

-Εντατικότερη αξιοποίηση των ψηφιακών μέσων.

Δράσεις

Άξονας 1 Γενική εξωστρέφεια

-Προβολή μέσω εκθέσεων

-Δημόσιες σχέσεις

-Διαφήμιση – Ψηφιακή προβολή

Άξονας 2 Θεματική προσέγγιση

-Θεματική καμπάνια προορισμού πεζοπορίας Pelion Routes, ως νέου προϊόντος και γενικής ανάδειξης δραστηριοτήτων βουνού

Άξονας 3 Υποστήριξη

-Πληροφόρηση

-Ακτές

-Αξιολόγηση – παρακολούθηση.

Προς δρομολόγησηνέα πτήση από την Πολωνία στο αεροδρόμιο Ν. Αγχιάλου

Εν τω μεταξύ όπως ανακοινώθηκε σήμερα από τον αερολιμενάρχη Κώστα Ευσταθίου, προς δρομολόγηση βρίσκεται νέα πτήση από την Πολωνία, για το αεροδρόμιο της Ν. Αγχιάλου.

Επίσης, επισημάνθηκε ότι επειδή οι Έλληνες τουρίστες μειώνονται συνεχώς, για το λόγο αυτό πρέπει να ενισχύσουμε την παρουσία μας στο εξωτερικό, ώστε να προσελκύσουμε ξένους τουρίστες.

Σύμφωνα με τον Κώστα Ευσταθίου, η επιβατική κίνηση στο αεροδρόμιο φέτος παρουσίασε αύξηση της τάξης του 53% και εξέφρασε την ελπίδα ότι για το 2018 θα πάει ακόμη καλύτερα.

Ο αερολιμενάρχης ενημέρωσε ότι υπάρχει ενδιαφέρον για την περιοχή από την αγορά της Πολωνίας και ήδη ήρθε σε επαφή με τουριστικό πράκτορα που έχει κρατήσεις για τα Καμένα Βούρλα, συμπληρώνοντας μισό αεροσκάφος, ενώ για να συμπληρωθούν οι πληρότητες, προτίθεται να φέρει κατοίκους με προορισμό τη .

Ο κ. Ευσταθίου πρότεινε προς την επιτροπή να καταθέσει πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου, για όνομα που θα υποδηλώνει τη , όπου βρίσκονται τα διοικητικά όρια του αεροδρομίου και στη συνέχεια να κατατεθεί αίτηση στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, ώστε να αλλάξει η ονομασία του, σημειώνοντας πως έχουμε το καλύτερο περιφερειακό αεροδρόμιο στη χώρα.

Ο αντιδήμαρχος προγραμματισμού

Ο αντιδήμαρχος προγραμματισμού και πρόεδρος της επιτροπής Απόστολος Ζαρκάδας – Βεργής τόνισε ότι φέτος η διαδικασία παρουσίασης του προγράμματος ξεκίνησε ένα μήνα νωρίτερα, προκειμένου να δοθεί χρόνος στους φορείς και στους επαγγελματίες να προετοιμαστούν, ενώ χαρακτήρισε το 2017 έτος με ενδιαφέρον σε επίπεδο προβολής, με συγκεκριμένη στόχευση στους προορισμούς που είχαν πτήσεις προς Ν. Αγχίαλο και Βαλκανικές χώρες.

Ο ίδιος χαρακτήρισε ενδιαφέροντα τα αποτελέσματα της έρευνας που προκύπτουν από τις απαντήσεις των τουριστών και τις αξιολογήσεις τους για την περιοχή και συμπλήρωσε ότι το πρόγραμμα του 2018 προέκυψε από την εμπειρία και τον απολογισμό του 2017.

Εστίαση στον πολιτισμό

Η δημοτική σύμβουλος της πλειοψηφίας Γεωργία Μποντού – Τοκαλή, χαρακτήρισε το πρόγραμμα ολοκληρωμένο και με πολλά εφαρμόσιμα στοιχεία και ζήτησε εστίαση σε δράσεις πολιτισμού και στον συνδυασμό του με τον τουρισμό, καθώς το και οι μοναδικοί αρχαιολογικοί χώροι, μπορούν να αποτελέσουν πόλο έλξης, ενώ τόνισε ότι η περιοχή μπορεί να έχει τον τίτλο του αθλητικού τουρισμού μετά τις επιτυχημένες διοργανώσεις των τριών τελευταίων ετών.

Σύμφωνα με την κα. Μποντού, οι Έλληνες τουρίστες μειώνονται και γι' αυτό στρεφόμαστε στην εξωστρέφεια, ενώ χαρακτήρισε την Πολωνία ανερχόμενη χώρα για την περιοχή.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Γιώργος Ζαφείρης συνεχάρη τους υπηρεσιακούς παράγοντες που είπε ότι δουλεύουν σαν εταιρία διαφήμισης, προβολής και μελέτης του τουριστικού προϊόντος και αναφέρθηκε στη που υπάρχει

Για το θέμα του αεροδρομίου ευχαρίστησε το Δήμο Βόλου και το Επιμελητήριο που συμβάλλουν τα μέγιστα, είπε ότι γίνονται πολλά στην προσέλκυση εταιριών χωρίς να λέγονται και είπε ότι «αν συνεχίσουμε σιωπηλά και δημιουργικά τη δουλειά, θα καταφέρουμε το αεροδρόμιο μπορεί να γίνει προορισμός για Κεντρική Ελλάδα και Πιερία».

Ο υπάλληλος και εκπρόσωπος του ΟΛΒ Παναγιώτης Τέντας τόνισε ότι η κρουαζιέρα έχει κάποιες ιδιαιτερότητες, αλλά είναι σημαντική και αφορά συνολικά την πόλη. Όπως είπε, χρειάζεται συνεχής λιμανιού και πόλης. «Εμείς πρέπει να κάνουμε επαφές με εταιρίες και να καλούμε ανθρώπους της κρουαζιέρας να βλέπουν την περιοχή», είπε και πρόσθεσε ότι για το σκοπό αυτό πρέπει να συνταχθεί ένας φάκελος που θα περιλαμβάνει τα πάτα για την περιοχή και να βελτιώνονται συνεχώς πράγματα. Για τον ΟΛΒ είπε ότι πρέπει να βελτιώσει τις υποδομές του και να εκμεταλλευτεί την κεντρική προβλήτα για μικρότερα .

Η εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου

Η εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Θέκλα Καμένου αναφέρθηκε στη δουλειά που γίνεται από την υπηρεσία και είναι καλύτερη κάθε χρόνο και συμπλήρωσε ότι της αρέσει το στοιχείο που οι εκθέσεις δεν είναι επαναλαμβανόμενες, που πάνε όλοι μαζί και ξοδεύουν χρήματα άσκοπα. Πρότεινε δε να γίνουν παράλληλες δράσεις στις εκθέσεις.

Η κα. Καμμένου εξέφρασε προβληματισμό στο προϊόν του προβάλλουμε, τόνισε ότι πρέπει να αλλάξουμε το ποιοι είμαστε και να βρούμε μαρτετίστικα έναν άλλο τρόπο να προβληθούμε. Όπως εξήγησε, κάποιος που δεν μας ξέρει νομίζει ότι είμαστε νησί και ανέφερε ότι ίσως πρέπει να προβάλουμε την ακτογραμμή μας για να μπούμε στο μυαλό ορισμένων ανθρώπων.

Για τις πτήσεις τόνισε ότι πήγαν καλύτερα απ' ότι περιμέναμε και ότι υπάρχει ενδιαφέρον και από άλλες αεροπορικές εταιρίες.

Συνεργασία με άλλους ΟΤΑ

Ο εκπρόσωπος του ΕΟΤ, συνεχάρη τα υπηρεσιακά στελέχη για τη δουλειά που έκαναν, είπε ότι η έρευνα που έγινε είναι σημαντική και ζήτησε στοιχεία διανυκτερεύσεων των τουριστών. Ο ίδιος πρότεινε Δήμος και φορείς να εξετάσουν τη συνεργασία και με άλλους Δήμους, για να δούμε τον τουρισμό ως Θεσσαλία.

Τέλος, για μονοπάτια στο Πήλιο είπε ότι στοχεύει σε άλλο τουριστικό πληθυσμό και πρέπει να υπάρχουν ανάλογες υποδομές.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ενοικιαζόμενων Δωματίων

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ενοικιαζόμενων Δωματίων Θανάσης Σπύρου πρόεδρος του Συλλόγου Ενοικιαζόμενων Δωματίων, τόνισε ότι μόνο καλό κάνουν στην περιοχή οι πολύ καλές βαθμολογίες που δίνουν οι επισκέπτες των καταλυμάτων που ψηφίζουν στο booking κλπ. Ο ίδιος τόνισε ότι δικαιώνεται η προσπάθεια που έγινε και είπε ότι καλώς συνεχίζονται οι προτεραιότητες διαφήμισης της περιοχής, αν και η καλύτερη διαφήμιση είναι όταν οι πελάτες φεύγουν ευχαριστημένοι.

Ο ίδιος τόνισε ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στην καθαριότητα όχι μόνο στα καταλύματα αλλά και στις γύρω περιοχές και παραλίες και να αυξηθούν οι γαλάζιες σημαίες που δίνουν αίσθημα ασφάλειας στον επισκέπτη.

Τέλος, ο εκπρόσωπος του Εμπορικού Συλλόγου Μάξιμος Ζάρτσος, τόνισε ότι στις δράσεις που προγραμματίζονται δεν φαίνονται οργανωμένοι μαζικοί γάμοι τουριστών, που ξοδεύουν πολλά χρήματα, ενώ ο πρόεδρος επαγγελματιών Ν. Αγχιάλου Βασ. Ασδεράκης είπε ότι για ν' ανέβει αργά και σταθερά η Μαγνησία, θα πρέπει να λειτουργούν όλοι οι φορείς μαζί.

Κλείνοντας ο αντιδήμαρχος Απ. Ζαρκάδας – Βεργής χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη συνεργασία και τη συνέργεια και δήλωσε ότι στόχος πρέπει να είναι ο ετήσιος τουρισμός.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση