Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Στις κάλπες οι Γάλλοι πολίτες
Στις κάλπες οι Γάλλοι πολίτες

Στις κάλπες οι Γάλλοι πολίτες

Φαβορί για την προεδρία ο Μακρόν

Τον διάδοχο του Φρανσουά καλούνται να επιλέξουν σήμερα οι άλλοι ψηφοφόροι. Οι κάλπες για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, με αντιμέτωπους τον κεντρώο Εμανουέλ Μακρόν και την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν άνοιξαν σήμερα το πρωί στις 08:00 (τοπική ώρα, 09:00 ώρα Ελλάδας).

Από τους συνολικά σχεδόν 47,5 εκατομμύρια ψηφοφόρους που καλούνται στις κάλπες, πολλές εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που ζουν στα υπερπόντια εδάφη ξεκίνησαν ήδη από χθες Σάββατο να ψηφίζουν.

Τα περίπου 66.500 εκλογικά κέντρα σε όλη τη αλλία άνοιξαν στις 08:00 και θα κλείσουν στις 19:00 (τοπική ώρα, 20:00 ώρα Ελλάδας) στις περισσότερες περιοχές. Σε κάποιες μεγάλες πόλεις, και κυρίως στο Παρίσι, θα παραμείνουν ανοικτά ως τις 20:00 (21:00 ώρα Ελλάδας).

Είναι η πρώτη φορά που οι προεδρικές εκλογές διεξάγονται υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης, το οποίο τέθηκε σε ισχύ μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου 2015. Όπως και σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις, το ποσοστό συμμετοχής αποτελεί τον μεγάλο άγνωστο.

Οι εταιρείες δημοσκοπήσεων εκτιμούν ότι το ποσοστό αποχής θα φτάσει περίπου το 25% στον δεύτερο γύρο. Ο Μακρόν, που θα ψηφίσει το πρωί στην Τουκέ, εμφανίζεται φαβορί να κερδίσει. Η Λεπέν θα ψηφίσει στο Ενίν-Μπομόν.

Οι προ για τον νέο πρόεδρο

Οι μεγάλες προ με τις οποίες θα βρεθεί αντιμέτωπος ο νέος πρόεδρος θα είναι η μεταρ στην οικονομία, η αναδιάρθρωση της ευρωζώνης και ο εξορθολογισμός του γαλλικού κοινωνικού μοντέλου.

Επίσης, το μεγάλο ερώτημα για τον νέο πρόεδρο είναι πώς θα αντιμετωπίσει τα χρόνια προτα που ταλανίζουν τη –υψηλή ανεργία, δημόσιο χρέος κοντά στο 100% του ΑΕΠ, απώλεια ανταγωνιστικότητας έναντι της Γερμανίας, τρομοκρατία– δημιουργώντας ατμόσφαιρα απαισιοδοξίας και κρίση ταυτότητας.

Ο Μακρόν πάντως έχει ήδη προαναγγείλει ριζική αναδιάρθρωση της αγοράς εργασίας, ακόμη και με προεδρικό διάταγμα μέσα στο καλοκαίρι, στην κατεύθυνση που επιθυμούν οι εργοδοτικές οργανώσεις. Παράλληλα, έχει εξαγγείλει μείωση των δημοσίων υπαλλήλων κατά 120.000 και σοβαρούς περιορισμούς στο κοινωνικό κράτος για την εξισορρόπηση του προϋπολογισμού. Αυτά τα επώδυνα, για τα λαϊκά στρώματα, μέτρα θεωρούνται από τον Μακρόν αναγκαία ώστε η να κερδίσει σε αξιοπιστία έναντι της Γερμανίας, από την οποία θα ζητήσει μια νέα αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης: κοινό προϋπολογισμό, Ευρωπαίο υπουργό Οικονομικών, κάποιου είδους ευρωομόλογα και των γερμανικών πλεονασμάτων με χαλάρωση της λιτότητας στο εσωτερικό της.

Υπενθυμίζεται ότι στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών ο Εμανουέλ Μακρόν εξασφάλισε ποσοστό 24,01% και η Μαρίν Λεπέν 21,3%. Τα πρώτα αποτελέσματα και εκτιμήσεις θα γίνουν γνωστά στις οκτώ το βράδυ τοπική ώρα.

 

Πηγή: kathimerini.gr
[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση