Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Στο 10% οι ακάλυπτες επιταγές που κυκλοφορούν στην αγορά
Στο 10% οι ακάλυπτες επιταγές που κυκλοφορούν στην αγορά

Στο 10% οι ακάλυπτες επιταγές που κυκλοφορούν στην αγορά

Στο 10% διαμορφώνεται σταθερά πλέον η απόρριψη των επιταγών που κατατίθενται προς εξόφληση στις τράπεζες από επιχειρήσεις και επαγγελματίες, καθώς η έλλειψη ρευστότητας συνεχίζει να αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα στην αγορά, που επιβαρύνεται από την πτώση της κατανάλωσης και τη μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων. Το ποσοστό είναι υπερτριπλάσιο του μέσου όρου που καταγράφηκε το πρώτο εξάμηνο του 2015, έως και τις 28 Ιουνίου που επιβλήθηκε η αργία στις τράπεζες, και το οποίο δεν ξεπερνούσε το 2,5% – 3%.

Αν και το ποσοστό απόρριψης επιταγών, δηλαδή αυτών που δεν πληρώθηκαν στην καθορισμένη ημερομηνία κατά την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου, είναι σαφώς χαμηλότερο αυτού που καταγράφηκε τις πρώτες ημέρες άρσης της τραπεζικής αργίας και το οποίο είχε εκτιναχθεί στο 27%, παραμένει υψηλό σε σχέση με τον μέσο όρο του εξαμήνου, με δεδομένο μάλιστα ότι οι λήξεις των επιταγών είναι συνήθως στα τέλη κάθε μήνα. Ετσι η πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου δεν είναι αντιπροσωπευτική περίοδος και το πρόβλημα στην αγορά θα αποτυπωθεί με μεγαλύτερη σαφήνεια στα τέλη του μήνα. Η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, να παρατείνει κατά ένα μήνα από τη σφράγιση της επιταγής τον χρόνο για την ένταξη του εκδότη της στον «Τειρεσία», λειτουργεί ανακουφιστικά ως προς τις επιπτώσεις που έχει η μη κάλυψή της.

Εντούτοις δεν αντιμετωπίζει το βασικό πρόβλημα που είναι η απουσία ρευστότητας, που σε μεγάλο βαθμό ξεκινά από το Δημόσιο και την αθέτηση των υποχρεώσεών του προς προμηθευτές. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού, τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου αυξήθηκαν τον Ιούνιο στα 5,3 δισ. ευρώ από 1,6 δισ. ευρώ στις αρχές του χρόνου. Η αφερεγγυότητα του κράτους δημιουργεί αλυσιδωτές επιπτώσεις στην αγορά, καθώς δεν περιορίζεται σε αυτούς που συναλλάσσονται μόνο με το Δημόσιο, αλλά διευρύνεται στο σύνολο της οικονομίας, περιορίζοντας την ικανότητα επιχειρήσεων και επαγγελματιών να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους, ενώ οι κεφαλαιακοί περιορισμοί επιδεινώνουν περαιτέρω την κατάσταση.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση από το Φιλοπρόοδο Σύλλογο Νέας Αγχιάλου - https://t.co/eAoZRLW1ud -

  • Στο 1ο Φεστιβάλ Ελληνικού Οίνου “Greek Wine Festival, A Glass of Greece” Βόλος και Πήλιο - https://t.co/5dhIG8gohc -

  • «ΜΙΑ ΑΓΚΑΛΙΑ ΓΕΜΑΤΗ ΑΓΑΠΗ» στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας Βόλου - https://t.co/Nyd5dhUHJt -

"Αλιεύοντας" την είδηση