Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Στους -19 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία στη Φλώρινα
Στους -19 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία στη Φλώρινα

Στους -19 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία στη Φλώρινα

Στα λευκά η Αττική- Πού έχει διακοπεί η κυκλοφορία

Συνεχίζεται το δριμύ ψύχος από τη δεύτερη φάση της κακοκαιρίας «Μήδεια», με τη Δυτική Μακεδονία να καταγράφει κατά τόπους θερμοκρασίες κάτω από -15 βαθμούς Κελσίου το πρωί της Τρίτης.

Βάσει στοιχείων από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, η απολύτως ελάχιστη σημειώθηκε στη Φλώρινα και ήταν ίση με -19,4 βαθμούς Κελσίου.

Στο Μεσόβουνο Κοζάνης ο υδράργυρος υποχώρησε στους -19,1 βαθμούς, ενώ στον Νέο Καύκασο στους -17,7 και στην Κοιλάδα Κοζάνης στους -17,3.

Παράλληλα, θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι με ριπές άνω των 100 χλμ./ώρα επικρατούν για 2η ημέρα στο Αιγαίο.

Η ισχυρότερη ριπή έως το πρωί της Τρίτης 16/2 καταγράφηκε στο Πόρτο Τήνου και ήταν ίση με 105 χλμ./ώρα.

Στα λευκά η Αττική

Έντονη χιονόπτωση σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης στην Αττική. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα και η επέλαση της «Μήδειας» προκάλεσαν προβλήματα στις μετακινήσεις, καθώς κύριες οδικές αρτηρίες της πρωτεύουσας ντύθηκαν στα λευκά.

Ακόμη και το Σύνταγμα και δρόμοι όπως η Πατησίων, η Σταδίου, η Συγγρού έως και η παραλιακή, παρότι παραμένουν ανοιχτοί, είναι καλυμμένοι με χιόνι.

Σύσταση για αποφυγή μετακινήσεων

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας απηύθυνε ισχυρή σύσταση στους κατοίκους και τους εργαζόμενους όλης της Αττικής να αποφύγουν τις μη αναγκαίες μετακινήσεις για τις επόμενες ώρες.

Οι μεν κάτοικοι καλούνται από τη ΓΓΠΠ να μην προβούν σε οποιαδήποτε μετακίνηση που μπορούν να αποφύγουν, ή να αναβάλλουν, οι δε που χρειάζεται να μετακινηθούν να το πράξουν μετά τις 10.00 π.μ. και σε συνεννόηση με την εργοδοσία τους.

Σύμφωνα με τη ΓΓΠΠ, η χιονόπτωση θα είναι συνεχής μέχρι τις 10.00 π.μ. και συστήνεται μεγάλη προσοχή σε όλους τους πολίτες να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί στις όποιες απολύτως αναγκαίες μετακινήσεις τους. Η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί στο επόμενο τρίωρο.

Το πρωί της Τρίτης, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, απηύθυνε μέσω σύσταση στους κατοίκους της Αττικής να αποφύγουν τις μετακινήσεις για την ασφάλειά τους.

Σε ανάλογη σύσταση προς τους κατοίκους της Αττικής προχώρησε και ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Θ. Χρονόπουλος, μιλώντας στον τηλεοπτικό ΣΚΑΪ, καλώντας τους να αποφύγουν τις αχρείαστες μετακινήσεις έως τις 10 π.μ.

Τη νύχτα, η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας είχε απευθύνει ισχυρή σύσταση στους κατοίκους και τους εργαζόμενους του Βόρειου Τομέα Αθηνών και της Ανατολικής Αττικής να αποφύγουν τις μη αναγκαίες μετακινήσεις πριν τις 10.00 το πρωί.

Προβλήματα στις μετακινήσεις

Οι πυκνές χιονοπτώσεις έχουν κλείσει πολλούς δρόμους και έχουν δημιουργήσει έντονα προβλήματα στις μετακινήσεις.

Από τις πρωινές ώρες το πιο έντονο πρόβλημα, σύμφωνα με την αστυνομία, εντοπίζεται από το ύψος του Χαϊδαρίου και προς Κόρινθο, γι' αυτό από την Τροχαία έχει διακοπεί η κυκλοφορία από τις 06:20 στη λεωφόρο Αθηνών από το ύψος της ΒΙΑΜΑΞ, έως την οδό Αντιγόνης και στα δύο ρεύματα.

Κατά την ΕΛ.ΑΣ., όσοι κινούνται στη λεωφόρο Αθηνών προς , στο Παλατάκι, θα χρειαστούν αντιολισθητικές αλυσίδες, ενώ απευθύνει σύσταση για όσους είναι απόλυτη ανάγκη να κινηθούν να επιλέγουν ως εναλλακτική διαδρομή την Αττική Οδό.

