Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΕΛΛΑΔΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Στο 0,4% η ύφεση το τρίτο τρίμηνο του 2015
Στο 0,4% η ύφεση το τρίτο τρίμηνο του 2015

Στο 0,4% η ύφεση το τρίτο τρίμηνο του 2015

Συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,4% σε ετήσια βάση καταγράφηκε στο τρίτο τρίμηνο του 2015, με την οικονομία να επιστρέφει σε αρνητικό έδαφος ύστερα από 6 συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης. Ωστόσο, το ποσοστό μείωσης της οικονομικής δραστηριότητας αποδεικνύεται αρκετά χαμηλό, με αποτέλεσμα ακόμα και ο αναθεωρημένος στόχος για την φέτος (1,4% σύμφωνα με τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν) να δείχνει πλέον ιδιαιτέρως απαισιόδοξος.

Στο οικονομικό επιτελείο υποδέχθηκαν τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή () για το ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου με συγκρατημένη αισιοδοξία, δεδομένου ότι η ήταν πολύ χαμηλή. «Τα στοιχεία αυτά μέσα σε ένα βαρύ , με την επιβολή των capital controls και την τραπεζική αργία, είναι εξαιρετικά καλά και δείχνουν ότι η οικονομία άντεξε και αντέχει», ανέφεραν χθες στελέχη του οικονομικού επιτελείου σχολιάζοντας την της για συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,4% σε ετήσια βάση και 0,5% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2015.

Αν και πρόκειται για τις πρώτες εκτιμήσεις από την ΕΛΣΤΑΤ, ωστόσο εκτιμάται ότι τα τελικά στοιχεία για το ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου δεν θα είναι αισθητά διαφοροποιημένα. Στο πλαίσιο αυτό, στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2015 ο ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ διαμορφώθηκε στο 0,36%. Αυτό σημαίνει ότι για να καταγραφεί ύφεση 1,4% σε ολόκληρο το έτος, θα πρέπει στο τέταρτο τρίμηνο να συρρικνωθεί το ΑΕΠ κατά 6,7%. Ορισμένοι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι οι πραγματικές επιπτώσεις των capital controls θα εμφανιστούν στην οικονομία από το τέταρτο τρίμηνο του 2015 και μετά, αλλά επίσης το να μειωθεί το ΑΕΠ κατά 6,7% στο τέταρτο τρίμηνο του έτους θεωρείται δύσκολο. Ετσι, είναι πολύ πιθανό η ύφεση φέτος να περιοριστεί σε επίπεδα χαμηλότερα του 1%. Υπενθυμίζεται ότι ο αρχικός στόχος για φέτος ήταν να αναπτυχθεί η ελληνική οικονομία κατά 2,9%. Στόχος, που αναθεωρήθηκε με το νέο και το προσχέδιο του προϋπολογισμού του σε ύφεση 2,3%, ενώ κατά τη διάρκεια της προηγούμενης επίσκεψης των θεσμών είχε συμφωνηθεί ότι η ύφεση θα είναι της τάξης του 1,4%. Μάλιστα, λαμβάνοντας υπόψη τα νέα , η Eurobank χθες προχώρησε σε εκτίμηση για την ύφεση φέτος, εκτιμώντας ότι θα κινηθεί από 0 έως 0,5%.

14s4aep-thumb-large

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα η επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου #ΣτέλλαΚυριακίδου - https://t.co/F7lWqucoIb -

  • Πολύ καλή παρουσία του τμήματος κολύμβησης της Νίκης Βόλου #τμήμακολύμβησηςΓΣΒΗΝΙΚΗ - https://t.co/PpYKMsII8i -

  • Λαμπρός ο εορτασμός της Πεντηκοστής στον Βόλο #ΚυριακήτηςΠεντηκοστής - https://t.co/RGwFG4M88L -

"Αλιεύοντας" την είδηση