Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΕΛΛΑΔΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Στο μικροσκόπιο των δανειστών οι προτάσεις της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό
Στο μικροσκόπιο των δανειστών οι προτάσεις της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό

Στο μικροσκόπιο των δανειστών οι προτάσεις της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό

Ξεκινάει σήμερα ο πολυσυζητημένος πρώτος των δανειστών επί του νέου προγράμματος, με τα «αγκάθια» να είναι πολλά και μεγάλα.

Τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών βρίσκονται ήδη στην Αθήνα και θα έχουν τις πρώτες επαφές τους με τα στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ), ενώ στο μικροσκόπιό τους βρίσκονται και οι προτάσεις της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό. Αλλωστε, σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή μεταξύ των δύο πλευρών για να οριστικοποιηθεί το χρονοδιάγραμμα του ελέγχου, οι δανειστές ζήτησαν επιπλέον στοιχεία τόσο για την πορεία του προϋπολογισμού, όσο και για το ασφαλιστικό.

Στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι πλέον έχουν ένα δυνατό χαρτί στα χέρια τους στην προσπάθεια να αποφύγουν τα νέα δημοσιονομικά . Αυτό είναι η καλύτερη του αναμενόμενου πορεία των εσόδων πέρυσι (έκλεισαν κατά 1,9 δις ευρώ πάνω από το στόχο) και σύμφωνα με πληροφορίες οι θεσμοί ζήτησαν την Παρασκευή περισσότερες διευκρινίσεις για αυτή την εξέλιξη και περισσότερα στοιχεία για την πορεία του προϋπολογισμού τον Δεκέμβριο του 2015. Μάλιστα, στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν πλέον ότι το πρωτογενές αποτέλεσμα του περυσινού προϋπολογισμού θα είναι ελαφρώς πλεονασματικό, αντί στόχου για πρωτογενές 0,25% του ΑΕΠ. Γεγονός που θα έχει θετική επίπτωση και στους προϋπολογισμούς του και των επόμενων δύο ετών, με αποτέλεσμα να εκτιμάται από την ελληνική πλευρά ότι δεν θα χρειαστούν νέα επιπλέον .

Πάντως, οι δανειστές εξετάζουν ενδελεχώς τα νέα , καθώς μέχρι τώρα εκτιμούσαν ότι για το θα απαιτηθούν νέα επιπρόσθετα για να καλυφθούν οι «τρύπες» και να μην τεθεί σε κίνδυνο η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Μάλιστα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) δεν απέκλειε το των νέων μέτρων να ανέρχονταν ακόμα και στο 1,8 δις ευρώ ή περίπου 1% του ΑΕΠ.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Κοινή δήλωση Ελλάδας – Ιορδανίας – Κύπρου: Στήριξη σε δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού… - https://t.co/piKALr7W3i -

  • #σχολεία: Με μοριακό ή rapid test η επιστροφή των ανεμβολίαστων εκπαιδευτικών #σχολεία - https://t.co/16PzGWDdU1 -

  • Ολυμπιακοί Αγώνες: Πρόκριση στους «οκτώ» για Τσιτσιπά – Σάκκαρη #ΟλυμπιακοίΑγώνεςΤόκιο - https://t.co/PeqGjCCrW0 -

"Αλιεύοντας" την είδηση