Από τις 4 το πρωί διακόπηκε η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στην παλιά εθνική οδό Αθηνών- Κορίνθου από το 28ο έως το 34ο χιλιόμετρο, ενώ στη νέα εθνική οδό απαγορεύτηκε η κίνηση των φορτηγών άνω των3,5 τόνων από τα διόδια ς έως τον κόμβο Μεγάρων, και στα δύο τμήματα. Στο ίδιο τμήμα τα ΙΧ κινούνται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες και στα δύο ρεύματα.

Η κυκλοφορία διακόπηκε και στη λεωφόρο Μεγάρων – Αλεποχωρίου από το 5ο χιλιόμετρο έως το Αλεποχώρι. Σημειώνεται ότι κλειστή από χτες το βράδυ είναι και η εθνική οδός Αθηνών ς, από τη γέφυρα Καλυφτάκη στην Κηφισιά μέχρι τη Λαμία.

Πού έχει διακοπεί η κυκλοφορία

Σε ό,τι αφορά στην κατάσταση των δρόμων στην Αττική, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, η κυκλοφορία από χτες έχει διακοπεί επίσης και παραμένει:

  • Επί της Λεωφόρου Πάρνηθος, από το ύψος της ταβέρνας δεξιώσεων «Ermitaz Hall», ρεύμα κυκλοφορίας προς καζίνο.
  • Επί της Λ. Φυλής, στο ύψος του καταστήματος το «Χρυσό Βαρέλι», ρεύμα κυκλοφορίας προς Δερβενοχώρια.
  • Επί της Λ. Διονύσου από το ύψος του Γηπέδου Διονύσου έως το ύψος του Πάρκου Ανατολής και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
  • Περιφ. Οδός Πεντέλης – Ν. Μάκρης από το «Νοσοκομείο 414» έως «θέση ‘Αγιος Πέτρος».
  • Ε.Ο. Ελευσίνας – Θηβών από τον Κόμβο Μάνδρας προς Βίλια.
  • Οδός Αναστάσεως, από το Νεκροταφείο προς Υμηττό, Παπάγου.
  • Λ. Αλίμου-Κατεχάκη προς Καλοπούλα, από ύψος Προφυλακίου Καισαριανής (από σταθμό της Τάξης).
  • Επ. Ο. Καπανδριτίου από Καπανδρίτι προς Βαρνάβα.
  • Οδός Ιπποκράτους από ύψος Επ. Ο. Αφιδνών (Πλατεία Αφιδνών), στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Ιπποκράτειο Πολιτεία.
  • Οδός Αγίου Μερκουρίου από ύψος ταβέρνας «Λεωνίδας», στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Ιπποκράτειο Πολιτεία, Αχαρνές.
  • Επί της Λ. Εθνικής Αντιστάσεως από το ύψος του γηπέδου Εθνικού Αστέρα και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, στην περιοχή της Καισαριανής.

Πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι σε όλα τα Βόρεια προάστια τα αυτοκίνητα θέλουν απαραιτήτως αλυσίδες σε δευτερεύοντες δρόμους.

Προβλήματα στις συγκοινωνίες

Προβλήματα στη λειτουργία των μέσων μαζικής μεταφοράς έχει προκαλέσει η πολύ ισχυρή χιονόπτωση στην Αττική.

Σύμφωνα με τη ΣΤΑΣΥ ΑΕ, δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια σε ολόκληρο το δίκτυο της γραμμής του ΗΣΑΠ.

Επίσης, λόγω προβλημάτων στο δίκτυο του προαστιακού δεν πραγματοποιούνται δρομολόγια του Μετρό από και προς το Αεροδρόμιο.

Παράλληλα, δεν πραγματοποιούνται δρομολόγια του Τραμ στο τμήμα από τη στάση «Λεωφ. Βουλιαγμένης», έως το Σύνταγμα.

Έντονα προβλήματα υπάρχουν και στις αστικές συγκοινωνίες με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιούνται δρομολόγια τόσο τα λεωφορεία όσο και τρόλεϊ.

Επίσης, παραμένουν τα προβλήματα και σήμερα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές του Αιγαίου και φθάνουν κατά τόπους, σύμφωνα με την ΕΜΥ, τα 10 μποφόρ.

