Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » Στο λιμάνι του Βόλου το STS Young Endeavor
Στο λιμάνι του Βόλου  το STS Young Endeavor

Στο λιμάνι του Βόλου το STS Young Endeavor

Στο λιμάνι του Βόλου κατέπλευσε σήμερα Δευτέρα 4 Μαΐου 2015 στις 10.00 το πρωί το παραδοσιακό ιστιοφόρο του Αυστραλιανού Πολεμικού Ναυτικού STS Young Endeavor, το οποίο θα αναχωρήσει στις 6 Μαΐου στις 10:00 π.μ.

Το ιστιοφόρο, που κάνει το γύρο του κόσμου με πανιά, έκανε στο Βόλο τη μία και μοναδική του στάση σε λιμάνι της Ελλάδας κατόπιν πρόσκλησης από το Δήμο Βόλου και τη διοίκηση του Λιμένος Βόλου.

Ο Δήμος Βόλου και ο ΟΛΒ υποδέχτηκαν το πλήρωμα του ιστιοφόρου, το οποίο αποτελείται από 12 αξιωματικούς του πολεμικού ναυτικού της Αυστραλίας, καπετάνιο και 24 εκπαιδευόμενους άντρες και γυναίκες.

Ο καπετάνιος του Young Endeavor, Dave Gavin James δήλωσε ότι πρόκειται για μια καλής θέλησης, καθώς το για δεύτερη φορά πλέει στις θάλασσες του κόσμου και πρόκειται να επισκεφθεί περίπου 15 χώρες.

Ο ίδιος ευχαρίστησε τους και τους κατοίκους του Βόλου για τη θερμή υποδοχή, ενώ τόνισε ότι το Young Endeavor είναι δωρεά της Βρετανίας το 1988 και επιχειρεί εδώ και 27 χρόνια, υπό τη σημαία του Πολεμικού Ναυτικού της Αυστραλίας, που με τον τρόπο αυτό προσφέρει στην κοινότητα των Αυστραλών και όχι μόνο.

Στη διάρκεια του πλου, κάθε φορά συμμετέχουν χιλιάδες νέοι της Αυστραλίας. Το ταξίδι μακριά από την Αυστραλία θα διαρκέσει 12 μήνες και, στη διάρκειά του, σαλπάρουν με το πλοίο περίπου 200 νέοι, μαζί με το μόνιμο 12μελές πλήρωμα.

Από τη πλευρά της η αντιδήμαρχος Βόλου Γεωργία Μποντού δήλωσε ιδιαίτερα χαρούμενη και ικανοποιημένη που σήμερα βρίσκεται το Βόλο το επιβλητικό αυτό και πρόσθεσε: «Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου στη Λα Κορούνια της Ισπανίας για τη διεκδίκηση της Regatta, όταν μάθαμε ότι θα διασχίσουν το τους προτείναμε μια σύντομη στάση στο Βόλο, την οποία με πολύ χαρά αποδέχτηκαν, όταν άκουσαν ότι είμαστε η γη των Αργοναυτών.

Πρόκειται για ένα σκάφος που κάνει το γύρο του κόσμου, εναλλάσσονται νέα πληρώματα, των 24 ατόμων και, κατά την επιστροφή τους από την Καλλίπολη, όπου έλαβαν μέρος σε , διότι κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, σκοτώθηκαν 13000 Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί.

Μετά από παραμονή δύο ημερών στο Βόλο, το Young Endeavor, θα αποπλεύσει με προορισμό το Σαουθάμπτον της Αγγλίας.

Αυτή τη στιγμή μπορούν όλοι να έχουν μια εικόνα τι σημαίνει Regatta.

Τη διαδρομή αυτού του πλοίου παρακολουθούν κάθε μέρα εκατομμύρια άνθρωποι μέσω του διαδικτύου και όλα αυτά τα στοιχεία που αποκομίζουν στο ταξίδι τους, θα προβληθούν στην Αυστραλία. Το ταξίδι ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2014 και στη χώρα τους θα επιστρέψουν τον Δεκέμβριο του 2015.

Σήμερα στην ιστοσελίδα του πλοίου γίνεται στο Βόλο και στις ομορφιές του και αυτό θα συνεχιστεί μέχρι την Τετάρτη το πρωί που το σκάφος θα αποπλεύσει.»

Ο Ναυτικού τομέα του 2ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας Στεφ. Μπαντόλας, είπε: «Στο πλαίσιο της βιωματικής μάθησης που γίνεται συνεχώς για τους μαθητές, αυτή ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία και ήρθαμε να επισκεφθούμε το ιστιοφόρο σύμβολο της Αυστραλίας, ώστε τα παιδιά να πάρουν εμπειρίες και ιδέες».

Επίσης ευχαρίστησε τον καπετάνιο του Young Endeavor, που επέτρεψε στους μαθητές να ανέβουν στο σκάφος και να ενημερωθούν από το πλήρωμα και δήλωσε συμπαραστάτης στην προσπάθεια του Δήμου Βόλου για την προβολή της περιοχής και της Θεσσαλίας, δηλώνοντας ότι ως θα βοηθήσουν.

Να σημειωθεί ότι το Young Endeavor είναι μήκους 44 μέτρων, 32 μέτρα ύψος ο κεντρικός ιστός εκτόπισμα 245 τόνοι. Εκτός από τα ιστία το σκάφος διαθέτει και πετρελαιοκινητήρα.

Η πρώτη εμπειρία του πληρώματος του ιστιοφόρου ήταν μια στην Αργώ, ενώ θα ακολουθήσει υποδοχή στο Δημαρχείο Βόλου, όπου προβλήθηκε το βίντεο που αφορά την Αργώ.

Μάλιστα το μεσημέρι στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Βόλου το πλήρωμα του σκάφους μαθητές του Ναυτικού τομέα του 2ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας και μαθητές 4ου Λυκείου Βόλου που φιλοξενεί Πολωνούς μαθητές και καθηγητές θα παρακολούθησαν το διαδραστικό ταξίδι της Αργούς.

IMG_20150504_121928 IMG_20150504_121431

Το βράδυ ο Δήμος Βόλου θα παραθέσει γεύμα στο πλήρωμα του Young Endeavor και το πρωί της Τρίτης το πλήρωμα θα επισκεφθεί Πορταριά και Μακρινίτσα.

Η επίσημη υποδοχή του κοινού στο σκάφος θα γίνει αύριο Τρίτη 1 το μεσημέρι και 4 το απόγευμα, ενώ αύριο 6 – 8 το απόγευμα ο καπετάνιος του σκάφους θα παραθέσει δεξίωση στις τοπικές αρχές, παρουσία του πρέσβη της Αυστραλίας στην Ελλάδα.

Να σημειωθεί τέλος, ότι ο κατάπλους του ιστιοφόρου αποτελεί τουριστικό αξιοθέατο και το ιστιοφόρο θα είναι επισκέψιμο για τους πολίτες την Τρίτη 5 Μαΐου 2015 από 13:00 έως 16:00.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση