Στο ΥΠΕΞ ο Γενς Στόλτενμπεργκ
Στο υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, όπου τον υποδέχθηκαν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.
Το διπλό ταξίδι του κ. Στόλτενμπεργκ σε Αγκυρα και Αθήνα, καταγράφεται σε μια περίοδο λίγο πριν από την έναρξη των διερευνητικών επαφών, αλλά και περιφερειακής αναταραχής, λόγω του πολέμου στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
Χθες, μετά τη συνάντηση που είχε με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ, ο κ. Τσαβούσογλου, αφήνοντας αιχμές για τη Γαλλία και την Ελλάδα, έκανε λόγο για «κάποιους συμμάχους» που «συνέχεια φέρνουν τις διαφορές μας στο ΝΑΤΟ». Κατά την εκδοχή του κ. Τσαβούσογλου το ΝΑΤΟ παρενέβη διότι αντιλήφθηκε μια πιθανότητα σύγκρουσης όταν «η Ελλάδα έστειλε πολεμικά σκάφη στις έρευνες που κάναμε στην υφαλοκρηπίδα μας». Ο κ. Τσαβούσογλου σημείωσε, ακόμη, ότι «αν και η Ελλάδα είχε αρχικά αρνητική στάση, αυτή τη στιγμή παρακάθεται στις συνομιλίες και το εκτιμούμε αυτό». Νωρίτερα, πάντως, η εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εθνικής Αμυνας σημείωνε ότι «θα υπερασπιστούμε τη“ Γαλάζια Πατρίδα” μας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο».
Παρασκηνιακές διεργασίες για το Κυπριακό
Στις συναντήσεις που θα έχει σήμερα ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και τους συναρμόδιους υπουργούς Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας Νίκο Δένδια και Νίκο Παναγιωτόπουλο μεταφέρεται το ενδιαφέρον για τον επόμενο γύρο των συζητήσεων σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά. Αν και η συμβολή του ΝΑΤΟ, είναι ουσιαστικά μικρή, το διπλό ταξίδι του κ. Στόλτενμπεργκ σε Αγκυρα και Αθήνα, καταγράφεται σε μια περίοδο λίγο πριν από την έναρξη των διερευνητικών επαφών, αλλά και περιφερειακής αναταραχής, λόγω του πολέμου στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Στο εσωτερικό της Τουρκίας, πάντως, εξακολουθεί να υφίσταται αρκετή έντονη ρητορική περί «Γαλάζιας Πατρίδας», όπως προκύπτει και από χθεσινές δηλώσεις αξιωματούχων, ενώ ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρότι εμμέσως πλην σαφώς ετάχθη υπέρ του διαλόγου, δεν παρέλειψε να χρησιμοποιήσει σκληρή γλώσσα. Μίλησε για «κράτη-εγκληματίες» όπως η Κύπρος, το Ισραήλ και η Συρία, λέγοντας, μάλιστα, ότι «όσοι μιλούσαν εναντίον μας, τώρα κάθονται να συνομιλήσουν μαζί μας».
Συγκεκριμένα, χθες, μετά τη συνάντηση που είχε με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ, ο κ. Τσαβούσογλου, αφήνοντας αιχμές για τη Γαλλία και την Ελλάδα, έκανε λόγο για «κάποιους συμμάχους» που «συνέχεια φέρνουν τις διαφορές μας στο ΝΑΤΟ». Κατά την εκδοχή του κ. Τσαβούσογλου το ΝΑΤΟ παρενέβη διότι αντιλήφθηκε μια πιθανότητα σύγκρουσης όταν «η Ελλάδα έστειλε πολεμικά σκάφη στις έρευνες που κάναμε στην υφαλοκρηπίδα μας». Ο κ. Τσαβούσογλου σημείωσε, ακόμη, ότι «αν και η Ελλάδα είχε αρχικά αρνητική στάση, αυτή τη στιγμή παρακάθεται στις συνομιλίες και το εκτιμούμε αυτό». Νωρίτερα, πάντως, η εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εθνικής Αμυνας σημείωνε ότι «θα υπερασπιστούμε τη“ Γαλάζια Πατρίδα” μας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο».
Ο κ. Στόλτενμπεργκ από τη δική του πλευρά αναφέρθηκε στον μηχανισμό αποτροπής συγκρούσεων για τη μείωση των κινδύνων «περιστατικών και ατυχημάτων στην περιοχή», που, όπως είπε, περιλαμβάνει «τη δέσμευση για τη χρήση μιας ασφαλούς απευθείας γραμμής που δημιουργήθηκε ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, ανοιχτή 24 ώρες το 24ωρο». Οπως επισήμανε ο κ. Στόλτενμπεργκ, ο συγκεκριμένος μηχανισμός «μπορεί να βοηθήσει να δημιουργηθεί ο χώρος για τις διπλωματικές προσπάθειες».
Οι S-400
Το δεύτερο ζήτημα που ήγειρε ο κ. Στόλτενμπεργκ αφορά τους ρωσικούς αντιαεροπορικούς πυραύλους S-400. «Το σύστημα μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο σε συμμαχικά αεροσκάφη και να οδηγήσει σε αμερικανικές κυρώσεις. Είναι εθνική απόφαση της Τουρκίας, αλλά οι S-400 δεν μπορεί να ενταχθούν στο σύστημα πυραυλικής άμυνας και αεράμυνας του ΝΑΤΟ». Ο κ. Τσαβούσογλου σημείωσε ότι οι S-400 ήταν για την Τουρκία, «λύση ανάγκης».