Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Στο 4,875% το επιτόκιο του ελληνικού πενταετούς ομολόγου
Στο 4,875% το επιτόκιο του ελληνικού πενταετούς ομολόγου

Στο 4,875% το επιτόκιο του ελληνικού πενταετούς ομολόγου

Στο επίπεδο του 4,875% διμορφώνετι το επιτόκιο του ελληνικού πενταετούς ομολόγου, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο τις ανάδοχες τράπεζες.

Έτσι οι πρώτες πληροφορίες που μεταδίδονται λίγες ώρες μετά το άνοιγμα του βιβλίου των προσφορών, δεν κρίνονται ιδιαιτέρως ευνοϊκές ως προς το κυβερνητικό εγχείρημα εξόδου στις αγορές.

Ο πρωταρχικός κυβερνητικός στόχος είναι το «κλείδωμα» του επιτοκίου χαμηλότερα από το 4,95%, με το οποίο είχε τιμολογηθεί το 2014, η έκδοση της κυβέρνησης Σαμαρά. Αυτός ο στόχος επιτυγχάνεται, όχι όμως στον βαθμό που θα επιθυμούσε η κυβέρνηση και θα προσέδιδε στην έκδοση πενταετούς ομολόγου, την «μορφή» του success story.

Το αργότερο μέχρι το απόγευμα θα έχουν ολοκληρωθεί και τα δύο σκέλη της δημόσιας προσφοράς και θα γίνει η τιμολόγηση της έκδοσης. Δηλαδή θα αποφασιστεί το ύψος των χρημάτων που θα πάρει το Ελληνικό Δημόσιο και το επιτόκιο.

Το Μαξίμου προσδοκά ότι το επιτόκιο θα διαμορφωθεί κοντά στο 4,5%, ενδεχομένως και χαμηλότερα και η έκδοση θα υπερκαλυφθεί τουλάχιστον τρεις φορές. Επίσης έχει θέσει ως στόχο, από την έκδοση του 5ετούς ομολόγου, την εισροή τεσσάρων δισεκατομμυρίων στα «ταμεία» του Ελληνικού Δημοσίου.

Στην έκδοση του νέου ομολόγου θα συμμετέχουν και ελληνικές τράπεζες με συνολικό ποσό 1 δισ. περίπου. Η έχει ομόλογα του 2019 ύψους 350-400 εκατ. ευρώ, η Bank 400 εκατ. ευρώ και η Eurobank 200-300 εκατ. ευρώ.

Η δημόσια προσφορά έχει ως αποδέκτες τόσο τους κατόχους ομολογιών που λήγουν το 2019, όσο και νέους επενδυτές μέσω της διαδικασίας του βιβλίου προσφορών.

Η σημερινή έκδοση  περιλαμβάνει τρία σκέλη: α) την ανταλλαγή των ομολόγων που λήγουν στις 17 Απριλίου 2019 με το νέο 5ετές ομόλογο, β) την των ομολόγων λήξης 2019 μέσω καταβολής μετρητών με τιμή ς 102,60 (δηλαδή για κάθε 100 ευρώ χρέος που επιστρέφει ο επενδυτής από το παλαιό ομόλογο θα εισπράττει 102,60 ευρώ για κάθε νέο ομόλογο) και γ) αγορές του νέου 5ετούς ομολόγου με καταβολή μετρητών.

Στην σημερινή της εγχώριας ς ηλεκτρονικών ομολόγων το 2ετές κρατικό ομόλογο εμφανίζει τιμή στα 102,65 λεπτά του ευρώ με την απόδοση να διαμορφώνεται στο 3,15%. Το 10ετές κρατικό ομόλογο παρουσιάζει τιμή στα 89,50 λεπτά του ευρώ και απόδοση στο 5,22%. Το spread του 10ετούς ομολόγου (διαφορά απόδοσης με το αντίστοιχο 10ετές γερμανικό ομόλογο που διαπραγματεύεται στο 0,51%) κυμαίνεται στις 471 μονάδες βάσης από 474 μονάδες βάσης τη χθεσινή μέρα.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση