Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Στο τραπέζι τα κόκκινα δάνεια σε συνάντηση Στουρνάρα – τραπεζών

Στο τραπέζι τα κόκκινα δάνεια σε συνάντηση Στουρνάρα – τραπεζών

Συνάντηση με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στυορνάρα θα έχει σήμερα το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών. Οι επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών θα συζητήσουν με τον διοικητή της ΤτΕ το κρίσιμο ζήτημα της αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η συνάντηση γίνεται στο πλαίσιο των διεργασιών τραπεζών – ΤτΕ – ευρωπαϊκών αρχών για την μείωση των “κόκκινων δανείων” σε ορίζοντα 7ετίας με στόχο ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων από περίπου 36% που είναι σήμερα, και αντιστοιχεί σε 73,4 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων, να περιοριστεί κάτω από το 10% μέχρι το . Στόχος ειναι η μείωση των “κόκκινων δανείων” κατά 50 δισ. με τα τρέχοντα δεδομένα.

Με τη σημερινή οι τράπεζες θα πρέπει να μειώνουν κατά περίπου 7 δισ. ευρώ ετησίως τον όγκο των «κόκκινων» δανείων, ωστόσο ο όγκος θα εξαρτηθεί καθοριστικά από την πορεία της ς. Αν η επανέλθει σε ανοδική πορεία, τερματιστεί η των μη εξυπηρετούμενων δανείων και οι τράπεζες επιστρέψουν σε θετικούς ρυθμούς πιστωτικής επέκτασης τότε οι τράπεζες θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν ταχύτερα και δραστικά το μεγάλο πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων. Αν όμως η οικονομία παραμείνει σε ύφεση το 2016, τα «κόκκινα» αυξηθούν και η καθυστερήσει τότε το πρόβλημα όχι μόνο δεν θα αντιμετωπιστεί αλλά η εικόνα θα επιβαρυνθεί περαιτέρω.

Σημειώνεται ότι εκτός των «κόκκινων» δανείων υπάρχουν ύψους 20 δισ. ευρώ που εμφανίζουν μεγάλες πιθανότητες να προστεθούν σύντομα στα «κόκκινα» δάνεια αν δεν ανακάμψει η οικονομία και δεν αντιμετωπιστούν κατάλληλα τα προτα υπερχρέωσης ώστε επιχειρήσεις και νοικοκυριά να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

πηγή
kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση