Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Στο ΝΑΤΟ η κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών
Στο ΝΑΤΟ η κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών

Στο ΝΑΤΟ η κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών

«Όχι» Βρυξελλών σε λλγές στις περικοπές συντάξεων που έχουν συμφωνηθεί

Το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, που κρατούνται προφυλακισμένοι στην Τουρκία, τοποθετεί η Αθήνα στην κορυφή της ατζέντας, όσον αφορά τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα, στις εργασίες της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες.

Η επιλογή της κυβερνητικής ηγεσίας σχετίζεται εν μέρει και με την προσπάθειά της να χαμηλώσουν οι τόνοι αναφορικά με το άλλο μεγάλο ζήτημα της συνόδου, αυτό της έναρξης ενταξιακής διαδικασίας για την ΠΓΔΜ. Ζήτημα που αποτελεί το κορυφαίο για τις συμμάχους χώρες, ένθεν και ένθεν του Ατλαντικού, καθώς αξιολογούν την ένταξη της ΠΓΔΜ στη Συμμαχία ως ένα σημαντικό βήμα για την εμπέδωση της σταθερότητας στα . Για την Αθήνα, ωστόσο, το ζήτημα παραμένει πηγή έντονης πολιτικής πίεσης προς την κυβέρνηση. Αναβαθμίζοντας το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ο κ. Τσίπρας επιχειρεί να μειώσει την πίεση που υφίσταται και ο μικρός κυβερνητικός εταίρος, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας  Π. Καμμένος, ο οποίος θα συνοδεύσει τον πρωθυπουργό στις Βρυξέλλες μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Κοτζιά.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημ.Τζανακόπουλος, αναφέρθηκε χθες στη δεδηλωμένη πρόθεση του κ. Τσίπρα να συναντηθεί στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προκειμένου να συζητήσει προσωπικά μαζί του το θέμα. Είπε, επίσης, ότι ο πρωθυπουργός θα θέσει το ζήτημα σε όλες τις συναντήσεις και τις επίσημες παρεμβάσεις του, με στόχο την αύξηση της πίεσης των Συμμάχων προς την Αγκυρα για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Η Αθήνα δεν αναμένει, πάντως, ότι το συγκεκριμένο θέμα θα τύχει αναφοράς στο κείμενο συμπερασμάτων της συνόδου.

Την ίδια στιγμή και ενώ στα Σκόπια πανηγυρίζουν ότι «η Μακεδονία επέτυχε το ακατόρθωτο, να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τις μεγάλες δυνάμεις», όπως δήλωσε η υπουργός Αμυνας της γείτονος, Ραντιμίλα Σεκερίνσκα, ο κ. Τζανακόπουλος θέλησε να υποβαθμίσει τη διαδικασία, κάνοντας λόγο για μια κίνηση τυπική που, όπως προσέθεσε, «δεν νομίζω ότι θα απασχολήσει περισσότερο από 30 δευτερόλεπτα τον οποιονδήποτε στο ΝΑΤΟ».

Ο κ. Τσίπρας συμμετείχε χθες στο Λονδίνο στις εργασίες της «Διαδικασίας του υ», η οποία αφορά τη διατήρηση της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών των Δυτ. Βαλκανίων. Είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα συμμετέχει στη συγκεκριμένη διαδικασία και από το πρωθυπουργικό περιβάλλον έκαναν λόγο για απτή αναγνώριση του κομβικού γεωπολιτικού ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει η χ μας στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.

Στο εσωτερικό μέτωπο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έδωσε χθες συνέχεια στη σύγκρουση με τον ΣΕΒ, αναφέροντας ότι ο πρόεδρος του Συνδέσμου Θ. Φέσσας, λειτουργεί με αμιγώς πολιτικά . Επεκτάθηκε, δε, ασκώντας κριτική και στη , αναφέροντας ότι στο δημοψήφισμα του 2015 η Συνομοσπονδία είχε τοποθετηθεί υπέρ του «Ναι». «Πάντοτε λειτουργούσε, κατά κύριο λόγο, με κριτήριο την υπεράσπιση των εργοδοτικών και όχι τον εργατικών συμφερόντων», ανέφερε ο κ. Τζανακόπουλος.

«Όχι» Βρυξελλών σε στις περικοπές συντάξεων που έχουν συμφωνηθεί

Την ενόχληση των Βρυξελλών από την ανακοίνωση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά εξέφρασε χθες ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος, καθώς τόνισε ότι έγινε χωρίς συνεννόηση με τους θεσμούς. Οσον αφορά το κατά πόσον θα ισχύσουν οι περικοπές των συντάξεων από το 2019, ο ίδιος επισήμανε ότι η μείωσή τους είναι συμφωνημένη και θα ήταν συνετό από τη πλευρά της Ελλάδας να μην υπάρξουν στο πρόγραμμά της.

Δεν υπήρξε έγκριση

Συγκεκριμένα, υψηλόβαθμος αξιωματούχος, μιλώντας χθες σε δημοσιογράφους πριν από το Εurogroup της Πέμπτης, δήλωσε πως ο Ελληνας πρωθυπουργός δεν είχε λάβει την έγκριση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για την επέκταση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά που πλήττονται από τη μεταναστευτική κρίση, κάτι το οποίο θα έπρεπε να είχε γίνει.

Παρόλο που ο πρωθυπουργός, όταν είχε ανακοινώσει το συγκεκριμένο μέτρο, είχε βιαστεί να πει ότι αυτό θα ισχύει όσο συνεχίζεται η μεταναστευτική κρίση και όσο ο ίδιος θα είναι πρωθυπουργός, τα δεδομένα γρήγορα άλλαξαν.

Η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα μπήκε αμέσως σε ένα σαφές χρονικό πλαίσιο και ο Ευρωπαίος αξιωματούχος τόνισε χθες πως «ό,τι έγινε έγινε», αλλά το μέτρο είναι σαφές ότι θα παύσει να ισχύει στο τέλος του έτους.

Συγχρόνως, αυτή η αιφνίδια αλλαγή έχει ως αποτέλεσμα να πρέπει να γίνουν αλλαγές στο συμπληρωματικό μνημόνιο, το οποίο θα κληθούν την Πέμπτη το βράδυ να εγκρίνουν τα εκτελεστικά μέλη του Eυρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Ο ίδιος ανέφερε ότι αυτή η αλλαγή, η οποία έχει πολύ μικρή δημοσιονομική επιβάρυνση, μόλις 24 εκατ. ευρώ, θα μπορούσε να προκαλέσει και καθυστέρηση στην απόφαση για εκταμίευση της τελευταίας δόσης, αλλά ελπίζει πως τελικά η απόφαση θα ληφθεί κανονικά. Σε ερώτηση αν υπάρχει πιθανότητα να μην εφαρμοστούν οι περικοπές των συντάξεων από το 2019, όπως έχει συμφωνηθεί και έχει ψηφιστεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο, ο αξιωματούχος τόνισε πως «οι περικοπές είναι συμφωνημένες» και ότι θα ήταν σοφό από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης να μην ξεκινήσει τ τη συζήτηση που θα αφορά αλλαγές στο πρόγραμμα. «Θα ήταν σοφό η Ελλάδα να παραμείνει στην οικονομική πολιτική της», είπε χαρακτηριστικά ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Εκτός ατζέντας η Ελλάδα

Πάντως, στο Eurogroup της Πέμπτης το θέμα της Ελλάδας δεν θα συζητηθεί, διότι όλα τα θέματα σχετικά με την έξοδο από το μνημόνιο και την επόμενη ημέρα καλύφθηκαν στην προηγούμενη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών, σύμφωνα με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση