Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » “Στο έλεος του Θεού” το Πήλιο
“Στο έλεος του Θεού” το Πήλιο

“Στο έλεος του Θεού” το Πήλιο

Βιβλική καταστροφή

Κλειστά τα σχολεία στο δήμο Ζαγοράς-Μουρεσίου και Τρίκερι

Η κακοκαιρία καλά κρατεί και στο Πήλιο δεν προλαβαίνουν να επουλωθούν οι πληγές.Τα σημάδια της “βιβλικής” καταστρροφής είναι εμφανή αφού δρόμοι κόβονται στα δύο, κατολισθήσεις και όλες οι πρόχειρες παρεμβάσεις έχουν καταστραφεί, αυλές σπιτιών έχουν ξεκολλήσει από το έδαφος.Τα σχολεία στο δήμο Ζαγοράς-Μουρεσίου και στο Τρίκερι παραμένουν και σήμερα κλειστά.

Το νερό από την βροχόπτωση όλη τη νύχτα επιδείνωσε τις καθιζήσεις και τις κατολισθήσεις σε Ζαγορά – Καράβωμα και Χάνια -Καράβωμα.

Ο δήμαρχος Ζαγοράς Πατής Κουτσάφτης δήλωσε ότι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, κινδυνεύουν και σπίτια, ενώ η κυκλοφορία μεταξύ των χωριών είναι αδύνατη και απαγορεύεται να κυκλοφορούν στους δρόμους που κόβονται σαν «χαρτί».

Ο αντιδήμαρχος Λάκης Κοντογιώργος, μίλησε στην ΕΡΤ Βόλου και είπε ότι δρόμοι, αυλές από σπίτια έχουν καταστραφεί, ενώ έχουν πλημμυρίσει σπίτια. «Είμαστε χωρίς ρεύμα από χθες το βράδυ στις 9:30 το βράδυ. Άπειρα τα σημεία που έχουμε κατολισθήσεις και καθιζήσεις. Αυτό που έγινε τη νύχτα είναι απερίγραπτο. Το Πουρί, το Ανήλιο και η δεν έχουν νερό. «Ψυχραιμία από τους δημότες. Ας μην κυκλοφορούν στους δρόμους».

Γύρισε πίσω το πρωϊνό λεωφορείο του Υπεραστικού ΚΤΕΛ για Ζαγορά μέσω Καραβώματος, καθώς έκλεισε ο δρόμος, λόγω του καιρού.

Υπενθυμίζεται ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει ζητήσει να κηρυχθεί το Πήλιο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Στο μεταξύ χιονίζει από την Πορταριά και πάνω και οι θα πρέπει να φέρουν μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες.

Πλημμύρισαν οι χείμαρροι στη Μηλίνα

Κλειστός ο δρόμος Προμυρίου-Πλατανιά

Εν τω μεταξύ κλειστός είναι ο δρόμος στη διασταύρωση Προμυρίου-Πλατανιά από κατολίσθηση στο δήμο Νοτίου Πηλίου που δοκιμάζεται από τις ισχυρές βροχοπτώσεις. Στη Μηλίνα οι δύο χείμαρροι που διασχίζουν το χωριό έχουν πλημμυρίσει και ο είναι αδιάβατος προς Τρίκερι και γι' αυτό δεν άνοιξαν εκεί τα σχολεία σήμερα.

Ο δήμος Νοτίου Πηλίου έχει ζητήσει να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Μιλώντας στην ΕΡΤ Βόλου ο δήμαρχος Ν. Πηλίου Νίκος Φορτούνας, εξέφρασε φόβους για μεγάλη ζημιά στο φράγμα Παναγιώτικο και ειδικά στον αγωγό που ενώνει το φράγμα με τον κεντρικό αγωγό που οδηγείται στα παραλιακά χωριά του Νοτίου Πηλίου. “Ο αγωγός είχε σπάσει μία φορά και τον αποκαταστήσαμε. Όμως είναι στον αέρα και είχε τοποθετηθεί λάθος από την αρχή”. Ελπίζουμε να μην σπάσει, γιατί το πρόβλημα θα είναι μεγάλο” επισήμανε.

Παρέμβαση Μ. Χρυσοβελώνη για τις καταστροφές στο Ανατολικό Πήλιο
«Άμεσα το Πήλιο πρέπει να ανασυγκροτηθεί και πάλι. Είναι άκρως αναγκαίο»

Συνεχείς επαφές, από τη πρώτη στιγμή εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων, είχε η πρώην υφυπουργός και πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας Μαρίνα Χρυσοβελώνη με τα αρμόδια υπουργεία με αφορμή τα πρωτοφανή φαινόμενα κακοκαιρίας που έπληξαν το Πήλιο.
Συγκεκριμένα η κα. Χρυσοβελώνη είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Υποδομών Χρ. Σπίρτζη όπου έλαβε και τη διαβεβαίωση ότι άμεσα θα δρομολογηθούν όλες εκείνες οι απαραίτητες διαδικασίες προκειμένου να ξεκινήσει η αποκατάσταση των ζημιών στο Πήλιο.
Παράλληλα υπήρχε επαφή τόσο με τον υπουργό Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη όσο και με τον γ.γ. του υπουργείου Κ. Πουλάκη. Μεταξύ άλλων η κα. Χρυσοβελώνη τόνισε στις συνομιλίες της: «Μετά τις αλλεπάλληλες καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις και τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν ολόκληρη τη διοικητική περιφέρεια του Ανατολικού Πηλίου Μαγνησίας, θα ήθελα να σας μεταφέρω και από την πλευρά μου την άμεση ανάγκη για αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών εν όψει μάλιστα και της επικειμένης έναρξης της νέας τουριστικής περιόδου.

Κατόπιν αλλεπάλληλων επαφών που είχα τόσο με το δήμαρχο Ζαγοράς – Μουρεσίου Π. Κουτσάφτη, με την Ένωση Ξενοδόχων Μαγνησίας, με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, όσο και κατ' ιδίαν με κατοίκους της περιοχής, σας μεταφέρω την απόγνωση που τους έχει κυριεύσει, βλέποντας τις περιουσίες τους να καταστρέφονται, τους δρόμους να κόβονται στα δύο, να μην υπάρχει ηλεκτροδότηση – υδροδότηση σε πολλές περιοχές και ολόκληρα χωριά να είναι πλήρως αποκλεισμένα με κίνδυνο ακόμη και της σωματικής ακεραιότητας των κατοίκων.

Όπως αντιλαμβάνεστε το κατεστραμμένο οδικό κύκλωμα του Πηλίου είναι υψίστης σημασίας και χρήζει άμεσης παρέμβασης για την αποκατάσταση των ζημιών.

Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας, παρακαλώ για την παρέμβασή σας προκειμένου να δρομολογηθούν το συντομότερο δυνατό οι απαιτούμενες διαδικασίες χρηματοδότησης και αποκατάστασης των πληγεισών περιοχών του Πηλίου που σας προανέφερα».

Η ΟΝΝΕΔ Βόλου

Η ΟΝΝΕΔ Βόλου εκφράζει με ανακοίνωσή της, «την αμέριστη συμπαράσταση προς τους κατοίκους του Πηλίου για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν λόγω των εκτεταμένων καταστροφών. Δεσμευόμαστε πως θα είμαστε δίπλα τους με οποιοδήποτε τρόπο θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε».

Πρόταση της «Επιλογή Ευθύνης – Πάμε Μπροστά»

Με πρότασή της προς τη δημοτική αρχή, η δημοτική παράταξη «Επιλογή Ευθύνης – Πάμε Μπροστά» ζητά τη συνδρομή του Δήμου Βόλου στους πληγέντες από την κακοκαιρία δήμους του Πηλίου».
Χαρακτηριστικά αναφέρεται: “Βαθιές πληγές στο Πήλιο, και ιδιαίτερα στο Ανατολικό Πήλιο, έχει ανοίξει η τρομακτική κακοκαιρία που πλήττει επί μέρες την περιοχή.

Πιστεύουμε πως ο , παράλληλα με την αντιμετώπιση των όποιων ζημιών στην περιφέρειά του, για την οποία ήδη αποφασίστηκε σήμερα στην Οικονομική Επιτροπή η μίσθωση πέντε (5) μηχανημάτων, θα πρέπει να εξαντλήσει και κάθε περιθώριο συνδρομής, με όποιον τρόπο κριθεί πρόσφορος, προς την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τους Δήμους του Πηλίου, ιδιαίτερα τον Δήμο Ζαγοράς-Μουρεσίου, που καλούνται να αντιμετωπίσουν ανυπολόγιστες καταστροφές.

Επιπλέον, στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα πρέπει, με ψήφισμα που θα εκδοθεί, να καλέσουμε την κυβέρνηση να κινηθεί άμεσα για την αποκατάσταση των ζημιών και των πληγέντων κατοίκων, δεδομένου ότι πέρα από τη δοκιμασία των κατοίκων, μεγάλο είναι και το πλήγμα στην τοπική οικονομία”.

Βιβλική καταστροφή

Βιβλική καταστροφή αντιμετώπισαν της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων στο Πήλιο παρά τις προσπάθειες της αντιπεριφέρειας, όταν ζητήθηκε η συνδρομή τους από την αντιπεριφερειάρχη για μεταφορά εγκλωβισμένων πολιτών που χρειάζονταν βοήθεια.

Μάλιστα λίγο έξω από τη Μακρυρράχη, μόλις 10 μέτρα μπροστά τους έγινε κατολίσθηση και καρδιοπαθής που εγκλωβίστηκε από την άλλη μεριά μεταφέρθηκε άμεσα από τους της ΛΕΔ στο Καράβωμα όπου τον παρέλαβε άλλο όχημα για το Νοσοκομείο.

Πλημμύρισαν σπίτια και δρόμοι στο Στεφανοβίκειο

Επίσης από την κακοκαιρία “χτυπήθηκε” και ο δήμος Ρήγα Φεραίου καθώς πλημμυρικά φαινόμενα παρατηρούνται στο δημοτικό διαμέρισμα Στεφανοβικείου.

Όπως ανέφερε στην ΕΡΤ Βόλου ο αντιδήμαρχος Ρήγα Φεραίου Δημήτρης Παλληκάρης, πλημμύρισε ο που κατεβάζει νερό από Μεγάλο Μοναστήρι, Αγνατερή και Μικρό Περιβολάκι και πλημμύρισαν χωράφια αλλά και οι δρόμοι του χωριού. Η Υπηρεσία κάνει απάντληση νερών από πολλά σπίτια. “Από το πρωί με μηχανήματα του δήμου και ιδιωτικά προσπαθούμε να παρέμβουμε και ευτυχώς που σταμάτησε εδώ και μία ώρα η ανέφερε”.

Επίσης έχει πλημμυρίσει ο δρόμος από Βελεστίνο προς Μικρό Περιβολάκι αλλά και Αερινό προς Περίβλεπτο, καθώς έσπασαν τα ρέματα και τα νερά έχουν πλημμυρίσει το δρόμο.

Στο Κεραμίδι αυτή την ώρα χιονίζει έντονα και στην κορυφή το χιόνι φθάνει το μισό μέτρα. Εκεί επιχειρούν δύο μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας. Επίσης από κατολίσθηση στο Καμάρι έχει κλείσει ο δρόμος και αυτή την ώρα επιχειρεί μηχάνημα ιδιώτη για να δώσει πρόσβαση στις λίγες οικογένειες που μένουν εκεί.

Οικονομική ενίσχυση για αποκατάσταση

Εν τω μεταξύ, με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξη Χαρίτση, ενισχύεται η Περιφέρεια Θεσσαλίας με 67 εκατ. ευρώ, από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), για των ζημιών που προκάλεσαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα τα οποία έπληξαν την περιοχή, τους τελευταίους τέσσερις μήνες.

Τα έργα αφορούν κυρίως, την ενίσχυση της αντιπλημμυρικής προστασίας καθώς και επισκευές του επαρχιακού και αγροτικού οδικού δικτύου που υπέστη σημαντικές ζημιές από τις καταστροφικές πλημμύρες στους νομούς Λάρισας, Μαγνησίας, Τρικάλων και Καρδίτσας.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση