Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Στις πλατείες η μάχη με τον ιό
Στις πλατείες η μάχη με τον ιό

Στις πλατείες η μάχη με τον ιό

Ένα βήμα πριν από το κόκκινο βρίσκεται η Αττική σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού, γεγονός που φέρνει πιο κοντά το σενάριο εφαρμογής ενός περιορισμένου lockdown στο Λεκανοπέδιο. Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε χθες, ημέρα κατά την οποία τέθηκαν σε εφαρμογή τα νέα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού στην πρωτεύουσα. Σε περίπτωση που αυτά δεν αποδώσουν, η , διά στόματος κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, δηλώνει αποφασισμένη να λάβει «όποια χρειαστούν για την προστασία της δημόσιας υγείας».

Όπως ανέφερε, μάλιστα, χθες ο κ. Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, «ποτέ δεν έχουμε διστάσει να εφαρμόσουμε τοπικά lockdowns, από τον Μάρτιο μέχρι και τώρα σε πολλές περιοχές της ς. Δεν αποτελεί εξαίρεση η Αττική σ' αυτό. Αυτό που έχει μεγάλη σημασία, όμως, να δει κανείς είναι ποια είναι η επίπτωση από τέτοιου είδους απόφαση. Αν είναι εφαρμόσιμη ή όχι, κι αν είναι προτιμότερη από άλλου είδους μέτρα. Αυτό θα το κρίνουν οι ειδικοί, όχι η . Κι εμείς θα ακολουθήσουμε τις συμβουλές τους».

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο κέντρο της Αθήνας όπου παρατηρείται το εντονότερο πρόβλημα, και όπου παρά τις συστάσεις των ειδικών συνεχίζουν να καταγράφονται φαινόμενα συνωστισμού. Αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύσκεψη του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά με στελέχη του Δήμου Αθηναίων, στην οποία θα εξετασθούν σενάρια περιορισμού του ωραρίου λειτουργίας περιπτέρων και μικρών καταστημάτων που λειτουργούν έως αργά το βράδυ σε περιοχές της Αθήνας όπου έχουν καταγραφεί τα περισσότερα κρούσματα. Στόχος είναι να περιοριστεί η δυνατότητα προμήθειας αλκοόλ και κατ' επέκταση ο συνωστισμός σε ανοιχτούς χώρους μετά το κλείσιμο των και εστιατορίων. Επιπλέον, σχέδιο για ενισχυμένη αστυνομική παρουσία σε κεντρικές πλατείες και λόφους του κέντρου της Αθήνας, όπου παρατηρείται μεγάλου αριθμού ατόμων αργά το βράδυ, έχει εκπονήσει και η Το σχέδιο περιλαμβάνει ενισχυμένη αστυνόμευση, μέτρα αποκλεισμού χώρων, ελέγχους, συστάσεις για αποφυγή συνωστισμού.

453 νέα κρούσματα

Χθες ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ 453 νέα κρούσματα του ιού στη χώρα μας –εκ των οποίων τα 184 εντοπίστηκαν μεταξύ των προσφύγων και μεταναστών που φιλοξενούνται στον Καρά Τεπέ Λέσβου–, έξι νέοι θάνατοι (344 συνολικά), και 79 διασωληνωμένοι ασθενείς με COVID-19. Σημειώνεται ότι στο ΚΥΤ Καρά Τεπέ έως και την περασμένη , είχαν πραγματοποιηθεί συνολικά 7.064 έλεγχοι γρήγορου τεστ αντιγόνου (rapid test) για την ανίχνευση του ιού SARS-CoV-2, και ανιχνεύθηκαν 243 νέες μολύνσεις.

Από τα υπόλοιπα 269 νέα κρούσματα, τα 174 εντοπίστηκαν στην Αττική, όπου και παρατηρείται έντονη πίεση στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων, οι κενές κλίνες ΜΕΘ COVID στο Λεκανοπέδιο είναι πλέον πολύ λίγες. Χθες το πρωί στον «Ευαγγελισμό» και οι 24 κλίνες ΜΕΘ για τον κορωνοϊό είχαν καλυφθεί, στο «Σωτηρία» 23 ασθενείς νοσηλεύονταν και ήταν κενές τέσσερις κλίνες, στο «Αττικόν» οι κενές κλίνες ήταν τρεις και στο Θριάσιο είχε μείνει κενή μόνο μία κλίνη.

Ο κ. Πέτσας ανέφερε χθες ότι αυξάνονται οι υποδομές του ΕΣΥ για να αντεπεξέλθουν σε μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων. Στο πλαίσιο αυτό απηύθυνε άλλη μία φορά έκκληση στους ηλικιωμένους να είναι πολύ προσεκτικοί. Οπως σημείωσε, «διαπιστώνουμε ότι πολλά κρούσματα στους ηλικιωμένους είναι ενδο-οικογενειακά. Μεταφέρονται, δηλαδή, από τα τους κυρίως, όχι τόσο από τα εγγόνια τους, τα οποία έρχονται από τον εργασιακό τους χώρο. Νιώθουν πιο χαλαροί μέσα στο σπίτι, αγνοούν ή δεν είναι τόσο σε εγρήγορση για τα μέτρα προστασίας, με αποτέλεσμα να υπάρχει η επαφή με τους πιο ηλικιωμένους συμπολίτες μας ή τους ανθρώπους με υποκείμενα νοσήματα και έτσι αυτοί να καταλήγουν, είτε στο νοσοκομείο, είτε πολύ χειρότερα στις ΜΕΘ».

Τέλος, όπως ανακοίνωσε χθες ο κ. Πέτσας, σε συνεργασία του ΕΟΔΥ, της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αναπτύσσεται ειδική εφαρμογή για τα κινητά, με την οποία οι πολίτες πληκτρολογώντας τον ταχυδρομικό τους κώδικα θα γνωρίζουν τα μέτρα που ισχύουν στην περιοχή τους.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση