Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Στο ΥΠΕΞ ο Γενς Στόλτενμπεργκ
Στο ΥΠΕΞ ο Γενς Στόλτενμπεργκ

Στο ΥΠΕΞ ο Γενς Στόλτενμπεργκ

Στο υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, όπου τον υποδέχθηκαν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας .

Ο κ. Δένδιας παραθέτει πρόγευμα ς στον κ. Στόλτενμπεργκ, στο οποίο παρακάθεται και ο κ. Παναγιωτόπουλος. Στο επίκεντρο της ς, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, είναι η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, η διαδικασία διαλογισμού για το μέλλον της Συμμαχίας, καθώς και άλλα ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Το διπλό ταξίδι του κ. Στόλτενμπεργκ σε Αγκυρα και Αθήνα, καταγράφεται σε μια περίοδο λίγο πριν από την έναρξη των διερευνητικών επαφών, αλλά και περιφερειακής αναταραχής, λόγω του πολέμου στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Χθες, μετά τη που είχε με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ, ο κ. Τσαβούσογλου, αφήνοντας αιχμές για τη Γαλλία και την Ελλάδα, έκανε λόγο για «κάποιους συμμάχους» που «συνέχεια φέρνουν τις διαφορές μας στο ΝΑΤΟ». Κατά την εκδοχή του κ. Τσαβούσογλου το ΝΑΤΟ παρενέβη διότι αντιλήφθηκε μια πιθανότητα ς όταν «η Ελλάδα έστειλε πολεμικά σκάφη στις έρευνες που κάναμε στην υφαλοκρηπίδα μας». Ο κ. Τσαβούσογλου σημείωσε, ακόμη, ότι «αν και η Ελλάδα είχε αρχικά αρνητική στάση, αυτή τη στιγμή παρακάθεται στις συνομιλίες και το εκτιμούμε αυτό». Νωρίτερα, πάντως, η εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εθνικής Αμυνας σημείωνε ότι «θα υπερασπιστούμε τη“ Γαλάζια Πατρίδα” μας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο».

Ο κ. Στόλτενμπεργκ από τη δική του πλευρά αναφέρθηκε στον μηχανισμό αποτροπής συγκρούσεων για τη μείωση των κινδύνων «περιστατικών και ατυχημάτων στην περιοχή», που, όπως είπε, περιλαμβάνει «τη δέσμευση για τη χρήση μιας ασφαλούς απευθείας γραμμής που δημιουργήθηκε ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, ανοιχτή 24 ώρες το 24ωρο». Οπως επισήμανε ο κ. Στόλτενμπεργκ, ο συγκεκριμένος μηχανισμός «μπορεί να βοηθήσει να δημιουργηθεί ο χώρος για τις διπλωματικές προσπάθειες».

Παρασκηνιακές διεργασίες για το

Στις συναντήσεις που θα έχει σήμερα ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και τους συναρμόδιους υπουργούς Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας Νίκο Δένδια και Νίκο Παναγιωτόπουλο μεταφέρεται το ενδιαφέρον για τον επόμενο γύρο των συζητήσεων σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά. Αν και η συμβολή του ΝΑΤΟ, είναι ουσιαστικά μικρή, το διπλό ταξίδι του κ. Στόλτενμπεργκ σε Αγκυρα και Αθήνα, καταγράφεται σε μια περίοδο λίγο πριν από την έναρξη των διερευνητικών επαφών, αλλά και περιφερειακής αναταραχής, λόγω του πολέμου στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Η αποχώρηση του πλωτού γεωτρύπανου «Γιαβούζ» από την κυπριακή υφαλοκρηπίδα, θεωρείται, τόσο από Αθήνα και τη Λευκωσία, όσο και από την , μια ένδειξη καλής θέλησης εκ μέρους της Αγκυρας. Απομένει να φανεί αν θα αποχωρήσει τις επόμενες ημέρες και το ερευνητικό πλοίο «Μπαρμπαρός» από το οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ (με βάση τη NAVTEX πάντως έχει σχεδιαστεί να παραμείνει ως τις 18 Οκτωβρίου). Αν και ακόμη είναι νωρίς για να φανεί τι ακριβώς συζητείται για το , μετά τους δύο γύρους των αποκαλούμενων «εκλογών» στα Κατεχόμενα (11 και 18 Οκτωβρίου) αναμένεται να αυξηθούν οι διεθνείς πιέσεις και για την επανέναρξη των συνομιλιών για το πολιτικό πρόβλημα του νησιού.
Μετά τη συνάντηση που είχε χθες με τον γ.γ. της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου έκανε λόγο για «κάποιους συμμάχους» που «συνέχεια φέρνουν τις διαφορές μας στο ΝΑΤΟ» (φωτ. A.P. Photo/Burhan Ozbilici).

Στο εσωτερικό της Τουρκίας, πάντως, εξακολουθεί να υφίσταται αρκετή έντονη ρητορική περί «Γαλάζιας Πατρίδας», όπως προκύπτει και από χθεσινές αξιωματούχων, ενώ ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ , παρότι εμμέσως πλην σαφώς ετάχθη υπέρ του διαλόγου, δεν παρέλειψε να χρησιμοποιήσει σκληρή γλώσσα. Μίλησε για «κράτη-εγκληματίες» όπως η Κύπρος, το Ισραήλ και η Συρία, λέγοντας, μάλιστα, ότι «όσοι μιλούσαν εναντίον μας, τώρα κάθονται να συνομιλήσουν μαζί μας».

Συγκεκριμένα, χθες, μετά τη συνάντηση που είχε με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ, ο κ. Τσαβούσογλου, αφήνοντας αιχμές για τη Γαλλία και την Ελλάδα, έκανε λόγο για «κάποιους συμμάχους» που «συνέχεια φέρνουν τις διαφορές μας στο ΝΑΤΟ». Κατά την εκδοχή του κ. Τσαβούσογλου το ΝΑΤΟ παρενέβη διότι αντιλήφθηκε μια πιθανότητα σύγκρουσης όταν «η Ελλάδα έστειλε πολεμικά σκάφη στις έρευνες που κάναμε στην υφαλοκρηπίδα μας». Ο κ. Τσαβούσογλου σημείωσε, ακόμη, ότι «αν και η Ελλάδα είχε αρχικά αρνητική στάση, αυτή τη στιγμή παρακάθεται στις συνομιλίες και το εκτιμούμε αυτό». Νωρίτερα, πάντως, η εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εθνικής Αμυνας σημείωνε ότι «θα υπερασπιστούμε τη“ Γαλάζια Πατρίδα” μας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο».

Ο κ. Στόλτενμπεργκ από τη δική του πλευρά αναφέρθηκε στον μηχανισμό αποτροπής συγκρούσεων για τη μείωση των κινδύνων «περιστατικών και ατυχημάτων στην περιοχή», που, όπως είπε, περιλαμβάνει «τη δέσμευση για τη χρήση μιας ασφαλούς απευθείας γραμμής που δημιουργήθηκε ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, ανοιχτή 24 ώρες το 24ωρο». Οπως επισήμανε ο κ. Στόλτενμπεργκ, ο συγκεκριμένος μηχανισμός «μπορεί να βοηθήσει να δημιουργηθεί ο χώρος για τις διπλωματικές προσπάθειες».

Οι S-400

Το δεύτερο ζήτημα που ήγειρε ο κ. Στόλτενμπεργκ αφορά τους ρωσικούς αντιαεροπορικούς πυραύλους S-400. «Το σύστημα μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο σε συμμαχικά αεροσκάφη και να οδηγήσει σε αμερικανικές κυρώσεις. Είναι εθνική απόφαση της Τουρκίας, αλλά οι S-400 δεν μπορεί να ενταχθούν στο σύστημα πυραυλικής άμυνας και αεράμυνας του ΝΑΤΟ». Ο κ. Τσαβούσογλου σημείωσε ότι οι S-400 ήταν για την Τουρκία, «λύση ανάγκης».

 

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση