Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΑΙΔΕΙΑ » Α'-Β' ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ » Στον «αέρα» τα ολοήμερα προγράμματα
Στον «αέρα» τα ολοήμερα προγράμματα

Στον «αέρα» τα ολοήμερα προγράμματα

Τα ολοήμερα προγράμματα κινδυνεύουν να μην οργανωθούν καθώς οι πιστώσεις για προσλήψεις αναπληρωτών θα κατευθυνθούν για την κάλυψη κενών στο βασικό πρόγραμμα των σχολείων.

Η πραγματικότητα αυτή διαψεύδει τον τέως υπουργό Παιδείας Αριστείδη Μπαλτά, που είχε διαβεβαιώσει ότι τα ολοήμερα σχολεία θα λειτουργήσουν όλα όπως πέρυσι και χωρίς προβλήματα, παρότι (όπως απεκάλυψε η «Κ» στις 9/8) στις αρχές Αυγούστου, σε συσκέψεις με τη συμμετοχή του επιτελείου του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού Παιδείας Τάσου Κουράκη και των συνδικαλιστών και εκπροσώπων του τομέα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, εξετάστηκε η κατάργηση προγραμμάτων όπως του ολοήμερου Δημοτικού για να εξοικονομηθούν πόροι για την κάλυψη ψεων του βασικού προγράμματος.

Η Χανίων ενημέρωσε τους διευθυντές των Δημοτικών ότι  δε μπορεί να δημιουργηθούν τμήματα του προγράμματος, διότι δεν υπάρχουν αναπληρωτές για να καλύψουν τις θέσεις. Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από τους εκπαιδευτικούς αλλά και τον αντίκτυπο που θα είχε μια τέτοια ανακοίνωση, το έγγραφο της Διεύθυνσης αποσύρθηκε από τον ιστότοπό της.

Όμως, η κίνηση της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων αποτελεί δείγμα του μεγάλου προβλήματος που θα υπάρξει όχι μόνο στη Κρήτη αλλά και σε όλη τη χώρα.
Πιο συγκεκριμένα, η Χανίων ενημερώνει τους διευθυντές των δημοτικών σχολείων ότι «εξαιτίας των ειδικών συνθηκών και της μη πρόσληψης αναπληρωτών, στην καλύτερη περίπτωση, πριν από τις 22 Σεπτεμβρίου όλα τα δημοτικά σχολεία θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους χωρίς ολοήμερο πρόγραμμα». Μάλιστα τους ζητεί να μην προβούν ούτε σε κατανομή τάξεων καθώς δεν είναι σαφές με πόσους δασκάλους θα ξεκινήσει κάθε .

Σύμφωνα με τη Διδασκαλική Ομοσπονδία, οι ψεις εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση προσεγγίζουν τις 14.000. Με δεδομένο ότι δεν θα γίνουν προσλήψεις αναπληρωτών τουλάχιστον έως τις αρχές Οκτωβρίου, θεωρείται βέβαιο ότι θα πληγεί το ολοήμερο πρόγραμμα.

Η καθυστέρηση οργάνωσης ολοήμερων σχολείων ή ακόμη και η κατάργησή τους θα προκαλέσει οξύτατο πρόβλημα στις οικογένειες περίπου 340.000 . Στο ολοήμερο η έναρξη του υποχρεωτικού προγράμματος γίνεται στις 8.10 το πρωί και το βασικό πρόγραμμα ολοκληρώνεται στις 12.20 για την Α΄ και Β΄ Δημοτικού και στη 1.15 μ.μ. για τις επόμενες τέσσερις τάξεις. Βέβαια, εάν το Δημοτικό είναι ολοήμερο, το πρόγραμμά του ολοκληρώνεται στις 2 μ.μ. για όλες τις τάξεις, ενώ στην απογευματινή ζώνη ΕΑΕΠ παρέχεται η δυνατότητα πρόωρης αποχώρησης των από 3.30 μ.μ. έως 3.40 μ.μ.

«Τα ολοήμερα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά», διαβεβαίωνε την Τρίτη 11/8 ο κ. , εκφράζοντας «την αισιοδοξία του ότι την πρώτη ημέρα της σχολικής χρονιάς τα πάντα θα είναι στη θέση τους». Ένα μήνα μετά, η πραγματικότητα άλλα δείχνει…

«Τα ολοήμερα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά», διαβεβαίωνε την Τρίτη 11/8 ο κ. , εκφράζοντας «την αισιοδοξία του ότι την πρώτη ημέρα της σχολικής χρονιάς τα πάντα θα είναι στη θέση τους». Ένα μήνα μετά, η πραγματικότητα άλλα δείχνει…

 

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση