Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Στρατηγική η συνεργασία Ελλάδας και Γαλλίας
Στρατηγική η συνεργασία Ελλάδας και Γαλλίας

Στρατηγική η συνεργασία Ελλάδας και Γαλλίας

ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ -Τι αναφέρεται στην επιστολή για τις δύο φρεγάτες

Πλαίσιο για την ευρύτερη στρατηγική συνεργασία ανάμεσα στην και τη Γαλλία, αποτελεί η επιστολή πρόθεσης απόκτησης δύο φρεγατών τύπου Belh@rra που υπέγραψαν πριν από δύο εβδομάδες οι υπουργοί Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και η ομόλογός του Φλοράνς Παρλί.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος μετέβη στο Παρίσι, εξουσιοδοτημένος από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια (πρόκειται για το τυπικό σκέλος το οποίο, ωστόσο, περιλαμβάνεται στις επιστολές που αντάλλαξαν στις 4 Οκτωβρίου οι δύο πλευρές), ώστε να συμφωνήσει στα επόμενα βήματα για τη ναυπήγηση δύο φρεγατών πολλαπλών ρόλων γαλλικής διαμόρφωσης, με βάση τις προδιαγραφές του Πολεμικού Ναυτικού.

Σύμφωνα με την επιστολή που είναι σε γνώση της «Κ», οι δύο πλευρές υπέγραψαν ότι κινούνται σε «μια αποκλειστικής φύσης σχέση συνεργασίας». Παράλληλα, τονίζεται ότι η συμφωνία δεν είναι δεσμευτική καθ’ οιονδήποτε τρόπο, οικονομικά ή νομικά, είτε σε επίπεδο εθνικού ή διεθνούς δικαίου.

Ωστόσο, επισημαίνεται ότι η δέσμευση ανάμεσα στις δύο πλευρές δεν μπορεί παρά να οδηγήσει σε συμφωνία ή σε κάποιον «διακριτό και συγκεκριμένο» διακανονισμό.

Καθίσταται, λοιπόν, απολύτως σαφές ότι ανεξαρτήτως των τεχνικών διαπραγματεύσεων που γίνονται ανάμεσα στο και την Αθήνα, η συμφωνία για, τουλάχιστον, τις δύο φρεγάτες θα προχωρήσει.

Οι δύο πλευρές δεσμεύονται να συνεργαστούν με βάση αφενός τη συμμαχική σχέση που έχουν στο ΝΑΤΟ, αφετέρου στη βάση διμερών συμφωνιών όπως της 8ης Μαρτίου 1977 σχετικά με την ασφαλή ανταλλαγή πληροφοριών, της 23ης Απριλίου 1982 για τους εξοπλισμούς και της κοινής διακήρυξης της 6ης Ιουνίου 2008 για τη βούληση Ελλάδας και Γαλλίας να συμβάλουν μαζί στη μιας αυτόνομης, αμυντικά, Ευρώπης στο πλαίσιο και της συνεργασίας στον επιχειρησιακό τομέα. Το συγκεκριμένο πλαίσιο διμερούς συνεργασίας αφήνει σαφώς να εννοηθεί ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις Ελλάδας και Γαλλίας θα αποκτήσουν ευρύτερες σχέσεις, κάτι που έχει, ούτως ή άλλως, γίνει σαφές από τα αιτήματα που είχε καταθέσει εσχάτως το επισήμως προς την Αθήνα για ελληνική συμμετοχή σε διεθνείς αποστολές εκτός της Ευρώπης υπό γαλλικό συντονισμό.

Στο πρακτικό επίπεδο, χθες έγινε η τελετή της πρώτης κοπής μετάλλου για τη ναυπήγηση της πρώτης φρεγάτας Belh@rra στα ναυπηγεία του Λοριάν.

Η έχει δηλώσει ενδιαφέρον για τη 2η και την 4η φρεγάτα που θα κατασκευαστούν εκεί, ωστόσο δεν αποκλείεται τελικά να προμηθευτεί την 3η και την 4η, ώστε να γίνουν με βάση τις προδιαγραφές που έχει δώσει το Π.Ν.

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Δήμος Νοτίου Πηλίου: Συνάντηση  εργασίας με μέλη της Γαστρονομικής Κοινότητας Πηλίου - https://t.co/5055NiRgov… -

  • Θερινά δρομολόγια από τις Αστικές Συγκοινωνίες Βόλου #ΑστικέςΣυγκοινωνίεςΒόλου - https://t.co/Fy9gG3cufN -

  • Συνάντηση διευθύνοντος συμβούλου της ΟΛΒ Α.Ε. με τον Αιγύπτιο πρέσβη στην Ελλάδα - https://t.co/TpKkYnW7Xh… -

"Αλιεύοντας" την είδηση