Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Στο 0,4% η ύφεση το τρίτο τρίμηνο του 2015
Στο 0,4% η ύφεση το τρίτο τρίμηνο του 2015

Στο 0,4% η ύφεση το τρίτο τρίμηνο του 2015

Συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,4% σε ετήσια βάση καταγράφηκε στο τρίτο τρίμηνο του 2015, με την να επιστρέφει σε αρνητικό έδαφος ύστερα από 6 συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης. Ωστόσο, το ποσοστό μείωσης της οικονομικής δραστηριότητας αποδεικνύεται αρκετά χαμηλό, με ακόμα και ο αναθεωρημένος στόχος για την ύφεση φέτος (1,4% σύμφωνα με τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν) να δείχνει πλέον ιδιαιτέρως απαισιόδοξος.

Στο οικονομικό επιτελείο υποδέχθηκαν τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) για το ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου με συγκρατημένη αισιοδοξία, δεδομένου ότι η ύφεση ήταν πολύ χαμηλή. «Τα στοιχεία αυτά μέσα σε ένα βαρύ , με την επιβολή των και την τραπεζική αργία, είναι εξαιρετικά καλά και δείχνουν ότι η οικονομία άντεξε και αντέχει», ανέφεραν χθες στελέχη του οικονομικού επιτελείου σχολιάζοντας την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,4% σε ετήσια βάση και 0,5% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2015.

Αν και πρόκειται για τις πρώτες εκτιμήσεις από την ΕΛΣΤΑΤ, ωστόσο εκτιμάται ότι τα τελικά στοιχεία για το ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου δεν θα είναι αισθητά διαφοροποιημένα. Στο πλαίσιο αυτό, στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2015 ο ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ διαμορφώθηκε στο 0,36%. Αυτό σημαίνει ότι για να καταγραφεί ύφεση 1,4% σε ολόκληρο το έτος, θα πρέπει στο τέταρτο τρίμηνο να συρρικνωθεί το ΑΕΠ κατά 6,7%. Ορισμένοι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι οι πραγματικές επιπτώσεις των θα εμφανιστούν στην οικονομία από το τέταρτο τρίμηνο του 2015 και μετά, αλλά επίσης το να μειωθεί το ΑΕΠ κατά 6,7% στο τέταρτο τρίμηνο του έτους θεωρείται δύσκολο. Ετσι, είναι πολύ πιθανό η ύφεση φέτος να περιοριστεί σε επίπεδα χαμηλότερα του 1%. Υπενθυμίζεται ότι ο αρχικός στόχος για φέτος ήταν να αναπτυχθεί η ελληνική οικονομία κατά 2,9%. Στόχος, που αναθεωρήθηκε με το νέο και το προ του προϋπολογισμού του 2016 σε ύφεση 2,3%, ενώ κατά τη διάρκεια της προηγούμενης ς των θεσμών είχε συμφωνηθεί ότι η ύφεση θα είναι της τάξης του 1,4%. Μάλιστα, λαμβάνοντας υπόψη τα νέα , η χθες προχώρησε σε εκτίμηση για την ύφεση φέτος, εκτιμώντας ότι θα κινηθεί από 0 έως 0,5%.

14s4aep-thumb-large

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση