Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Στο υψηλότερο επίπεδο της Ευρώπης ο δείκτης PMI στην Ελλάδα
Στο υψηλότερο επίπεδο της Ευρώπης ο δείκτης PMI στην Ελλάδα

Στο υψηλότερο επίπεδο της Ευρώπης ο δείκτης PMI στην Ελλάδα

Αναπάντεχη εξαίρεση στην παγκόσμια επιβράδυνση της ς χαρακτηρίζει την Ελλάδα σε άρθρο της η αμερικανική εφημερίδα Journal.

Κι αυτό διότι σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο, η ελληνική βρίσκεται σε διαρκή ανάπτυξη, μετατρέποντας στην ουσία σε πλεονέκτημα το γεγονός ότι δεν συμμετέχει στις παγκόσμιες αλυσίδες αξίας και επομένως δεν υφίσταται πολύ βαριά πλήγματα, όπως οι μεγάλες εξαγωγικές χώρες από τους εμπορικούς πολέμους.

Ενδεικτικό του παραπάνω είναι ότι ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών στη μεταποίηση, γνωστός ως δείκτης PMI, που καταρτίζει η εταιρεία IHS Markit, διαμορφώθηκε στην Ελλάδα τον Νοέμβριο στις 54,1 μονάδες, πάνω δηλαδή από το επίπεδο των 50 μονάδων που αποτελεί το όριο ανάμεσα στην ανάπτυξη και στην . Ο Νοέμβριος του 2019 ήταν ο 30ός συνεχής μήνας που ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στην Ελλάδα σε επίπεδα πάνω από τις 50 μονάδες. Μάλιστα, με την επίδοση των 54,10 μονάδων βρέθηκε στο υψηλότερο επίπεδο στην Ευρώπη, με τη να κατατάσσεται στη δεύτερη θέση (στις 53,70 μονάδες), ενώ σε μεγάλες βιομηχανικές δυνάμεις ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε σε επίπεδα κάτω των 50 μονάδων.

Όπως επισημαίνεται και στο άρθρο της WSJ ο δείκτης PMI στη μεταποίηση της Ευρωζώνης τον Νοέμβριο βρέθηκε για δέκατο συνεχή μήνα κάτω από τις 50 μονάδες, στις 45,9. Σε αυτή τη χαμηλή επίδοση αποτυπώνεται κυρίως η επιβράδυνση του μεταποιητικού κλάδου στη Γερμανία (43,4 μονάδες), στην Ιταλία (47,6 μονάδες) και στην (47,5 μονάδες). Από τις 30 χώρες που εξετάζει η IHS Markit, ο δείκτης PMI βρέθηκε κάτω από τις 50 μονάδες, η μεταποίηση δηλαδή βρισκόταν στη ζώνη της ς, σε 19.

Εκτός από το γεγονός ότι η ελληνική διαταράσσεται λιγότερο από τους παγκόσμιους εμπορικούς πολέμους, λόγω της μη συμμετοχής της σε παγκόσμιες αλυσίδες αξίας, ένας άλλος λόγος είναι ότι η βιομηχανική της παρ και οι εξαγωγές της αφορούν σε βασικά αγαθά, όπως , φάρμακα και πετρελαιοειδή, τα οποία είναι λιγότερο ευαίσθητα στις διακυμάνσεις της παγκόσμιας ανάπτυξης, αποτελούν με άλλα λόγια αγαθά που χαρακτηρίζονται από ανελαστική ζήτηση.

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση