Στους εκπροσώπους της Πολιτείας τα προβλήματα της μαθητικής κοινότητας
“Τά ‘χωσαν” στους πολιτικούς στην εκδήλωση στο ΤΕΕ
Ημερίδα με θέμα «η Πολιτεία αφουγκράζεται τους μαθητές» πραγματοποίησε σήμερα η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Μαγνησίας, στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ Μαγνησίας.
Κεντρικός σκοπός της εκδήλωσης ήταν οι πολιτειακή θεσμοί του τόπου να γίνουν κοινωνοί των προβλημάτων, των απόψεων και των προτάσεων των μαθητών, αναφορικά με την παρεχόμενη εκπαίδευση, τη σχολική ζωή, τις προοπτικές και γενικότερα το μέλλον τους.
Οι ανησυχίες των παιδιών βρίσκονται σε σειρά προβλημάτων, όπως η ανεργία και η ανασφάλεια των γονέων στα σπίτια τους, αλλά τα προβλήματα αυτά έμεναν στο σχολείο και δεν βγαίνουν στους αρμόδιους.
Ο τελικός στόχος της δράσης είναι η από μεριάς Πολιτείας αξιοποίηση των πληροφοριών που οι μαθητές θα παρέχουν, ώστε να βελτιωθεί η υπάρχουσα κατάσταση στην εκπαίδευση, να αναπτυχθούν νέα καινοτόμες πρακτικές και σχεδιασμοί, που θα συντελέσουν στη δημιουργία ενός καλύτερου αύριο για τους νέους.
Οι απόψεις – προτάσεις – προβληματισμοί των μαθητών αναφέρθηκαν σε πέντε λεπτά και καταγράφηκαν σε υπομνήματα που διανεμήθηκαν στους πολιτειακούς φορείς.
Στην εκδήλωση μετείχαν τρεις μαθητές – εκπρόσωποι των 15μελών Μαθητικών Συμβουλίων των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ, ο διευθυντής/τρια κάθε σχολείου, ένας εκπαιδευτικός εκπρόσωπος του Συλλόγου Διδασκόντων και ένας κηδεμόνας – εκπρόσωπος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, ενώ συμμετείχαν 34 σχολεία (31 ΓΕΛ και ΕΠΑΛ και τρία Ειδικής Αγωγής), με περίπου 100 μαθητές.
Χαιρετισμός του μητροπολίτη
Στην ημερίδα – Κοινό Σχολικό Συμβούλιο μαθητών Λυκείου και Πολιτειακών θεσμών, που διοργάνωσε η Δ/νση Β/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Μαγνησίας, με θέμα «Η Πολιτεία αφουγκράζεται τους μαθητές», παραβρέθηκε σήμερα ο μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος, ο οποίος αποδέχθηκε σχετική πρόσκληση του δ/ντού Β/θμιας Εκπαίδευσης Σωκράτη Σαβελίδη.
Στον χαιρετισμό του ευχήθηκε καλή επιτυχία στον νέο αυτό θεσμό και τόνισε πόσο σημαντικός είναι ο διάλογος, που ξεκινά η Πολιτεία με τους μαθητές: «ο διάλογος πρέπει να έχει συνέπεια, να γίνεται με επιχειρήματα, να ζητάει αυτό που πραγματικά έχει ανάγκη και να μπορεί να συνομιλεί για να φτάνει στην αλήθεια. Θέλω στα παιδιά να πω, κρατήστε αυτή τη δίψα της αλήθειας, αμφισβητήστε, ρωτήστε, γνωρίστε, διαβάστε, μελετήστε, ψάξτε την αλήθεια, όχι μόνο στο επίπεδο των γνώσεων, αλλά και την αλήθεια για το υπαρξιακό πρόβλημα, από που ερχόμαστε και από που πηγαίνουμε τί ήμαστε; Γιατί υπάρχουμε; τί είναι αυτό που νοηματοδοτεί τη ζωή μας; Βάλτε αυτά τα ερωτήματα, για να δώσετε νόημα στη ζωή σας και για να είστε ελεύθεροι, γιατί μόνο η αλήθεια ελευθερώνει… αποκτήστε γνώσεις για να είσθε ελεύθεροι στο πνεύμα, στην ψυχή και τότε θα είστε άνθρωποι και τότε θα βρείτε αυτό που είναι όντως η ελευθερία, γιατί μόνο ένας άνθρωπος που διψά για την αλήθεια την γνωρίζει, τελικά, ελευθερώνεται ψυχικά και γίνεται όντως άνθρωπος, που σημαίνει δίκαιος, αλληλέγγυος, αγαπητικός, που βλέπει στον άλλον την ζωντανή εικόνα του Θεού, που μπορεί να συναντήσει τον συνάνθρωπο και να λειτουργήσει στο εμείς, γιατί, δυστυχώς, εμείς οι ίδιοι σας οδηγούμε σε έναν ατομισμό που αποτέλεσμα έχει την κρίση της εποχής, όπου η ατομοκρατία μάς στέρησε το πνεύμα της κοινότητας».