Απαγορευτικό απόπλου

Σε ισχύ είναι απαγορευτικό απόπλου από τα του Πειραιά της Ραφήνας και του Λαυρίου. Δεν πραγματοποιούνται, επίσης, τα δρομολόγια των υδροπτέρυγων για τον Πόρο, ενώ κλειστή παραμένει η γραμμή Πάχη Μεγάρων-Φανερωμένη Σαλαμίνας και Αγ.Μαρίνα-Νέα Στύρα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι επιβάτες που πρόκειται σήμερα να ταξιδέψουν, καλό είναι πριν την αναχώρησή τους, να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία, για τυχόν αλλαγές και τροποποιήσεις των δρομολογίων που έχουν προκληθεί από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Κλήσεις για βοήθεια και κοπές δένδρων

Σε πλήρη επιφυλακή βρίσκεται και η πυροσβεστική η οποία κλήθηκε να επέμβει σε τουλάχιστον τρεις για βοήθεια σε εγκλωβισμένους στα χιόνια, αλλά και για άμεση μεταφορά ανθρώπων που είχαν ανάγκη σε νοσοκομεία,

Ειδικότερα, με οχήματα της Πυροσβεστικής μεταφέρθηκαν για αιμοκάθαρση σε νοσοκομεία, πάνω από 60 νεφροπαθείς από διάφορα σημεία του Λεκανοπεδίου. Επίσης χρειάστηκε να επέμβει σε 25 περιπτώσεις για κοπές δένδρων που έπεσαν.

Διακοπές ηλεκτροδότησης

Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση εντοπίζονται σε αρκετές περιοχές της Αττικής και στην Εύβοια.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ, διακοπές ρεύματος σημειώνονται στην Αττική στις περιοχές ‘Αγιος Στέφανος, Κρυονέρι, Νέα Ερυθραία, Μεταμόρφωση, Νέο Ηράκλειο, Νέα Ιωνία, Φιλαδέλφεια, Εκάλη, Μαρούσι, ‘Ανοιξη, Διόνυσος, Δροσιά, Καπανδρίτι, Μενίδι, Πάρνηθα, Αυλώνας, Μαλακάσα, Κάλαμος, Μαρκόπουλο Ωρωπού, Ροδόπολη, Σταμάτα, Βασιλικά Σαλαμίνας και Σκαραμαγκάς.

Στην Εύβοια, το τεχνικό προσωπικό του ΔΕΔΔΗΕ συνεχίζει τις προσπάθειες αποκατάστασης των βλαβών μαζί με ενισχυμένες δυνάμεις συνεργαζόμενων εργολάβων από γειτονικές περιοχές, για την επανηλεκτροδότηση χωριών από το κεντρικό τμήμα έως και το Βόρειο, δηλαδή από τη Χαλκίδα προς ‘Αγιο Ιωάννη Ρώσο και τα ορεινά χωριά της Ιστιαίας, καθώς υπάρχουν εκτεταμένες ζημιές στο Δίκτυο και πλήθος σπασμένων στύλων.

Ο ΔΕΔΔΗΕ, με ανακοίνωσή του, ζητά την κατανόηση του κοινού και υπογραμμίζει πως όλο το τεχνικό προσωπικό του βρίσκεται επί ποδός καταβάλλοντας κάθε προσπάθεια κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες για την όσο το δυνατόν ταχύτερη επανηλεκτροδότηση όλων των περιοχών. Η πρωτοφανής κακοκαιρία συνεχίζει να προκαλεί αρκετές ζημιές στο Δίκτυο, κυρίως από την πτώση δέντρων.

Σύσκεψη στη ΓΓΠΠ

Ευρεία σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 11.00 υπό τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, και τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών αρμόδιου για θέματα Αυτοδιοίκησης, Στέλιου Πέτσα και του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ στον Υπουργό Επικρατείας, Θεόδωρου Λιβάνιου, στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας (κτίριο Φάρος). Σκοπός της σύσκεψης είναι η αποτίμηση της έως τώρα κατάστασης, με δεδομένη τη σφοδρότατη χιονόπτωση που πλήττει και την Αττική, καθώς και ο συντονισμός όλων των συναρμόδιων φορέων για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούνται, κυρίως όσον αφορά τις μετακινήσεις.

Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν, επίσης, από πλευράς Πολιτικής Προστασίας, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου, ο Εθνικός Διοικητής Πολιτικής Προστασίας, Θεοδόσιος Δημακογιάννης και ο Γενικός Διευθυντής Συντονισμού της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, Φοίβος Θεοδώρου.

Επιπλέον, θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι από τις Περιφέρειες Αττικής, Στερεάς Ελλάδας και Κρήτης, εκπρόσωποι της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, του ΕΚΑΒ, της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), καθώς και των παραχωρησιούχων διαχείρισης Εθνικού Οδικού Δικτύου και του ΔΕΔΔΗΕ.

Προβλήματα σε όλη τη χώρα από την κακοκαιρία

Η απόφαση να παραμείνει κλειστή για ένα 24ωρο η εθνική οδός Αθηνών – Λαμίας, από τις πέντε χθες το απόγευμα, δείχνει την αγωνία των αρμοδίων για την ένταση των καιρικών φαινομένων, που αναμένεται να είναι μεγάλη στην περιοχή της Αττικής και συνολικότερα της Ανατολικής Στερεάς σήμερα. Και χθες η εθνική οδός Αθηνών – Λαμίας, από το ύψος της γέφυρας Καλυφτάκη, παρέμεινε κλειστή από το πρωί έως τη μία το μεσημέρι λόγω της σφοδρής χιονόπτωσης, με αποτέλεσμα να σχηματισθούν ουρές από ακινητοποιημένα Ι.Χ. και φορτηγά, έως ότου η κυκλοφορία να διοχετευθεί προς άλλες κατευθύνσεις και να ενημερωθούν οι οδηγοί.

Το κλείσιμο της εθνικής οδού αποφασίστηκε σε ειδική σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας χθες, προκειμένου να μην υπάρξουν εγκλωβισμένοι λόγω της σφοδρής χιονόπτωσης, καθώς τα φαινόμενα αναμενόταν να ενταθούν. Ωστόσο πολλοί οδηγοί τόνιζαν ότι υπέστησαν άνευ λόγου ταλαιπωρία εφόσον έπρεπε να προβλεφθεί να παραμείνει ανοιχτή η εθνική οδός. Επειτα από επικοινωνία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με τις εταιρείες «Νέα Οδός» και «Κεντρική Οδός» (που διαχειρίζονται αντιστοίχως τα τμήματα της εθνικής οδού Αθήνα – Σκάρφεια και Σκάρφεια – Ράχες) συμφωνήθηκε σήμερα και μέχρι τις 19.00 να μην καταβάλλουν διόδια οι χρήστες του αυτοκινητοδρόμου.

Η κακοκαιρία προκάλεσε ανατροπές και στα προγραμματισμένα ραντεβού για εμβολιασμό σε αρκετές περιοχές της χώρας, καθώς η δυσκολία πρόσβασης ιδιαίτερα ηλικιωμένων ατόμων έφερε ακυρώσεις. Στην Ικαρία, λόγω της κακοκαιρίας, δεν στάθηκε δυνατό να φτάσουν όπως είχε προγραμματιστεί τα , οπότε αναβλήθηκαν οι εμβολιασμοί και θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες ημέρες με επαναπρογραμματισμό.

Σήμερα αλλά και αύριο θα παραμείνουν κλειστά τα ειδικά σχολεία σε όλη την Αττική, σύμφωνα με απόφαση της Περιφέρειας. Υπενθυμίζεται ότι έτσι κι αλλιώς τα υπόλοιπα σχολεία στην Αττική λειτουργούν μέσω τηλεκπαίδευσης λόγω κορωνοϊού.
Κλειστά παρέμειναν χθες και τα σχολεία σε όλη την Κεντρική Μακεδονία καθώς και στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Το πιθανότερο είναι ότι και σήμερα θα παραμείνουν κλειστά, ενώ από αύριο οι σχετικές αποφάσεις θα λαμβάνονται από τους δήμους. Επίσης, χθες αλλά και σήμερα κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία στη Μαγνησία, στις Σποράδες και στη Ζάκυνθο, ενώ στα Χανιά προβλέπεται να μη λειτουργήσουν διά ζώσης και αύριο.

Χθες εξάλλου, λόγω της έντονης χιονόπτωσης αλλά και των θυελλωδών ανέμων, προβλήματα δημιουργήθηκαν σε πολλές περιοχές της χώρας. Στην Καστοριά χρειάστηκε να απεγκλωβιστεί ένας ο οποίος βρισκόταν στο σπίτι του και είχε προβλήματα υγείας.

Στη Σαμοθράκη το χιόνι έκλεισε πολλούς δρόμους αλλά και τις πόρτες των σπιτιών. Τα συνεργεία του δήμου έκαναν μεγάλες προσπάθειες αποχιονισμού, ενώ ο δήμαρχος της πόλης ζητούσε από τους κατοίκους να αποφύγουν τις μετακινήσεις.

Στα Τρίκαλα τα εκχιονιστικά μηχανήματα έφτασαν μέχρι το κέντρο της πόλης σε μια προσπάθεια να κρατήσουν τις βασικές οδικές αρτηρίες ανοιχτές. Στη Λαμία, όπου το θερμόμετρο έπεσε πολλούς βαθμούς κάτω από το μηδέν, το και τα μηχανήματα δεν μπόρεσαν να αποτρέψουν τη μετατροπή των δρόμων σε «γυαλί».

Στην Αττική διακόπηκε η κυκλοφορία για όλα τα οχήματα στην περιφερειακή οδό Πεντέλης – Νέας Μάκρης, από το νοσοκομείο 414 έως τον Αγιο Πέτρο, και στην εθνική οδό Ελευσίνας – Θήβας, από τον κόμβο Μάνδρας προς Βίλια.

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση