Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Στο τραπέζι τα κόκκινα δάνεια σε συνάντηση Στουρνάρα – τραπεζών

Στο τραπέζι τα κόκκινα δάνεια σε συνάντηση Στουρνάρα – τραπεζών

Συνάντηση με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στυορνάρα θα έχει σήμερα το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών. Οι επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών θα συζητήσουν με τον διοικητή της το κρίσιμο ζήτημα της αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η συνάντηση γίνεται στο πλαίσιο των διεργασιών τραπεζών – – ευρωπαϊκών αρχών για την των “κόκκινων δανείων” σε ορίζοντα 7ετίας με στόχο ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων από περίπου 36% που είναι σήμερα, και αντιστοιχεί σε 73,4 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων, να περιοριστεί κάτω από το 10% μέχρι το 2022. Στόχος ειναι η των “κόκκινων δανείων” κατά 50 δισ. με τα τρέχοντα .

Με τη σημερινή οι τράπεζες θα πρέπει να μειώνουν κατά περίπου 7 δισ. ευρώ ετησίως τον όγκο των «κόκκινων» δανείων, ωστόσο ο όγκος θα εξαρτηθεί καθοριστικά από την πορεία της οικονομίας. Αν η οικονομία επανέλθει σε ανοδική πορεία, τερματιστεί η άνοδος των μη εξυπηρετούμενων δανείων και οι τράπεζες επιστρέψουν σε θετικούς ρυθμούς πιστωτικής επέκτασης τότε οι τράπεζες θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν ταχύτερα και δραστικά το μεγάλο πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων. Αν όμως η οικονομία παραμείνει σε ύφεση το , τα «κόκκινα» δάνεια αυξηθούν και η καθυστερήσει τότε το πρόβλημα όχι μόνο δεν θα αντιμετωπιστεί αλλά η θα επιβαρυνθεί περαιτέρω.

Σημειώνεται ότι εκτός των «κόκκινων» δανείων υπάρχουν δάνεια ύψους 20 δισ. ευρώ που εμφανίζουν μεγάλες πιθανότητες να προστεθούν σύντομα στα «κόκκινα» δάνεια αν δεν ανακάμψει η οικονομία και δεν αντιμετωπιστούν κατάλληλα τα προβλήματα υπερχρέωσης ώστε και να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

πηγή
kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Αστυνομικοί έλεγχοι και πρόστιμα στη Θεσσαλία για τον κορωναϊό #αστυνομικοίέλεγχοι - https://t.co/rzu29z4NsZ -

  • Επετειακή εκδήλωση για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση στο ιστορικό #Τρίκερι #Τρίκερι - https://t.co/79HYvKhVgo -

  • Ολυμπιακοί Αγώνες: Οι ελληνικές συμμετοχές στο πρόγραμμα της Κυριακής (1/8) - https://t.co/KSmcLGXFWa… -

"Αλιεύοντας" την είδηση