Ο κ. Ιγνάτιος συνεχάρη τους γονείς για το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν για τα εκπαιδευτικά μας πράγματα, αλλά και τους εκπαιδευτικούς, για το υπεύθυνο έργο που επιτελούν και κατέληξε ως εξής: «Σε ό,τι μας αφορά, είμαστε κοντά σας. Το κάθε σχολείο έχει εντεταλμένο ιερέα, όχι μόνο για τις πνευματικές ανάγκες, αλλά και για τις υλικές και δόξα τω Θεώ, συνεργαστήκαμε όλα αυτά τα χρόνια με όλους άψογα. Υποδεχθήκαμε τους ξένους, τους πρόσφυγες, έχουμε ασχοληθεί με τις ομάδες των Ρομά. Είμαστε όλοι μαζί σε μια κοινωνία που την θέλουμε ενωμένη, στο κοινό μεγάλο μας αγαθό, την Ορθόδοξη πίστη μας, την παράδοση, την μεγάλη μας ιστορία. Η Εκκλησία, ως Μητέρα, θα παραμείνει ενοποιός, θα είναι μαζί με όλους, δεν θα ξεχωρίζει ποτέ κανέναν και εμείς και εγώ σαν Πατέρας σας θα χαίρομαι να σας βλέπω να προοδεύετε να μεγαλώνετε και να παίρνετε τις ευθύνες που σας αναλογούν…».
Οι μαθητές
Η μαθήτρια του 1ου ΕΠΑΛ Αλμυρού Σοφία Κλειδά είπε πως κάθε σχολείο πρότεινε διαφορετικά πράγματα που θέλουν να υλοποιηθούν και πως η σημερινή εκδήλωση ήταν η αφορμή για να ακουστούν. «Ελπίζουμε να υλοποιηθούν κάποια από αυτά, αν όχι όλα. Να γίνει πιο απλή η ύλη στα μαθήματα γενικής παιδείας για μας των ΕΠΑΛ, Δεν έχουμε σωστό καθαρισμό , να γίνουν 4,5 ώρες τα μαθήματα και να προστεθούν μουσική, γυμναστική κ.ά.» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η Ιωάννα Μπαζάκα από 4ο ΓΕΛ Βόλου σημείωσε: « Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα είναι μια σύμβαση υποκριτική. Αλλά όλα θα τεθούν σε εφαρμογή και όλοι είμαστε μαθητές και έχουμε κοινά αιτήματα. Όλοι να υποστηρίξουμε όλους. Και πρέπει να δεσμευτούν οι πολιτευτές. Στο δικό μας σχολείο έχουμε κάποια προβλήματα . Κυρίως μετεγκατάσταση του ΚΕΔΥ που συζητήσαμε και με περιφερειάρχισσα και διευθυντή. Δίνουμε λατινικά και χημεία και αυτό είναι μάθημα επιλογής στην τρίτη λυκείου , ενώ και στην υλικοτεχνική υποδομή ισχύουν τα ίδια.
Η μαθήτρια του Ενιαίου ειδικού επαγγελματικού Γυμνασίου και Λυκείου Ισιδώρα Πάσχου είπε: « Μακάρι να γίνουν όσα ζητήσαμε. Θέλουμε να ενεργήσουν αυτοί που μας άκουσαν. Θέλουμε νέα κτίρια και πολλά άλλα. Το βασικό είναι το σχολείο, βιβλία από την αρχή και καθηγητές από την αρχή να μην έχουμε ελλείψεις (πολυκλαδικό).»
Ο Άρντι Ζάτσαϊ από το 1ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας τόνισε: «έχουμε ακούσει πολλά από πολιτικούς και δεν ήταν τα καλύτερα. Η πολιτεία αφουγκράζεται τους μαθητές αλλά στην ουσία οι μαθητές αφουγκράστηκαν την πολιτεία. Εμείς θα θέλαμε τμήμα ένταξης για παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Ήλθαμε για να ακούσουμε και αυτό είναι ένα καλό βήμα, αλλά να τα εκπληρώσουν κιόλας».
Ο μαθητής του ΕΠΑΛ Βελεστίνου Στατήρας Δημήτρης χαρακτήρισε ωραία την ιδέα που άρεσε στους μαθητές του σχολείου και πρόσθεσε: «Τα προβλήματα που έχουμε εμείς είναι διαφορετικά. Είναι σύγχρονο σχολείο. Υπάρχει θέμα με την εισαγωγή σε ΑΕΙ. Τα ΤΕΙ μόνο 20% και ΑΕΙ 1% ειδικά για ειδικότητες που έχουν τα ΕΠΑΛ. Επίσης για να δημιουργηθεί τμήμα θέλει 15 άτομα και εμείς είμαστε μόνο 70 μαθητές
Ο μαθητής του 7ου ΓΕΛ Θεοφάνης Γεωργούλας επισήμανε: «οι προβληματισμοί μας να μην πεταχτούν στον κάδο. Θέλουμε να γίνουν πράξη. Έχουμε ελλείψεις σε διαδραστικούς πίνακες και θεωρούμε ότι θα έπρεπε να αυξηθούν οι ώρες γυμναστικής . Οι συχνές αλλαγές στο εκπαιδευτικούς σύστημα μας κάνουν να αισθανόμαστε σαν πειραματόζωα. Νοιώθουμε αναστατωμένοι.»
Ο Αποστόλης Κόνσουλας από το ΓΕΛ Ζαγοράς είπε: « Ζητάμε το Λύκειο να παραμείνει γενικό. Δεν θέλουμε τις εξειδικεύσεις σε μαθήματα. Όταν παίρνουμε απολυτήριο, να αξιολογήσουν κείμενα, να έχουν κριτική σκέψη και να καταλαβαίνουν. Στην ορεινή και μειονεκτική περιοχή είναι κακό το οδικό δίκτυο, όσοι θέλουν να παρακολουθήσουν ΕΠΑΛ καθημερινά διανύουν αυτόν το δρόμο 47 χλμ. να φθάσουν στο Βόλο για να παρακολουθήσουν το μάθημα.»
Ο Βαγγέλης Μπαλαμώτης από το ΓΕΛ Βελεστίνου ανέφερε: «Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία η πολιτεία να αφουγκραστεί τους νέους. Ωστόσο δυστυχώς είδαμε σήμερα το πρωί οι μαθητές να ακούν την πολιτεία. Δεν ξέρω κατά πόσο θα έχουμε ουσιαστικό αποτέλεσμα. Αλλά θέλω να ελπίζω για το καλύτερο. Στο δικό μου σχολείο τα προβλήματα είναι κυρίως κτιριακά, συντήρησης, χώρων υγιεινής, έλλειψη σε υπολογιστές».
Στασινός Αλκιβιάδης από το 1ο γυμνάσιο Ν. Ιωνίας χαρακτηρισε την εκδήλωση καλή αρχή για να ακουστούν οι μαθητές. Ωστόσο η χώρα μας έχει αποδείξει ότι αυτά δεν αποδίδουν καρπούς. Μακάρι να είναι αρχή το σημερινό γι' αυτό το πράγμα.
Τα σχολεία χρειάζονται ψυχολόγους. Ζούμε στο ταμπού ότι ένας ψυχολόγος θα επισκεφθεί άτομο με ψυχική διαταραχή. Στα σημερινά σχολεία υπάρχει κόντρα μαθητών εκπαιδευτικών λόγω φροντιστηρίων. Επίσης να γίνεται εξέταση των εξεταστών πανελληνίων. Είναι άνθρωποι και μπορεί και αυτοί να μην περνούν καλύτερη φάση. Να εξεταστούν πάνω σε αυτό».
Ο προϊστάμενος β'/θμιας εκπαίδευσης Σωκρ. Σαβελίδης τόνισε: «η διοργάνωση , η ουσία της ήταν πραγματικά μοναδική. Με την έννοια ότι έκανε αυτό που σχεδιάστηκε να κάνει. Πολιτειακοί φορείς, προσκεκλημένοι και επισκέπτες άκουσαν τους μαθητές. Άκουσαν 1002 πράγματα που δεν μπορούσαμε να σκεφθούμε τόσα χρόνια οι εκπαιδευτικοί. Ακούστηκαν πράγματα απλά, από έλλειψη καθαριότητας μέχρι σημαντικότατα, όπως η αλλαγή στα αναλυτικά προγράμματα, αλλαγή στο εκπαιδευτικό προσωπικό, προσθήκη, προβληματισμοί για τη νέα γενιά που μας προβλημάτισαν. Αισθανόμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι γι' αυτούς τους μαθητές. Όντως η διοργάνωση είχε ένα μείον. Οι πολιτειακοί φορείς μίλησαν περισσότερο από ό,τι ήταν προγραμματισμένο. Αυτό δεν περιόρισε τους μαθητές να μιλήσουν αλλά μεγάλωσε η εκδήλωση και κούρασε.
Διαβεβαιώνω και υπόσχομαι ότι αιτήματά τους και όσα γραπτά κατατέθηκαν το προεδρείο δεν θα πεταχτούν στο καλάθι, αλλά θα βρούν το δρόμο τους και θα βελτιώσουν τη ζωή τους.
Όλα αυτά θα αποσταλούν στο υπουργείο ηλεκτρονικά και στους φορείς τους και στις αρχές εκπαίδευσης και στους ίδιους τους παρευρισκόμενους πολιτειακούς θεσμούς.