Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Στο δεύτερο υψηλότερο ποσοστό ανεργίας Πανελλαδικά η Θεσσαλία
Στο δεύτερο υψηλότερο ποσοστό ανεργίας Πανελλαδικά η Θεσσαλία

Στο δεύτερο υψηλότερο ποσοστό ανεργίας Πανελλαδικά η Θεσσαλία

Στσιμότητ της απασχόλησης διαπιστώνει η διοικήτρια του ΟΑΕΔ

Στο δεύτερο υψηλότερο ποσοστό ανεργίας Πανελλαδικά βρίσκεται η Θεσσαλία, σύμφωνα με την διοικήτρια του ΟΑΕΔ Μαρία Καραμεσίνη, που βρέθηκε σήμερα το πρωί στο Βόλο και τις 11 επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις ΟΑΕΔ στη συνοικία της Νεάπολης, ενώ το μεσημέρι θα βρίσκεται στη σε της Ένωσης Υπαλλήλων ΟΑΕΔ Κεντρικής Ελλάδας και θα μιλήσει για τη συμβολή του ΟΑΕΔ στην αντιμετώπιση της ανεργίας.

Το πρωί η διοικήτρια είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με το προσωπικό, ενώ αναφέρθηκε στα νέα προγράμματα που πρόκειται για τρέξουν για ανέργους, ενώ θα συζητήσει με τους προϊσταμένους των ΚΠΑ στο Βόλο και στη για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ανεργίας στην περιοχή και στην περιφέρεια.

Η κα. Καραμεσίνη τόνισε ότι από την επαφή που έχει με τις περιφερειακές υπηρεσίες και το προσωπικό, μπορεί να σχηματίσει καλύτερη εικόνα για τη διαφοροποίηση που υπάρχει μεταξύ περιφερειών που αντιμετωπίζουν όλοι το πρόβλημα της ανεργίας, αλλά διαφέρουν τα χαρακτηριστικά, άρα και οι πολιτικές αντιμετώπισης της ανεργίας.

Ο ΟΑΕΔ, έχοντας χρηματοδότηση από το επιχειρησιακό πρόγραμμα του , είναι υποχρεωμένος να εφαρμόζει εθνική προγράμματα, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν τον ενδιαφέρει ποια είναι η ανταπόκριση αυτών των προγραμμάτων τοπικά, κάτι που εξαρτάται από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των επιχειρήσεων, των κοινωνικών φορέων της κάθε περιοχής και τη δραστηριοποίησή τους για την αντιμετώπιση των τοπικών προβλημάτων, υπογράμμισε η διοικήτρια.

Για την ιδιαιτερότητα της Θεσσαλίας, η διοικήτρια του ΟΑΕΔ είπε ότι υπάρχουν κλάδοι οικονομικής δραστηριότητας που αναπτύσσονται και άλλοι κλάδοι που υποχωρούν δραματικά ως προς την απασχόληση και αυτό το μίγμα μας οδηγεί σε ανέργους με διαφορετικά χαρακτηριστικά που προφανώς απολύονται ή διακόπτουν δραστηριότητα σε ορισμένους κλάδους και οι θέσεις εργασίας εντοπίζονται σε άλλη κατηγορία ανέργων. Μέσα από την τοπική ανάπτυξη πρέπει να δούμε με ποιο τρόπο αυτούς που απολύονται να απορροφήσουμε στις νέες δραστηριότητες που αναπτύσσονται.

«Η απασχόληση στη Θεσσαλία παρουσιάζει μια στασιμότητα, διότι η υποχώρηση της απασχόλησης σε ορισμένους κλάδους, αντισταθμίζεται μεν από κάποιους άλλους, αλλά δε δίνει καθαρή των θέσεων εργασίας», δήλωσε η διοικήτρια του ΟΑΕΔ.

Προγράμματα για ανέργους

Εντός του Νοεμβρίου θα προκηρυχθεί ένα πρόγραμμα ς επιχειρήσεων για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την ανέργων 30-49 χρονών.

Σύμφωνα με τη διοικήτρια, το πρόγραμμα θα αφορά 10.000 ωφελούμενους με έμφαση στους μακροχρόνια ανέργους, αλλά θα υπάρχει ένα ποσοστό που θα αφορά βραχυχρόνια ανέργους. Το πρόγραμμα θα ανακοινωθεί επίσημα από τον ΟΑΕΔ τη Δευτέρα και θα αναφέρεται τι πρέπει να κάνουν οι επιχειρήσεις και ποιο όφελος θα έχουν από το πρόγραμμα, που υπολογίζεται να ξεκινήσει στο τέλος Νοεμβρίου.

Η Μαρία Καραμεσίνη είπε ότι το πρόγραμμα αυτό ακολουθεί για πρώτη φορά την πλατφόρμα του υπουργείου Ανάπτυξης και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα τρέξει ομαλά. Επίσης τόνισε ότι όποιες καθυστερήσεις παρατηρούνται οφείλονται στο γεγονός ότι το ΕΣΠΑ οργανώνει τον τρόπο διαχείρισης των προγραμμάτων.

Τέλος η διοικήτρια τόνισε ότι θα ακολουθήσει «βομβαρδισμός» προγραμμάτων μέσω της νέας πλατφόρμας, που τεχνικά θα τρέξουν πιο γρήγορα.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει ένα πρόγραμμα που ονομάζεται «επιταγή επανένταξης» και αφορά τη μετατροπή του επιδόματος ανεργίας εθελοντικά σε επίδομα εργασίας που είχε ανακοινωθεί από τον πρώην υπουργό Γ. Κατρούγκαλο και εγκρίθηκε από το Δ.Σ. του ΟΑΕΔ, ενώ θα προκηρυχθούν προγράμματα κάλυψης του μισθολογικού κόστους των 4.000 νοσηλευτών και άλλου προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία αι τις μονάδες υγείας, αλλά και το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας σε 274 Δήμους της χς, που αναμένονται οι τελικές υπουργικές αποφάσεις από τα υπουργεία Οικονομίας και Εργασίας.

oaed-karamesini

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση