Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / Α'-Β' ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ / Στο Δημοτικό και το Γυμνάσιο τα φαινόμενα σχολικού εκφοβισμού
Στο Δημοτικό και το Γυμνάσιο τα φαινόμενα σχολικού εκφοβισμού

Στο Δημοτικό και το Γυμνάσιο τα φαινόμενα σχολικού εκφοβισμού

Στο Δημοτικό και το Γυμνάσιο παρουσιάζονται φαινόμενα σχολικού εκφοβισμού, τα οποία εξαλείφονται στο Λύκειο. Αυτό τονίστηκε στη σημερινή ημερίδα που διοργανώθηκε στο αμφιθέατρο του Μαγνησίας, παρουσία εκπαιδευτικών Α’/θμιας και Β’/θμιας εκπαίδευσης. Επίσης αναφέρθηκε ότι πλέον τα παιδιά καταγγέλλουν φαινόμενα bullying, σε αντίθεση με το τι συνέβαινε στο παρελθόν.

Ο Αντώνης Πλαγεράς από τον Συμβουλευτικό Σταθμό Νέων είπε ότι τα περιστατικά καθαρού σχολικού εκφοβισμού είναι ελάχιστα στη Μαγνησία, που περιορίζονται σε λεκτική βία και σε περιπτώσεις διαδικτυακής βίας.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τα φαινόμενα αυτά γίνεται προσπάθεια με ενημέρωση – πρόληψη και ευαισθητοποίηση γονέων και εκπαιδευτικών και δημιουργία ομάδων να τα μειώνουν μέχρι να τα εξαλείψουν εντελώς, ενώ δίνεται τη δυνατότητα στα παιδιά να συμμετέχουν σε δραστηριότητες για να γίνουν περισσότερο ομαδικά και να κοινωνικοποιούνται.

Τα χαρακτηριστικά του σχολικού εκφοβισμού είναι κυρίως ο αποκλεισμός από μια κοινωνική ομάδα μαθητών και η συναισθηματική πίεση, εξήγησε ο κ. Πλαγεράς και πρόσθεσε ότι οι μαθητές πρέπει να μιλήσουν και να εξωτερικεύσουν το πρόβλημά τους, είτε είναι θύματα είτε παρατηρητές, στους γονείς τους ή στους εκπαιδευτικούς.

Σύμφωνα με τον Συμβουλευτικό Σταθμό Νέων, το bullying παρατηρείται σε παιδιά μέχρι και Α’ Γυμνασίου, ενώ από το Λύκειο η κατάσταση διορθώνεται γιατί τα παιδιά έχουν άλλους στόχους, ενώ αν ένα παιδί πέσει θύμα εκφοβισμού αλλάζει η συμπεριφορά του στην καθημερινότητα, δεν έχει όρεξη και ενδιαφέροντα, αρχίζει να κλείνεται στον εαυτό του.

O Ευθ. Ζιγκιρίδης αντιπρόεδρος της Πρότασης Ζωής, είπε ότι διοργανώνονται πολλές δράσεις ετησίως και οι πληθυσμιακές ομάδες στις οποίες απευθύνονται είναι εκπαιδευτικοί, μαθητές γονείς αλλά και επαγγελματικές ομάδες όπως οι δικηγόροι, η Αστυνομία κ.ά.
Για τη σημερινή εκδήλωση σημείωσε πως είναι πάρα πολύ χρήσιμη προκειμένου να δοθεί μια πολύπλευρη ενημέρωση για τον σχολικό εκφοβισμό, τόσο σε επιστημονικό όσο και σε νομικό επίπεδο.
Για το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού στη Μαγνησία εξήγησε ότι από την εικόνα που έχει από τον Αλμυρό όπου δραστηριοποιείται , εκφοβισμός υπάρχει σε όλες τις ηλικίες και στο Δημοτικό και στο Γυμνάσιο αλλά πλέον τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα και το θάρρος να το καταγγείλουν. Γενικότερα πάντως τόνισε ότι το φαινόμενο είναι σε έξαρση.
Ο δικηγόρος Νίκος Παπαπέτρος μίλησε για το νομικό πλαίσιο που διέπει τον σχολικό εκφοβισμό διευκρινίζοντας: «Η νομοθετική τροποποίηση έγινε το 2015, όπως είπε, και το νομικό πλαίσιο είναι ξεκάθαρο.
Η προσφυγή στη Δικαιοσύνη πρέπει να είναι η έσχατη λύση. Είναι καλύτερο το πρόβλημα να λυθεί στα πλαίσια του σχολικού περιβάλλοντος τόνισε και πρόσθεσε πως δεν είναι πολλά τα περιστατικά στην περιοχή μας.

Ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γ. Πολύζος δήλωσε πως ο σχολικός εκφοβισμός είναι ένα φαινόμενο που τα τελευταία χρόνια έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις και πρόσθεσε: «Θέλουμε ο κάθε μαθητής να νιώθει τον χώρο του σχολείου ως έναν χώρο ασφαλή και ο ίδιος πλήρως αποδεκτός. Φαινόμενα σχολικού εκφοβισμού, σε οποιαδήποτε μορφή του, έχουμε καθημερινά. Μέσα από τη σημερινή ημερίδα θέλουμε να δούμε τις καλές πρακτικές που μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε».
Ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Σωκράτης Σαβελίδης χαρακτήρισε σημαντική την ημερίδα και τόνισε: «Όλοι μαζί θα επιμορφωθούμε και θα δράσουμε για την εξάλειψη αυτού του φαινομένου που δηλητηριάζει τις παιδικές καρδιές.

Τέλος είπε πως τα φαινόμενα του bullying είναι πολύ περισσότερα από αυτά που γνωρίζουμε, καθώς μεγάλος αριθμός δεν φτάνει ποτέ στις υπηρεσίες, ούτε καν στις παρέες των μαθητών.

To Χαμόγελο του Παιδιού


Μόδα ήταν και πέρασε», «Σιγά, πλάκα κάνουν τα παιδιά», «Παραείναι ευαίσθητο το παιδί σου», «Να κλείσει το facebook της για να μην την ενοχλούν», «Είσαι υπερβολικός! Ένα σπρώξιμο ήταν»….είναι μερικές από τις απόψεις που ακούγονται σχετικά με το φαινόμενο του Σχολικού Εκφοβισμού (Bullying).

«Φοβάμαι να το πω στους γονείς μου», «Δεν θέλω να πάω σχολείο», «Με κοροϊδεύουν και στο φροντιστήριο», «Δεν μπορώ να κοιμηθώ το βράδυ», «Του δίνω το χαρτζιλίκι μου κάθε μέρα»…είναι μερικές από τις αντιδράσεις των παιδιών που καλούν για βοήθεια «Το Χαμόγελο του Παιδιού».

«Η εμπειρία μας, τόσο μέσα από την καθημερινή μας παρουσία σε όλα τα σχολεία πανελλαδικά όσο και από τις κλήσεις που λαμβάνουμε, μας έχει δείξει ότι ο Σχολικός εκφοβισμός και η Ενδοσχολική βία υπάρχουν τόσο στη σχολική κοινότητα όσο κι έξω από αυτήν. Δυστυχώς δεν είναι μια «μόδα» που περνάει αλλά ένα φαινόμενο που αποκτά όλο και περισσότερες μορφές. Εσείς αντέχετε στη σκέψη ότι το παιδί σας δε θέλει να πάει σχολείο ή δεν μπορεί να κοιμηθεί το βράδυ γιατί κάποιος το «πειράζει»; Αντέχετε στη σκέψη ότι κάποια παιδιά δεν ανέχονται άλλο τα «αστεία» ή το διασυρμό και θέλουν να δώσουν ένα τέλος στη ζωή τους για να σταματήσει το μαρτύριό τους; Εμείς στο Χαμόγελο δεν το αντέχουμε και γι’ αυτό βρισκόμαστε δίπλα στα παιδιά τόσο σε προληπτικό / συμβουλευτικό επίπεδο όσο και θεραπευτικό. Ας αρχίσουμε να αποδεχόμαστε ότι τα παιδιά μας έχουν τη δική τους φωνή κι ας τα ακούσουμε, ας τα παρατηρήσουμε, ας τα θωρακίσουμε για να γίνουν οι ενήλικες που θα κάνουν την κοινωνία μας καλύτερη» δήλωσε ο Πρόεδρος του οργανισμού κος Κώστας Γιαννόπουλος στην συνάντηση που διοργάνωσε «Το Χαμόγελο του Παιδιού» με αφορμή την Σχολική Ημέρα ενάντια στο Σχολικό εκφοβισμό.

Την Τρίτη 6 Μαρτίου «Το Χαμόγελο του Παιδιού» διοργάνωσε μια διαδραστική συνάντηση με τους μαθητές και τις μαθήτριες της Α’ Λυκείου από το ΓΕΛ Θρακομακεδόνων υπό το συντονισμό του Yousmile με στόχο να μιλήσουν οι ίδιοι οι έφηβοι και οι έφηβες για τις εμπειρίες τους και για τις συμπεριφορές που παρατηρούν μέσα κι έξω από τη σχολική κοινότητα.

Ψυχολόγος του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» βασίστηκε στο video που δημιούργησαν και πρωταγωνίστησαν μαθητές εθελοντές του YouSmile με τίτλο: «Το Bullying δεν υπάρχει πια! Εσύ τι λες;» και πραγματοποίησε μια διαδραστική συζήτηση με τους μαθητές και τις μαθήτριες να μοιράζονται τα δικά τους βιώματα και τις δικές τους απόψεις.

Κλείνοντας τη συνάντηση προβλήθηκαν τα έργα μαθητών και μαθητριών από όλη την Ελλάδα, με κεντρικό σύνθημα «Μίλα τώρα», όπου με ευφάνταστο και δημιουργικό τρόπο παρουσιάζουν τα μηνύματα τους για το Σχολικό Εκφοβισμό. Η συγκεκριμένη ενέργεια πραγματοποιείται για 5η συνεχόμενη χρονιά σε συνεργασία με τους σχολικούς συμβούλους. Φέτος συμμετείχαν περισσότερα από 40 σχολεία και περισσότεροι από 1.200 μαθητές και μαθήτριες, από το νηπιαγωγείο μέχρι το Λύκειο! Όλα τα έργα προβάλλονται στο https://milatora.gr/schools/

«Το Χαμόγελο του Παιδιού», έχοντας την προεδρία του Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά του Σχολικού Εκφοβισμού (European Antibullying Network) θέτει όλες τις υπηρεσίες του στη διάθεση των παιδιών στην Ελλάδα, αναπτύσσει δράσεις και εργαλεία τόσο σε επίπεδο πρόληψης αλλά και δράσεις σε επίπεδο παρέμβασης και θεραπείας για κάθε παιδί–θύμα εκφοβισμού. Το 2017 πραγματοποιήθηκαν διαδραστικές παρεμβάσεις πρόληψης με θεματική την Ενδοσχολική Βία και τον Εκφοβισμό σε 14.502 μαθητές, 1.533 γονείς και 167 εκπαιδευτικούς στο πλαίσιο επισκέψεων σε σχολεία όλης της Ελλάδας. Ενώ η «Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης για παιδιά 116 111» παρείχε συμβουλευτική στήριξη σε 289 παιδιά που κάλεσαν για θέματα εκφοβισμού.

Με αφορμή την 6η Μαρτίου, Σχολική Ημέρα ενάντια στο Σχολικό Εκφοβισμό, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» διοργανώνει από τη Δευτέρα 5 Μαρτίου έως και την Κυριακή 11 Μαρτίου μια εβδομάδα Ευαισθητοποίησης & Κινητοποίησης μαθητών, γονέων κι εκπαιδευτικών σχετικά με το φαινόμενο.

Η εβδομάδα Ευαισθητοποίησης & Κινητοποίησης σε μαθητές, γονείς & εκπαιδευτικούς περιλαμβάνει:

● Επικοινωνιακό υλικό της καμπάνιας ΜΙΛΑ ΤΩΡΑ
-Στο YouTube: https://www.youtube.com/watch?time_continue=5&v=QuIQtDYQdTM

-Στο Facebook : https://www.facebook.com/hamogelo.org/videos/1226516794150471/

-Στο Twitter : https://twitter.com/hamogelo/status/970656216761425926

Μοιραστείτε τα και στα δικά σας Social Media με τα hashtag #ΜίλαΤώρα #StopBullying milatora.gr

● Μηνύματα μαθητών από σχολεία της Ελλάδας
Με κεντρικό μας σύνθημα ΜΙΛΑ ΤΩΡΑ σχολεία από όλη την Ελλάδα συμμετέχουν και δημιουργούν με το δικό τους μοναδικό τρόπο το μήνυμα. Οι ενέργειες προβάλλονται από τα Ψηφιακά Μέσα του Οργανισμού. Δείτε τα έργα των παιδιών: https://milatora.gr/schools/

● Διαδραστικές παρεμβάσεις σε μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς
Παράλληλα στα σχολεία πραγματοποιούνται από Ψυχολόγους του οργανισμού πανελλαδικά (όπως γίνεται και κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου) διαδραστικές παρεμβάσεις στους μαθητές με βάση μία κοινωνική ιστορία ενός παιδιού που του ασκούν Bullying. Αξίζει να σημειωθεί ότι «Το Χαμόγελο του Παιδιού» αναγνωρίζοντας τον καθοριστικό ρόλο της σχολικής κοινότητας στην Πρόληψη πραγματοποιεί οργανωμένες διαδραστικές, βιωματικές δράσεις που απευθύνονται στους μαθητές και στις μαθήτριες, στους εκπαιδευτικούς, στους γονείς και κηδεμόνες. Οι παρεμβάσεις γίνονται από εξειδικευμένη ομάδα Ψυχολόγων του οργανισμού σε Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια πανελλαδικά. Η δράση υλοποιείται από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στο πλαίσιο Συμφώνου Συνεργασίας με το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων από το 2009, το οποίο επικαιροποιήθηκε πρόσφατα, και σε συνεργασία με τους Σχολικούς Συμβούλους, τους Υπεύθυνους Αγωγής Υγείας, τις Περιφέρειες και τους Δήμους.

● Εξαιρετικά σημαντική, για ακόμα μια χρονιά, και η συμμετοχή του MAD, που ανέλαβε χορηγός επικοινωνίας της καμπάνιας. Χάρη στη συμμετοχή του MAD, η πρωταρχική ομάδα στόχος της, οι έφηβοι, θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για το φαινόμενο μέσα από το τηλεοπτικό spot, ειδικές εκπομπές, καθώς και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του σταθμού.

Για περισσότερες δημοσιογραφικές πληροφορίες:

«Το Χαμόγελο του Παιδιού»

Τηλ. 210 3306140

press@hamogelo.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Ένα τραυματισμένο γκραν σλαμ - https://t.co/4wMOLzrRL4 -

  • Καταγγελία για βιασμό στη Θεσσαλονίκη: Για μεγάλο κύκλωμα μιλά ο δικηγόρος της 24χρονης - https://t.co/oGBGHyGd8R -

  • Λύση συνεργασίας με Γιάννη Λάλα #ΠΑΕΟλυμπιακόςΒόλου1937 - https://t.co/RU9lxn4LxN -

"Αλιεύοντας" την είδηση