Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Στο μικροσκόπιο των Εισαγγελικών Αρχών Βολιώτης επιχειρηματίας για φοροδιαφυγή!
Στο μικροσκόπιο των Εισαγγελικών Αρχών Βολιώτης επιχειρηματίας για φοροδιαφυγή!

Στο μικροσκόπιο των Εισαγγελικών Αρχών Βολιώτης επιχειρηματίας για φοροδιαφυγή!

Στο στόχαστρο έρευνας της Οικονομικής Εισαγγελίας Αθηνών, και της Εισαγγελίας Πρωτοδικών , βρίσκεται Βολιώτης επιχειρηματίας, για υπόθεση φοροδιαφυγής, αφού φέρεται να απέκρυψε ποσό ύψους εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ!!

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες στο πλαίσιο της έρευνας που γίνεται, και βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, πραγματοποιήθηκε οικονομικός έλεγχος στον επιχειρηματία σε μεγάλο βάθος χρόνου, και συγκεκριμένα από το 2005 μέχρι σήμερα, ενώ έχει εκδοθεί ήδη και το πόρισμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων ().

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το επόμενο διάστημα ο επιχειρηματίας θα κληθεί στην Οικονομική Εισαγγελία για καταβάλλει τους φόρους από το ποσό που φέρεται ότι απέκρυψε, ώστε να πάψει κάθε νομική ενέργεια σε βάρος του, αλλά και να γλιτώσει σημαντικά ποσά από τα πρόστιμα και τις προσ.

Σε διαφορετική περίπτωση, αν δεν προχωρήσει σε ρύθμιση, θα ασκηθεί σε βάρος του κακουργηματικού χαρακτήρα, που επισείει ποινή κάθειρξης.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις που αφορούν το ξέπλυμα μαύρου από φυσικά πρόσωπα, οι διοικητικές κυρώσεις περιλαμβάνουν την επιβολή προστίμου μέχρι ένα εκατομμύριο ευρώ.

Επίσης τη δημόσια ανακοίνωση που αναφέρει το φυσικό πρόσωπο και την φύση της παράβασης, αλλά και την οριστική ή προσωρινή απαγόρευση της άσκησης της επιχειρηματικής ή επαγγελματικής του δραστηριότητας.

Οι αποφάσεις επιβολής των κυρώσεων, δημοσιεύονται όταν γίνουν αμετάκλητες, με ανάρτησή τους για χρονικό διάστημα πέντε ετών στον επίσημο διαδικτυακό τόπο της αρμόδιας υπηρεσίας.

Παράλληλα από τις αρχές του το Υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε μόνιμη ρύθμιση οικειοθελούς αποκάλυψης εισοδημάτων και γενικότερα φορολογητέας ύλης και έτσι οι φορολογούμενοι απέκτησαν τη δυνατότητα της υποβολής τροποποιητικών και διορθωτικών δηλώσεων για κάθε είδος καταβάλλοντας, αντί για αυτοτελή πρόστιμα, πρόσθετο φόρο.

Μάλιστα ο πρόσθετος μειώνεται εφόσον ο φορολογούμενος τον εξοφλήσει μαζί με τον κύριο φόρο μέσα σε 30 ημέρες από τη βεβαίωσή του.

Εφόσον η εκπρόθεσμη αρχική ή τροποποιητική φορολογική δήλωση υποβληθεί μέχρι την κοινοποίηση της εντολής φορολογικού ελέγχου ή της πρόσκλησης για παροχή πληροφοριών, τότε επιβάλλεται πρόστιμο έως 500 ευρώ, ανάλογα με το είδος των βιβλίων που τηρεί ο φορολογούμενος συν τόκο που υπολογίζεται με 8,76% ετησίως.

Εφόσον η εκπρόθεσμη αρχική ή τροποποιητική φορολογική δήλωση υποβάλλεται μετά την κοινοποίηση της εντολής ελέγχου ή της πρόσκλησης για παροχή πληροφοριών και προκύπτει τότε επιβάλλεται, πέραν του κύριου φόρου, πρόστιμο που κυμαίνεται από 10% έως 50% του κύριου φόρου.

Ωστόσο, στην περίπτωση που ο φορολογούμενος εξοφλήσει το φόρο εντός 30 ημερών από τη βεβαίωσή του τότε λαμβάνει έκπτωση 40% επί του προστίμου.

Στην πράξη αυτό που γίνεται είναι η μονιμοποίηση της ρύθμισης για την εθελοντική αποκάλυψη κεφαλαίων όπου, εκτός του κύριου φόρου, οι φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν και πρόσθετο φόρο με συντελεστή 6% έως 30% ανάλογα με το είδος της ς.

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση