Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » STOP του ΣτΕ στην καταστροφή της Καραμπατζάκη
STOP του ΣτΕ στην καταστροφή της Καραμπατζάκη

STOP του ΣτΕ στην καταστροφή της Καραμπατζάκη

 

Χθες, Παρασκευή 10 Μαΐου 2019, η Πρόεδρος του 4ου Τμήματος του Συμβουλίου Επικρατείας  Μαρία Καραμανώφ εξέδωσε προσωρινή διαταγή,  με την οποία γίνεται μερική αναστολή εκτελέσεως των αποφάσεων που αφορούν στην διαμόρφωση των οδών Καραμπατζάκη και Ζάχου ως «οδών ήπιας κυκλοφορίας» (Απόφαση 3344/213058/11-21 01 2019 του Συντονιστή της ς Διοίκησης Θεσσαλίας Στερεάς ς) και της Απόφασης 229/2019/25-4-2019 (Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Βόλου με την οποία ορίζεται ως προσωρινός μειοδότης του έργου η εταιρεία ΣΠ. ΤΣΙΡΝΟΒΑΣ και ΣΙΑ Ε.Ε.).

Με την προσωρινή διαταγή απαγορεύεται ειδικότερα μόνο «η επιχείρηση υλικών ενεργειών εκτελέσεως των παραπάνω πράξεων, κατά το μέρος που αυτές θα συνεπάγονταν την κοπή δέντρων ή την επέμβαση σε υφιστάμενη βλάστηση»

Η προσωρινή διαταγή ισχύει μέχρι την έκδοση της αποφάσεων της Επιτροπής Αναστολών επί της αιτήσεως αναστολής που έχει υποβληθεί στο από τους ενδιαφερόμενους.

Στο έχουν προσφύγει, με αίτηση ακυρώσεως, δεκαπέντε μέλη της Επιτροπής Δημοτών Κραυσίδωνα και δημοτικοί σύμβουλοι, η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας, καθώς και το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ), το οποίο εκπροσωπεί σαράντα τρεις (43) Περιβαλλοντικές Οργανώσεις από όλη τη χώρα.

Στόχος τους είναι να υπερασπιστούν το αυτονόητο, δηλαδή την γραμμική ανάσα της πόλης που λέγεται χείμαρρος Κραυσίδωνας, Ζάχου  και Γραμμικό – Καραμπατζάκη.

Η απερχόμενη Δημοτική Αρχή δείχνει να μην αντιλαμβάνεται τη σπουδαιότητα και τη μοναδικότητα ύπαρξης αυτού του γραμμικού περιβαλλοντικού χώρου, που πρέπει να προστατευτεί και να αναδειχθεί.

Αυτά τα σχέδια του Δήμου Βόλου για την περιοχή, δημιουργούν ένα εσωτερικό δακτύλιο κυκλοφορίας αυτοκινήτων, καταστρέφουν το , ανατρέπουν κοινωνικά την περιοχή, στερούν την πόλη από την μοναδική της ευκαιρία για μια συνολική της περιοχής  Ζάχου – Καραμπατζάκη και την κοίτη του χειμάρρου σε μήκος 3000 μέτρων, στρέφονται δε ευθέως κατά της Βιώσιμης Κινητικότητας, την ίδια στιγμή που σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο ακολουθείται η αντίστροφη .

Η ανακούφιση του κυκλοφοριακού προβλήματος μπορεί να προκύψει από την κατασκευή της σύνδεσης του περιφερειακού με την περιοχή των Νέων Παγασών.

Το τμήμα της Καραμπατζάκη, που διαμορφώθηκε ως γραμμικό , σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε με τη μορφή «κυκλοφοριακής κυψέλης»  και η κατασκευή του συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση (περιβαλλοντικό Πρόγραμμα LIFE) κατά την περίοδο 1993-1994.

Το 2001 η υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου συμπεριλήφθηκε ως success story σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ αποτέλεσε αντικείμενο πλήθους μελετών και πτυχιακών εργασιών φοιτητών, αλλά και εκδόσεων πανεπιστημίων της χώρας μας.

Στο πλαίσιο αυτού του έργου, το οποίο θεωρήθηκε όχι μόνο από τους αξιολογητές του Προγράμματος, αλλά και από τους κατοίκους της Νέας Ιωνίας και του Βόλου ως πρότυπο Βιώσιμης αστικής ανάπτυξης, οι κάτοικοι της περιοχής της Καραμπατζάκη εκτός της αγωνιστικής τους προσπάθειάς συνέβαλαν ουσιαστικά στην περιβαλλοντική παρέμβαση και τη  βελτίωση των συνθηκών ζωής σε όλη την πόλη. με την μείωση του συντελεστή δόμησης στις κατοικίες τους κατά μήκος της Καραμπατζάκη.

Η ματαίωση των καταστροφικών σχεδίων του Δήμου Βόλου στην περιοχή του Κραυσίδωνα, η διαφύλαξη της ς του γραμμικού πάρκου και της κυκλοφοριακής κυψέλης της Καραμπατζάκη και η συνολική ανάπλαση της περιοχής του Κραυσίδωνα, σε όλο το μήκος του, με περιβαλλοντική & ήπια διαμόρφωση των οδών Ζάχου και Καραμπατζάκη,  σε συνδυασμό με την κοίτη του χειμάρρου (ευθύνη της Περιφέρειας Θεσσαλίας), παραμένει σκοπός και στόχος, τον οποίο εδώ και 30 χρόνια υπερασπίζονται κάτοικοι, αλλά και φορείς.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση