Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Στο ΠΕΠ Θεσσαλίας το αποχετευτικό δίκτυο της Ν. Αγχιάλου
Στο ΠΕΠ Θεσσαλίας το αποχετευτικό δίκτυο της Ν. Αγχιάλου

Στο ΠΕΠ Θεσσαλίας το αποχετευτικό δίκτυο της Ν. Αγχιάλου

Το αποχετευτικό δίκτυο της Ν. Αγχιάλου και τη σύνδεσή του με το Βιολογικό Καθαρισμό του Δήμου Βόλου, προϋπολογισμού 20 εκ. ευρώ ενέταξε στο ΠΕΠ Θεσσαλίας ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός, που βρέθηκε σήμερα στο Βόλο.Επίσης ανακοίνωσε την ένταξη του Βιολογικού καθαρισμού στο Μαλάκι, προϋπολογισμού 17 εκ. ευρώ,  σε  ευρωπαϊκό πρόγραμμα ΕΠΠΕΡΑΑ του υπουργείου Περιβάλλοντος, ενώ απομένει να ενταχθεί ο Βιολογικός της Ζαγοράς που  είναι σε φάση ωρίμανσης.
Με αφορμή αυτή την εξέλιξη, ο ασκών δημάρχου Θ. Θεοδώρου εξέφρασε την ικανοποίησή του επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ένα μεγάλο περιβαλλοντικό έργο που συγχρόνως θα τονώσει και την τοπική οικονομία. Επίσης είπε ότι η ένταξη αυτών των σημαντικών έργων δίνουν απάντηση σε όλους αυτούς που αμφισβητούν ότι η δημοτική αρχή διεκδικεί χρηματοδοτήσεις για σημαντικά έργα, προς όφελος των δημοτών.
Όπως σημείωσε ο κ. Αγοραστός σήμερα από την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας παρουσία αντιπεριφερειαρχών, του εκτελούντα δημάρχου Θ. Θεοδώρου, του προέδρου της ΜΒ και στελεχών της επιχείρησης, σε συνεργασία με το Δήμο Βόλου και τη ΜΒ εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ  Θεσσαλίας 2014-2020 το συγκεκριμένο έργο καθώς πρόκειται για μία περιοχή με δυναμικότητα άνω των 2000 κατοίκων, όπως προβλέπει το συγκεκριμένο μέτρο.
Συγκεκριμένα, ο  προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 20. 719.000 ευρώ,  και αφορά στην  κατασκευή αγωγών μήκους 50 χλμ. τόσο μέσα στη Ν. Αγχίαλο, όσο και στη διαδρομή μέχρι τη σύνδεσή τους με το Βιολογικό καθαρισμό του Βόλου. “Με το έργο προστατεύεται το περιβάλλον, ο Παγασητικός και συγχρόνως δημιουργούνται θέσεις εργασίας” τόνισε ο κ. Αγοραστός.
Τέλος ανέφερε ότι τα τεύχη δημοπράτησης είναι πανέτοιμα και μόλις εγκριθούν από το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ θα αποσταλούν για έγκριση στην Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Θεσσαλίας και θα γίνει η δημοπράτηση.
“Αν δεν υπάρξουν αλλαγές με το νόμο για τους ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς, εκτιμώ ότι στο επόμενο τρίμηνο θα είμαστε έτοιμοι να δημοπρατήσουμε το έργο” τόνισε ο κ. Θεοδώρου. Σημειώνεται ότι το έργο έχει χρόνο ολοκλήρωσης 36 μηνών.

 

Επιλογή Ευθύνης: «Τρία και πλέον χαμένα χρόνια για το αποχετευτικό Νέας Αγχιάλου»

 

Σε ανακοίνωσή της η παράταξη «ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΥΘΥΝΗΣ-ΠΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ» αναφέρει τα εξής:«Το έργο ς της Νέας Αγχιάλου, ένα έργο μείζονος περιβαλλοντικής σημασίας,  θα έπρεπε να έχει από καιρό εγκατεστημένο εργολάβο και να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Και όμως, αντί να απολογούνται για τα  τρία και πλέον χαμένα χρόνια, πανηγυρίζουν γιατί επιτέλους το έργο εδέησε να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Θεσσαλίας!

Υπενθυμίζουμε ότι ήδη από τον Μάρτιο του 2014, με την 68/05-03-2014 απόφαση της προηγούμενης Διοίκησης της ΔΕΥΑΜΒ, είχε εγκριθεί η οριστική παραλαβή της μελέτης του έργου και η αποστολή της στο ΕΠΠΕΡΑΑ για έγκριση των τευχών δημοπράτησης, όπως και έγινε.

Από τον Σεπτέμβριο του 2014 που παρέλαβε η σημερινή Διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ,  άφησαν τον φάκελο τρία ολόκληρα χρόνια στα συρτάρια να «σιτέψει» και μόλις πριν από λίγους μήνες αποφάσισαν να κινηθούν, με συνέπεια να χρειαστεί και επικαιρο των τευχών δημοπράτησης γιατί εν τω μεταξύ άλλαξε η νομοθεσία!

Το μόνο  «κέρδος» είναι ότι αυτό τουλάχιστον το έργο θα ολοκληρωθεί έγκαιρα, αφού την ολοκλήρωσή του θα την αναλάβει η επόμενη δημοτική αρχή. Γιατί με την τωρινή δημοτική αρχή θα είχε και αυτό την «τύχη» των έργων ς της Αγριάς, του Αγίου Στεφάνου και της Ιωλκού, που θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί από το 2015 και ακόμη σέρνονται από παράταση σε παράταση.»

 

Στον “αέρα” έργα ύψους 200.000.000 ευρώ
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τον Κ. Αγοραστό καθυστερούν σε ολόκληρη τη Θεσσαλία έργα ύψους 200.000.000 ευρώ καθώς δεν έχει οριστικοποιηθεί ο νόμος για τους ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς. “Βέρτιγκο έχουν πάθει οι υπηρεσίες. Οι νόμοι θα έπρεπε να ισχύουν από τη στιγμή που ψηφίζονται και όχι να γίνονται συνέχεια αλλαγές, με την κυβέρνηση να επικαλείται ότι θέτει προσκόμματα η τρόϊκα”.
Η καθυστέρηση σε έργα και προμήθειες ξεπερνά πλέον τους 18 μήνες και ακόμη δεν έχουν σταλεί οι τελικές διορθώσεις στο νόμο.

Για τη  μεταφορά του Κέντρου Υγείας Σκιάθου

Τέλος ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας υπέγραψε τη ολοκλήρωσης του περιβάλλοντα χώρου και της περίφραξης του Κέντρου Υγείας Σκιάθου, προϋπολογισμού 90.000 ευρώ.

Ο ίδιος απηύθυνε έκκληση στον διοικητή της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας  ζητώντας να ξεκινήσει άμεσα η μεταφορά του Κέντρου Υγείας Σκιάθου στο νέο κτίριο, που έχει ολοκληρωθεί εδώ και ένα χρόνο.

Ο περιφερειάρχης τόνισε ότι είναι κρίμα στο νέο κτίριο, που έχει ολοκληρωθεί εδώ και ένα  χρόνο να μην έχει μεταφερθεί ακόμη το Κέντρο Υγείας, προσθέτοντας ότι απομένει η επιχάλκωση ενός τοίχου στο σημείο που θα τοποθετηθεί το ακτινογραφικό μηχάνημα.

Τέλος, ο Κ. Αγοραστός τόνισε ότι η περίφραξη αν και ήταν αρμοδιότητα του υπουργείου Υγείας, γίνεται τελικά από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, ενώ το Κέντρο Υγείας στο νησί κόστισε συνολικά 2,5 εκ. ευρώ.

Για τις αποκαταστάσεις ζημιών

Ο περιφερειάρχης υπέγραψε επίσης τη με τον ανάδοχο για αποκαταστάσεις ζημιών στη Μαγνησία, από τη θεομηνία τον Μάιο του 2016, ύψους 800.000 ευρώ.

Η εργολαβία περιλαμβάνει την κατασκευή τοιχίων στο δρόμο Χάνια – Κισσός, τις τάφρους στην Ανάβρα, ασφαλτόστρωση στο τμήμα Αγριά – Βόλος.

Η μελέτη του έργου εκπονήθηκε από την Τεχνική Υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας.

Aδειοδότηση επισκεψιμότητας του ναυαγίου του πλοίου “Χριστόφορος”

Την αδειοδότηση επισκεψιμότητας του ναυαγίου του πλοίου “Χριστόφορος” φορτηγό πλοίο στον κόλπο του Πανόρμου Σκοπέλου συζητά σήμερα το απόγευμα το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Το αίτημα θα στηρίξει ο περιφερειάρχης Κ. Αγοραστός, ο οποίος χαρακτήρισε κρίσιμης σημασίας τη σημερινή απόφαση, καθώς όπως τόνισε η Περιφέρεια στηρίζει τα υποβρύχια μουσεία και τα καταδυτικά πάρκα, πρότυπα έργα με μεγάλες δυνατότητες επισκεψιμότητας. “Χρειαζόμαστε πολλά καταδυτικά πάρκα και όχι μόνο ένα που έχουμε στην Περιστέρα και τρία στον Παγασητικό, καθώς οι τουρίστες αυτού του είδους τουρισμού ενδιαφέρονται να δουν πολλά σε μία περιοχή που επισκέπτονται γι αυτό το λόγο”, εξήγησε ο κ. Αγοραστός.
Επίσης ανέφερε ότι η Περιφέρεια έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ για τις υποβρύχιες αλλά συμμετέχει και στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα MED.

Το ελληνικό φορτηγό “Χριστόφορος” είχε βυθιστεί στο συγκεκριμένο σημείο το 1983 κενό φορτίου λόγω θαλασσοταραχής. Όπως ανέφερε ο κ. Αγοραστός, “πρόκειται για ένα εντυπωσιακό ναυάγιο και αξίζει να το επισκεφθείς υποβρύχια. Βρίσκεται όμως σε κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο και θα πρέπει να δοθεί η άδεια από το ΚΑΣ”.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση