Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Στους δρόμους οι αγρότες της Θεσσαλίας
Στους δρόμους οι αγρότες της Θεσσαλίας

Στους δρόμους οι αγρότες της Θεσσαλίας

Τάνι Γεωργιοπούλου

Με στήριξη λλά και… παράταξη αστυνομικών δυνάμεων στα σημεία που οι έχουν αποφασίσει να στήσουν μπλόκα, απαντά η κυβέρνηση στις αγροτικές κινητοποιήσεις που ξεκινούν στη .

Αιχμή του δόρατος των αιτημάτων των αγροτών η αντιμετώπιση της αύξησης του κόστους παραγωγής που λόγω των ανατιμήσεων σε ενέργεια, λιπάσματα, φυτοφάρμακα έχει εκτοξευτεί. Οι αστυνομικές δυνάμεις παρατάχθηκαν χθες στον κόμβο της ς όπου παραδοσιακά συγκεντρώνονται τα τρακτέρ των αγροτών. Οι έχουν εξαγγείλει την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους, ενώ στο πλευρό τους έχει ταχθεί και ο Σύνδεσμος Ελλήνων Κτηνοτρόφων ΣΕΚ.

Χθες, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιός ανακοίνωσε επτά μέτρα στήριξης των αγροτών συνολικού ύψους 170 εκατ. ευρώ, αναγνωρίζοντας ότι οι αγρότες βρίσκονται στο πιο κρίσιμο σημείο, ενόψει της εφαρμογής της νέας ΚΑΠ αλλά και υπό την πίεση απανωτών κρίσεων, όπως τόνισε σε δηλώσεις του.

Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκε ότι υπογράφηκε η κοινή υπουργική απόφαση με τους υπουργούς Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την κάλυψη του 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος αγροτικής χρήσης για την περίοδο από Αύγουστο έως Δεκέμβριο 2021, μέτρο ύψους 50 εκατ. ευρώ. Όπως ανακοίνωσε ο κ. Λιός, τα ποσά αυτά θα συμψηφιστούν στους επόμε λογαριασμούς ηλεκτρικού, ενώ έως τότε δεν θα υπάρξει καμία διακοπή ρεύματος. Παράλληλα, ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα υπογραφεί εκ νέου υπουργική απόφαση ώστε για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο να καλυφθεί το 50% της ρήτρας αναπροσαρμογής για τους αγρότες και τις αγροτικές επιχειρήσεις.

Ο ΦΠΑ στα λιπάσματα θα μειωθεί από 13% στο 6%, μέτρο το οποίο θα κοστίσει 20 εκατ. ευρώ.

Οσον αφορά τους κτηνοτρόφους, ο κ. Λιβανός τόνισε ότι θα λάβουν επιδότηση ύψους 7% επί του κύκλου εργασιών, δηλαδή επί του τζίρου που θα έχουν από τον Ιανουάριο έως και τον Μάρτιο 2022, ένα μέτρο που κοστολογείται στα 50 εκατ. ευρώ. Με απόφαση του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής θα ενταχθεί στο Μεταφορικό Ισοδύναμο για τη μεταφορά των ζωοτροφών και η Κρήτη για το 2022 (κοστολόγηση μέτρου 8 εκατ. ευρώ).

Το έκτο μέτρο που εξαγγέλθηκε αφορά τα μικρά νησιά του Αιγαίου: συγκεκριμένα αυξάνεται κατά 50% το σχετικό για τη μεταφορά ζωοτροφών (κόστος 3,5 εκατ.). Τέλος ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δεσμεύτηκε ότι θα εκδοθεί άμεσα ΚΥΑ από το υπουργείο Οικονομικών όσον αφορά την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο για τους νέους αγρότες και όσους ανήκουν σε συλλογικά σχήματα, σε εφαρμογή μέτρου το οποίο έχει ήδη εξαγγελθεί και θα κοστίσει 50 εκατ. ευρώ.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση