Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » Τράμ, γήπεδο γκόλφ, Μουσείο Αργούς, θεματικό πάρκο στο στρατηγικό σχέδιο Βόλου
Τράμ, γήπεδο γκόλφ, Μουσείο Αργούς, θεματικό πάρκο  στο στρατηγικό σχέδιο Βόλου

Τράμ, γήπεδο γκόλφ, Μουσείο Αργούς, θεματικό πάρκο στο στρατηγικό σχέδιο Βόλου

Το  στρατηγικό σχέδιο για την περίοδο 2015-2019, που προβλέπει -μεταξύ άλλων-τη δημιουργία πολυχώρου στο Πεδίον Άρεως, ( θα περιλαμβάνει μουσείο της Αργούς και Κενταύρων), την εξέταση σύνδεσης του Βόλου και της Αγριάς με τραμ και υποθαλάσσια σύνδεση των δύο ενοτήτων και δημιουργία γηπέδου γκολφ, θα τεθεί προς συζήτηση και έγκριση κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου τη Δευτέρα 3 Αυγούστου  στις 18.30.

 

Σύμφωνα με την α' φάση του επιχειρησιακού σχεδίου δράσης, που δόθηκε στους επικεφαλής των μειοψηφιών, αναπτύσσεται το όραμα της Δημοτικής Αρχής, για τα επόμενα πέντε χρόνια κι όπως αναφέρεται  πρώτη προτεραιότητα αποτελεί για το Δήμο Βόλου η των τουριστικών δραστηριοτήτων, της βιομηχανίας και της βιοτεχνίας.

Πολύ ψηλά στην κλίμακα ιεράρχησης βρίσκεται η των δραστηριοτήτων του λιμανιού Βόλου, η αειφόρος διαχείριση των στερεών αποβλήτων και η διαχείριση των υδάτινων πόρων, η διοεκδίκηση έργων από το ΕΣΠΑ και η ενίσχυση των κοινωνικών δομών.

Στον στρατηγικό σχεδιασμό αναφέρονται οι ομορφιές και τα σημεία αναφοράς του Δήμου, οι αρχαιολογικοί και το Χιονοδρομικό Κέντρο  και τονίζεται ότι ο τουρισμός αποτελεί τη «βαριά βιομηχανία» της περιοχής.

Στον προγραμματισμό του Δήμου Βόλου για ανάπτυξη τουριστικών δραστηριοτήτων της περιοχής είναι αρχικά ο εξωραϊσμός του Πεδίου Άρεως και στόχος η κατασκευή πολυχώρου όπου θα υπάρχει Κενταύρων, το Μουσείο της Αργούς, Ενυδρείο και ανάπτυξη άλλων δραστηριοτήτων.

Επίσης η Δημοτική Αρχή προγραμματίζει τη δημιουργία γηπέδου γκολφ, διότι μια τέτοια επένδυση θα αποφέρει πολλαπλά οφέλη για την περιοχή στην ανάπτυξη και στην οικονομάι και θα προσελκύσει διαφορετικό μοντέλου τουρισμού, που θα δαπανούν διπλάσια ποσά, απ' ότι ο συμβατικός τουρισμός. Στο Στρατηγικό Σχέδιο αναφέρεται ότι οι τουρίστες αυτοί διακινούνται την περίποδο Οκτώβριος – Μάιος, διάστημα που ο τουρισμός βρίσκεται σε χαμηλό επίπεδο.

Στα πλάνα της Δημοτικής Αχή είναι ακόμη η σύνδεση Αγριάς – Αγχιάλου με τραμ και με πιθανή επέκτασή του μέχρι το αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου, καθώς επίσης και η διερεύνηση της δυνατότητας δημιουργίας υποθαλάσσιας σύνδεσης Αγριάς – Αγχιάλου.

Στο πλαίσιο ανάπτυξης των τουριστικών δραστηριοτήτων στην περιοχή εξετάζεται και η παραχώρηση γηπέδων του Δήμου Βόλου για την δημιουργία ξενοδοχειακών μονάδων με σύμβαση παραχώρησης.

Για το λιμάνι

Όπως αναφέρεται  στο Στρατηγικό Σχέδιο επειδή το λιμάνι του Βόλου έχει χαρακτηριστεί υπερτοπικού ενδιαφέροντος, είναι Ανώνυμη Εταιρεία και έχει περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ, ο Δήμος Βόλου θα διεκδικήσει τα μη καταβληθέντα ποσά προηγούμενων ετών τα οποία σύμφωνα με την καταγραφή των υπηρεσιών του Δήμου ανέρχονται στα 6.5 εκ. €, πόροι οι οποίοι προορίζονται για την διαχείριση των στερεών αποβλήτων, τον ηλεκτροφωτισμό, την διαχείριση και καθαρισμό της χερσαίας ζώνης του λιμένος. Επίσης αναφέρεται ότι ο Δήμος θα διεκδικήσει υγιή πόρο ως ποσοστό των εισιτηρίων επί της ακτοπλοΐας, όπως άλλωστε κάνουν όλα τα λιμενικά ταμεία της χώρας και αυτό θα γίνει γιατί η λειτουργία του λιμένος διακόπτει την επαφή της πόλης με την θάλασσα.

 

Για την αξιοποίηση των αθλητικών εγκαταστάσεων αναφέρεται ότι η περιοχή μπορεί να ανταποκριθεί στο έπακρο στην ανάληψη και διοργάνωση μεγάλων αθλητικών γεγονότων, ενώ προστίθεται ότι πρωταρχική δράση του Δήμου είναι η κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου Βόλου (κολυμβητήρια, κλειστά γυμναστήρια) μέσα από χρηματοδοτούμενα έργα του ΕΣΠΑ.

Συνεδριακός τουρισμός

Ο Δήμος χαρακτηρίζει σημαντική τη συμβολή στην πόλη από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με σημαντικές διακρίσεις σε Ελλάδα και με τον Δήμο Βόλου να θέλει να επενδύσει στο κεφάλαιο της επιστημονικής γνώσης που παράγεται από το τοπικό Ακαδημαϊκό Ίδρυμα καθώς πρέπει και μπορεί να αξιοποιηθεί και να διαχυθεί στην τοπική κοινωνία. Όπως αναφέρετραι στο σχέδιο, η ανάπτυξη και διάχυση των δραστηριοτήτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μπορεί έμπρακτα να συμβάλλει στην ανάπτυξη του συνεδριακού τουρισμού με το άνοιγμα της πόλης στην Ευρωπαϊκή και διεθνή , με την προσέλκυση και διοργάνωση συνεδρίων, αναλογιζόμενοι και την δυνατότητα που έχει η πόλη σε υποδομές (συνεδριακά κέντρα, αίθουσες, σύγχρονες ξενοδοχειακές υποδομές) φιλοξενίας.

Διαχείριση νερού – αποβλήτων

Για το θέμα της διαχείρισης των νερών ο Δήμος αναφέρει ότι άμεσα σχεδιάζεται η κατασκευή λιμνοδεξαμενής όπου και πηγαίνουν τα νερά μετά το τρίτο στάδιο επεξς από το Κέντρο Επεξς Λυμάτων (ΚΕΛ) της ΔΕΥΑΜΒ χρησιμοποιώντας ηλεκτρική ενέργεια η οποία και θα παράγεται από ανεμογεννήτριες. Το νερό αυτό στόχος του Δήμου είναι να χρησιμοποιείται στην πυρόσβεση, τον ποτισμό των αλσών και του περιαστικού πρασίνου και πιθανώς στην άρδευση.

Παράλληλα θα κατασκευαστούν μικροί υδροηλεκτρικοί σταθμοί για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για τις ανάγκες της ΔΕΥΑΜΒ για την άντληση υδάτων από γεωτρήσεις ενώ θα προχωρήσουμε σε δράσεις βελτίωσης της επεξεργασίας του πόσιμου νερού.

Σε ό,τι αφορά την διαχείριση των στερεών αποβλήτων ο ΣΥΔΙΣΑ θα προχωρήσει τις διαδικασίες για την σύνταξη μελέτης για την κατασκευή εργοστασίου διαχείρισης στερεών αποβλήτων του ηπειρωτικού τμήματος της Μαγνησίας ενώ προχωρά ο εκσυγχρονισμός του υπάρχοντος στόλου οχημάτων αποκομιδής αφενός για καλύτερη αποκομιδή και αφετέρου για να μειωθεί το κόστος λειτουργίας.

Πρωτογενής-δευτερογενής  τομέας

Για τον πρωτογενή τομέα ανάπτυξης (αγροτικός και κτηνοτροφικός τομέας), ο Δήμος αναφέρει ότι σημαντικός αρωγός μπορεί να σταθεί η Σχολή Γεωπονικών Επιστημών και το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτού και Ποιοτικού Ελέγχου, η λειτουργία των οποίων μπορεί παράλληλα να συμβάλλει σε ολόκληρη την Θεσσαλία.

Τέλος, για τη βιομηχανική ανάπτυξη τονίζεται ότι αναγκαία κρίνεται η λήψη αποφάσεων και δράσεων στήριξης και ανάκαμψης του δευτερογενούς τομέα από την κεντρική πολιτική σκηνή, καθώς πρέπει να βελτιωθεί το κλίμα που υπάρχει στις επιχειρηματικές τάξεις αλλά και να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη στους επενδυτές.

 

 

"Αλιεύοντας" την είδηση