Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Στο “σφυρί” πρώτη κατοικία Βολιώτη
Στο  “σφυρί” πρώτη κατοικία Βολιώτη

Στο “σφυρί” πρώτη κατοικία Βολιώτη

Με επίσπευση τράπεζς γι οφειλή 42.395 €

Στο “σφυρί” βγάζει τράπεζα αύριο Τετάρτη  Βολιώτη για οφειλή 42.395 € και έχει σημάνει ξεσηκωμός πολιτών. Πρόκειται για  ηλεκτρονικό πλειστηριασμό , με επίσπευση τράπεζας , με τιμή πρώτης προσφοράς τις 213.000 €  και το Στέκι Αλληλεγγύης για όλους, η ΟΕΒΕΜ και άλλες συλλογικότητες καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από Συμβολαιογραφείο της ς, που οργανώνει η πρωτοβουλία πολιτών της ς κατά των πλειστηριασμών, για να αποτραπεί αυτή η εξέλιξη.

Σε σημερινή συνέντευξη Τύπου συλλογικότητες  ( Λαϊκή συνέλευση Αγίου Νεκταρίου και η Πρωτοβουλία Πολιτών Λάρισας ενάντια στους Πλειστηριασμούς), κι ο επαγγελματίας  που κινδυνεύει να χάσει το σπίτι του, στο Στέκι Αλληλεγγύης για όλους, τόνισαν την ανάγκη κινητοποίησης των  πολιτών, για να μην καταλήξουν στα χέρια των τραπεζών και οι πρώτες κατ και δήλωσαν ότι θα υπερασπιστούν κάθε  πολίτη που κινδυνεύει να μείνει στο δρόμο.

Οι παραβρισκόμενοι εξήραν το θάρρος του Ηλία Βαγδούτη   να μιλήσει ανοιχτά για το πρόβλημά του και ζήτησαν να υπάρχει όταν κάποιος αποδεδειγμένα δεν μπορεί να πληρώσει, ενώ οι να μην πωλούν τα δάνεια σε funds δάνεια με το 2 και 3% της αξίας τους, πριν διαπραγματευτούν με τον δανειολήπτη.

Ο ελεύθερος επαγγελματίας Ηλίας Βαγδούτης, που ζει με τη διαζευγμένη και άνεργη μητέρα του, δήλωσε ότι  το 2005,  πήρε τραπεζικό δάνειο για να φτιάξει το σπίτι του και πως μέχρι το 2012 ήταν συνεπής, αλλά στη συνέχεια, επειδή δεν υπήρχαν χρήματα για να πληρώνει, έκανε αίτηση ένταξης στο νόμο Κατσέλη, που πριν 1,5 μήνα απορρίφθηκε, λόγω της εμπορικής δραστηριότητας που ασκεί.

Ο επαγγελματίας είπε ότι επειδή δεν θέλει να του χαριστεί τίποτα και θέλει να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του, πήγε στην τράπεζα για διακανονισμό, του ζήτησαν 1.000 € προκαταβολή και 420 € δόση, ενώ η αποπληρωμή θα γίνει όταν ο ίδιος θα είναι 72 χρονών.

Ο  ίδιος βρήκε το ποσό της προκαταβολής, το έδωσε και ήταν συνεργάσιμος, ενώ τόνισε πως από την τράπεζα δεν ήταν αξιόπιστοι. «Μετά από μία εβδομάδα χωρίς να επικοινωνήσουν μαζί μου, ζήτησαν άλλα 4.000 € προκαταβολή με τη δικαιολογία ότι το χρέος ήταν 15.000 και η τράπεζα ζητά μόλις 4.000 € ως προκαταβολή.

Ο δανειολήπτης ανέφερε ότι προσπαθεί με διάφορα μέσα που έχει να πολεμήσει αυτό που τον αδικεί. «Ήθελα να κρατήσω το σπίτι που είναι το μοναδικό που έχω και όχι άλλο περιουσιακό στοιχείο και εκείνοι δεν συνεργάζονται. Και φθάσαμε σήμερα εδώ», τόνισε.

Μάλιστα  εκτίμησε ότι η στάση της τράπεζας ήταν πρόφαση και όλα είναι προσχεδιασμένα, ενώ πρόσθεσε ότι από τις 300.000 € που είχε πάει αρχικά δάνειο, αποπλήρωσε τις 100.000 €, αλλά το κεφάλαιο δεν μειώθηκε σχεδόν καθόλου.

Ο ίδιος είπε ότι αν αύριο δεν βγει σε πλειστηριασμό το σπίτι του θα ψάξει να βρει νόμιμους τρόπους για να πληρώσει όσο μπορεί, ο ίδιος θέλει να συνεργαστεί, αλλά η τράπεζα δεν συνεργάζεται. Σε διαφορετική περίπτωση, δηλαδή αν το σπίτι του βγει σε πλειστηριασμό, είπε ότι δεν ξέρει τι θα κάνει.

Αλληλεγγύη

Η Μαρία Νεοφώτιστου, συντονίστρια του Στεκιού Αλληλεγγύης για όλους είπε ότι πιστοί στις αρχές τους θα σταθούν δίπλα στους συμπολίτες που έχουν ανάγκη και πρόσθεσε ότι είναι αδικία να εκπλειστηριάζονται πρώτες κατ για ένα δάνειο που πήρε κάποιος κάποια στιγμή και λόγω κρίσης να προσπαθεί να αποπληρώσει.

«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε να αναδείξουμε όλες αυτές τις περιπτώσεις και να ευαισθητοποιήσουμε πολίτες να σηκωθούν από καναπέ. Πλέον οι πλειστηριασμοί είναι ηλεκτρονικοί. Αποτρέψαμε πολλούς στα Δικαστήρια, αλλά πλέον τα πράγματα είναι διαφορετικά», είπε και έκανε λόγο για μεθοδευμένο σχέδιο πλειστηριασμών, με στόχο κάποιο σαν χάνει το σπίτι του, σε εξευτελιστική τιμή (αν κηρυχτεί άγονος πέφτει κατακόρυφα η τιμή) και να χρωστά ακόμη στις .

Ο Γιάννης Μπάλλας κάλεσε και άλλους ενεργούς πολίτες να συμπαρασταθούν με φυσική παρουσία έξω από το Συμβολαιογραφείο της Λάρισας αύριο το μεσημέρι στην οδό Γκούμα 4.

Ο Γιάννης Παπαϊωάννου μέλος της Πρωτοβουλίας Πολιτών της Λάρισας κατά των πλειστηριασμών δήλωσε ότι αποφασίστηκε να γίνει κινητοποίηση από το συμβολαιογραφικό γραφείο αύριο στις 2.00 μ.μ. και ζήτησε τη βοήθεια του κόσμου για να αντιδράσουν στο θέμα της υπερχρέωσης. Όπως είπε, είναι ένα θέμα που μας αφορά όλους και όσοι έχουν δάνεια που εκτείνονται στο χρόνο, θα ακολουθήσει ο ίδιος δρόμος, δυστυχώς.

Ο ίδιος είπε ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα αποπληρωμής του δανείου, ενώ για αύριο έχουν προγραμματιστεί άλλοι τρεις πλειστηριασμοί μεταξύ των οποίων μια πρώτη κατοικία Λαρισαίου, καθώς πλέον έχει ξηλωθεί το δίχτυ προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Ο αντιπρόεδρος της ΟΕΒΕΜ Βασίλης Τόπας δήλωσε ότι η Ομοσπονδία ενημερώθηκε για την περίπτωση του επαγγελματία και καταδικάζει αυτή την πράξη. «Τέτοιες ενέργειες προκαλούν το κοινό αίσθημα και να διαλύσουν κοινωνική συνοχή. Όλοι οι επαγγελματίες κινδυνεύουν. Θα πρέπει η κυβέρνηση να κάνει πίσω σε τέτοιες πράξεις», ανέφερε και κάλεσε τους επαγγελματίες να πάνε στη Λάρισα για να συμπαρασταθούν στον συνάδελφό τους. .

 

"Αλιεύοντας" την είδηση