Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Στον «αέρα» το ντιμπέιτ – «Μπαράζ» ανακοινώσεων από τα κόμματα
Στον «αέρα» το ντιμπέιτ – «Μπαράζ» ανακοινώσεων από τα κόμματα

Στον «αέρα» το ντιμπέιτ – «Μπαράζ» ανακοινώσεων από τα κόμματα

Ακυρώθηκε οριστικά το των πολιτικών αρχηγών ενόψει των εκλογών της 7ης Ιουλίου, καθώς στη σημερινή συνεδρίαση της διακομματικής δεν έγινε κατορθωτό να βρεθεί κοινή ημερομηνία για τη διεξαγωγής του debate των πολιτικών αρχηγών και έτσι η ακύρωσή του είναι πια οριστική, σύμφωνα με το – ΜΠΕ.

«Το ματαιώνεται με προφανή ευθύνη του κυβερνώντος κόμματος, διότι όπως ξέρετε, όλα τα κόμματα είχαν συμφωνήσει να γίνει την 1η Ιουλίου. Πριν από λίγες ημέρες, η Νέα Δημοκρατία ενημερώθηκε ότι ο κ. ς δεν μπορούσε την 1η Ιουλίου και έτσι πρότεινε δύο διαφορετικές εναλλακτικές ημερομηνίες, την προσεχή Πέμπτη και την προσεχή Παρασκευή», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Ζούλας και συνέχισε:

«Εκεί δεν υπήρξε των άλλων κομμάτων και σήμερα ξαφνικά ο κ. ς υπαναχώρησε και είπε ότι μπορεί τελικά να γίνει το ντιμπέιτ την 1η Ιουλίου στις 22:00 το βράδυ. Η Νέα Δημοκρατία συμφώνησε, αλλά δεν καη εφικτό τα άλλα κόμματα να αλλάξουν τον προγραμματισμό τους και έτσι ουσιαστικά το ντιμπέιτ ματαιώνεται. Όλα τα άλλα που ακούστηκαν και από τον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ είναι μάλλον προφάσεις εν αμαρτίαις».

Σχεδόν ταυτόχρονα με την δημόσια τοποθέτηση της ΝΔ, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, με δική της δήλωση, έκανε γνωστό ότι ο πρωθυπουργός θα είναι διαθέσιμος για την «τηλεμαχία» των αρχηγών ακόμη και το βράδυ της 1ης Ιουλίου, αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής.

«Μετά τις εξελίξεις για την διεξαγωγή έκτακτης συνόδου κορυφης την 1η Ιουλίου, ο συριζα είχε ζητήσει τη μεταφορά της ημερομηνιας διεξαγωγης του ντιμπειτ των πολιτικών αρχηγών σε οποιαδήποτε άλλη ημερομηνία πέραν αυτης , προκειμένου να μπορέσει να συμμετάσχει ο πρωθυπουργός», είπε χαρακτηριστικά η κ. Αχτσιόγλου και συνέχισε:

«Στη σημερινή διακομματική επιτροπή ετέθησαν προσχήματα  από διάφορα κόμματα προκειμένου να μην βρεθεί ημερομηνία άλλη πέραν της 1ης Ιουλίου και να μην πραγματοποιηθεί τελικά το κρίσιμο για την προγραμματική αντιπαράθεση ντιμπειτ. Κατοπιν τούτου ο πρωθυπουργός δηλώνει τη του για τη διεξαγωγή του ντιμπειτ το βράδυ της 1ης Ιουλίου ακόμη κι αν χρειαστεί να μεταφερθεί κατευθείαν από το αεροπλάνο στο στούντιο προκειμένου να μην ακυρωθεί  η κρίσιμη αυτή τηλεοπτική αντιπραθεση».

Η κ. Αχτσιόγλου κάλεσε όλα τα κόμματα να τοποθετηθούν «με δημοκρατική ευθύνη και να φανούν συνεπείς στην αρχική τους  δέσμευση να γίνει το ντιμπειτ την πρώτη Ιουλίου».

Το ενδεχόμενο τηλεμαχίας μεταξύ μόνον του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη επανέφερε, μετά την λήξη της συνεδρίασης, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος.

«Τα κόμματα δεν είχαν τη διάθεση να αλλάξουν το πρόγραμμά τους. Εμείς ήμασταν ανοιχτοί σε όλες τις ημερομηνίες και προτείνουμε στη ΝΔ έστω και στην ύστατη στιγμή τις ημερομηνίες που αυτή θέλει. Να συμφωνήσουμε για να γίνει ντιμπέιτ τουλάχιστον μεταξύ των δύο», είπε.

Την ευθύνη για την ακύρωση του ντιμπέιτ στον ΣΥΡΙΖΑ επέρριψε ο εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής στη Διακομματική Επιτροπή, Μανώλης Όθωνας.

«Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ ομολόγησε ότι ο λόγος που επικαλέστηκαν για την ματαίωση, του ομόφωνα προγραμματισμένου debate, για τη Δευτέρα 1 Ιουλίου ήταν εξαρχής απολύτως προσχηματικός. Επιβεβαιώθηκε έτσι ότι ο κ. Τσίπρας ποτέ δεν ήθελε συζήτηση με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς», τόνισε ο κ. Όθωνας.

«Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή έδειξε έμπρακτα διάθεση συνεννόησης, έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί το ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών και να διεξαχθεί με ζωντανό τρόπο και όχι με τη διαδικασία των παράλληλων μονολόγων. Γι' αυτό και αρχικά μετέθεσε για τις 2 Ιουλίου την κεντρική προεκλογική συγκέντρωσή του στη Θεσσαλονίκη, που είχε προγραμματιστεί την 1η Ιούλη, για να διευκολύνει την πραγματοποίηση του ντιμπέιτ», αναφέρει του κόμματος.

Προσθέτει δε ότι «όταν έγινε γνωστό το κώλυμα του πρωθυπουργού για την 1η Ιουλίου, εξαιτίας της Συνόδου Κορυφής, συζητήσαμε άλλες εναλλακτικές ημερομηνίες που τέθηκαν, όπως 28 Ιουνίου και 2 Ιουλίου. Γι' αυτό και μεταθέσαμε εκ νέου την προεκλογική συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη και την επαναφέραμε την 1η Ιουλίου, για να μείνουν κενές αυτές οι ημερομηνίες».

«Το ΚΚΕ έχει εξ αρχής δηλώσει ότι δεν πρόκειται να μπει σε μικροκομματικές σκοπιμότητες, αλλά και δεν θα γίνει μπαλάκι ανατρέποντας άρδην το προεκλογικό του πρόγραμμα και μάλιστα κεντρικές συγκεντρώσεις, προκειμένου να αντιμετωπιστούν αδιέξοδα, που δεν προκάλεσε το ίδιο», καταλήγει η του κόμματος.

Τη «λύπη» της για το «ναυάγιο» του ντιμπέιτ εξέφρασε η Ενωση Κεντρώων με ανακοίνωσή της, επιρρίπτοντας, παράλληλα, ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ για τη μη διεξαγωγή του.

«Η Ένωση Κεντρώων εκφράζει την λύπη της για το “ναυάγιο” του Debate των πολιτικών αρχηγών. Στις σχετικές διαδικασίες, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έπαιζαν την κολοκυθιά και όποια μέρα πρότεινε ο ένας, απέρριπταν οι άλλοι. Προφανώς, θέλουν εκλογές με χρήματα, σποτάκια και προπαγάνδα και όχι διάλογο ενημέρωσης του κόσμου», αναφέρει η ανακοίνωση του κόμματος.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση