Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Στον «αέρα» η παροχή υπηρεσιών ειδικής αγωγής σε παιδιά μετά τις 25/1
Στον «αέρα» η παροχή υπηρεσιών ειδικής αγωγής σε παιδιά μετά τις 25/1

Στον «αέρα» η παροχή υπηρεσιών ειδικής αγωγής σε παιδιά μετά τις 25/1

Σε «αναμμένα κάρβουνα» βρίσκονται παιδιών που χρήζουν υπηρεσιών ειδικής αγωγής, λόγω της διελκυστίνδας που είναι σε εξέλιξη τον τελευταίο μήνα μεταξύ και επαγγελματιών ειδικής αγωγής για τους νέους όρους συνεργασίας τους.

Ο ΕΟΠΥΥ έχει δώσει διορία στους συλλόγους και σωματεία λογοθεραπευτών, εργοθεραπευτών, ειδικών παιδαγωγών κ.ά. μέχρι τις 24 Ιανουαρίου να καταθέσουν τις προτάσεις τους επί του σχεδίου ς που καλούνται να υπογράψουν έως το τέλος του μήνα. Οι επαγγελματίες ειδικής αγωγής συνεχίζουν να αντιδρούν στην προοπτική αυτή, ζητώντας παράταση τουλάχιστον τριών μηνών προκειμένου –όπως υποστηρίζουν– να γίνει «ουσιαστική διαπραγμάτευση», αίτημα που δεν έχει γίνει αποδεκτό από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Έτσι, προς το παρόν παραμένει στον «αέρα» η παροχή υπηρεσιών ειδικής αγωγής σε μετά τις 25 Ιανουαρίου.

Οι πάροχοι υπηρεσιών ειδικής αγωγής καταγγέλλουν τον ΕΟΠΥΥ ότι κλήθηκαν στις 22/12/2016 σε προσχηματική διαπραγμάτευση τεσσάρων εργάσιμων ημερών για την υπογραφή συμβάσεων. Σημειώνεται ότι η αρχική διορία ήταν έως τις 30/12/2016. Υποστηρίζουν ότι με τη δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της απουσίας κανονιστικού πλαισίου για τους χώρους παροχής υπηρεσιών ειδικής αγωγής (άδεια ίδρυσης και λειτουργίας, κτιριολογικά κριτήρια κ.ά.) και για τις ίδιες τις υπηρεσίες (θεραπευτικά πρωτόκολλα). Καταγγέλλουν επίσης ότι ο στόχος του ΕΟΠΥΥ είναι η οριζόντια περικοπή της δαπάνης. Αλλωστε, ο Οργανισμός προτείνει για το 2017 «κλειστό προϋπολογισμό» για υπηρεσίες ειδικής αγωγής ύψους 60 εκατομμυρίων ευρώ, όταν το 2015 η σχετική δαπάνη είχε φτάσει τα 106 εκατ. ευρώ, ποσό που χαρακτηρίζεται από στελέχη του ΕΟΠΥΥ επιεικώς «υπερβολικό».

Πάντως, με νέους όρους γίνεται από τις αρχές του έτους η κάλυψη ιατροτεχνολογικών υλικών (επιθέματα, υλικά αποσιδήρωσης, οστομικά υλικά, υλικά σακχαρώδους διαβήτη κ.ά.), ακουστικών, ορθοπεδικών και αναπνευστικών υλικών, καθώς και σκευασμάτων ειδικής διατροφής που λαμβάνουν οι ασφαλισμένοι, καθώς ΕΟΠΥΥ και πάροχοι έχουν συμφωνήσει στην υπογραφή σύμβασης. Ετσι, για τα συγκεκριμένα υλικά, πλέον οι ασφαλισμένοι δεν προπληρώνουν, καθώς οι πάροχοι αποζημιώνονται απευθείας από τον Οργανισμό. Σημειώνεται ότι η πλειονότητα των υλικών αυτών διατίθεται στους ασφαλισμένους πλέον και από τα ιδιωτικά φαρμακεία με τους ίδιους όρους με τους οποίους διατίθενται και τα φάρμακα. Στο πλαίσιο της υπογραφής σύμβασης, οι εταιρείες που εμπορεύονται τα υλικά αυτά οφείλουν να εντάξουν τα τους στο νέο μητρώο του Εθνικού Κέντρου Αξιολόγησης της Ποιότητας και Τεχνολογίας στην Υγεία και του ΕΟΠΥΥ. Ηδη περίπου 4.000 από συνολικά 300 εισαγωγείς – κατασκευαστές έχουν ενταχθεί στο σχετικό μητρώο. Αίτηση για υπογραφή σύμβασης έχουν κάνει συνολικά 97 διανομείς ιατροτεχνολογικών υλικών, 30 διανομείς σκευασμάτων ειδικής διατροφής και 42 διανομείς ορθοπεδικών, αναπνευστικών και ακουστικών υλικών.

Πάροχοι οπτικών ειδών

Στον «αέρα» είναι προς το παρόν και η υπογραφή σύμβασης του ΕΟΠΥΥ με τους παρόχους οπτικών ειδών, που επίσης αντιδρούν στους νέους όρους. Αλλωστε, έως και σήμερα οι πάροχοι οπτικών ειδών πληρώνονται απευθείας από τους ασφαλισμένους, οι οποίοι εν συνεχεία αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ. Με την υπογραφή της σύμβασης θα πληρώνονται με τους ίδιους όρους όπως οι άλλοι πάροχοι, δηλαδή εντός τριών μηνών από την υποβολή των δικαιολογητικών.

Η Πανελλήνια Ένωση Οπτικών και Οπτομετρών έχει συγκαλέσει για αύριο έκτακτη στο ΕΒΕΑ. Η Ένωση, στο κάλεσμά της για τη , δηλώνει ότι διερευνά τις πιθανότητες βιώσιμης λύσης για την , προτείνει αλλαγές επί της σύμβασης που, όπως αναφέρει, «φαίνεται πως θα βρουν θετική ανταπόκριση από τον ΕΟΠΥΥ», και καλεί τα μέλη της να αποφασίσουν «με σύνεση και ψυχραιμία».

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση