Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Στο 24% ο ΦΠΑ, κύμα νέων έμμεσων φόρων
Στο 24% ο ΦΠΑ, κύμα νέων έμμεσων φόρων

Στο 24% ο ΦΠΑ, κύμα νέων έμμεσων φόρων

Δεύτερο πακέτο φορολογικών μέτρων θα καταθέσει τις προσεχείς ημέρες στη Βουλή η κυβέρνηση, με το οποίο αυξάνονται οι περισσότεροι έμμεσοι φόροι που ισχύουν σήμερα. Αύξηση του κανονικού συντελεστή , των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε ποτά, τσιγάρα, αλκοόλ, , καφέ, αναμόρφωση φορολογίας στα Ι.Χ., επιβολή νέων φόρων στη συνδρομητική τηλεόραση και στο Διαδίκτυο, ειδικό τέλος στις διανυκτερεύσεις σε είναι μερικά από τα προαπαιτούμενα μέτρα που θα περιληφθούν στο δεύτερο νομο με στόχο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Οπως προκύπτει από το προ του επικαιροποιημένου μνημονίου μεταξύ Ελλάδας και Ε.Ε., από τον Ιούνιο του 2016 η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε αυξήσεις έμμεσων φόρων με στόχο την εξοικονόμηση 1% του :

• Αύξηση συντελεστή στο 24% από την 1η Ιουλίου με στόχο έσοδα 450 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι θα αυξηθούν τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που βρίσκονται στον συντελεστή 23% κατά μία ποσοστιαία μονάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ημερομηνία εφαρμογής του μέτρου ενδεχομένως να μετατεθεί για τον Ιανουάριο του 2018. Ειδικότερα θα αυξηθούν:

1. Τυποποιημένα είδη διατροφής (μακαρόνια, ρύζι, αλεύρι, καφές, κακάο, αλλαντικά, μαρμελάδες, σοκολάτες, παγωτά, είδη ζαχαροπλαστικής, μπαχαρικά, προψημένο ψωμί, προμαγειρεμένα φαγητά, ψωμί του τοστ, φρυγανιές κ.ά.), αναψυκτικά – χυμοί.

2. Εστίαση (ταβέρνες, εστιατόρια) – catering.

3. Εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία, αεροπλάνα, πλοία κ.ά.) και κόμιστρα ταξί.

• Αναμόρφωση της φορολογίας Ι.Χ. (τέλη). Σύμφωνα με το προσχέδιο, αυτή θα περιλαμβάνει αναθεώρηση των χρεώσεων στη βάση της αξίας, του φόρου πολυτελείας στην αγορά και την αναμόρφωση του συστήματος έκπτωσης φόρου από το ατομικό εισόδημα για τα εταιρικά αυτοκίνητα. Το μέτρο αυτό θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουνίου 2016.

• Αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε βενζίνη, ντίζελ για κίνηση και θέρμανση, LPG, κηροζίνη και αέριο. Οι αναπροσαρμογές των συντελεστών θα γίνουν από τον Ιούνιο του 2016.

• Αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στην μπίρα και της έκπτωσης 50% στα αλκοολούχα ποτά που ισχύει σήμερα στα Δωδεκάνησα. Το ανωτέρω μέτρο θα ενεργοποιηθεί τον Ιούνιο 2016.

• Αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε τσιγάρα και καπνό τον Ιούνιο του 2016. Επίσης, θα επιβληθεί φόρος και στα ηλεκτρονικά τσιγάρα (1η Ιανουαρίου 2017).

• Επιβολή φόρου στον καφέ από την 1η Ιανουαρίου του 2017.

• Επιβολή φόρου διανυκτέρευσης σε άνω των δύο αστέρων και ενοικιαζόμενων άνω των δύο κλειδιών από την 1η Ιανουαρίου 2017. Δεν αποκλείεται το μέτρο να εφαρμοσθεί έναν χρόνο αργότερα.

• Επιβολή φόρου 35% στα έσοδα από τυχερά παιχνίδια. Ουσιαστικά πρόκειται για την αντικατάσταση του τέλος των 5 λεπτών του ευρώ στις στήλες παιχνιδιών του ΟΠΑΠ (το μέτρο περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε χθες από τη Βουλή).

• Επιβολή φόρου 5% στο Ιντερνετ (broadband) και 10% στη συνδρομητική τηλεόραση από τον Ιούλιο του 2016.

• Αύξηση της φορολογίας στα επενδυτικά οχήματα (UCITS funds, εταιρείες Real Estate και Portfolio Management Companies) από τον Ιούλιο του 2016.

• Αναπροσαρμογή των συντελεστών του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) με στόχο την κάλυψη των απωλειών από τη μείωση των αντικειμενικών τιμών.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση