Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Στις 24 Ιουνίου δικάζεται ο 40χρονος Αλβανός στο Εφετείο Θεσσαλονίκης
Στις 24 Ιουνίου δικάζεται ο 40χρονος Αλβανός στο Εφετείο Θεσσαλονίκης

Στις 24 Ιουνίου δικάζεται ο 40χρονος Αλβανός στο Εφετείο Θεσσαλονίκης

Εξακολουθεί να ταλαιπωρείται ο 40χρονος Αλβανός κάτοικος ς, παραμένοντας κρατούμενος στις φυλακές της ς, ενώ υπάρχει πιθανότητα να μην είναι αυτός ο δράστης υπόθεσης διακίνησης ναρκωτικών ουσιών που εκκρεμεί εδώ και σχεδόν 18 χρόνια σε χωριό της Βέροιας.

Ο άνδρας θα καθίσει στις 24 Ιουνίου 2019 στο εδώλιο του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης όπου θα κριθεί εάν πρόκειται για το άτομο που καταζητείται από το 2001, βάσει εντάλματος σύλληψης του ανακριτή Βέροιας και διάταξη της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης, για διακίνηση ποσότητας ηρωίνης.

Ο κατηγορούμενος συνελήφθη πριν από δύο μήνες στις , με το αιτιολογικό ότι εκκρεμούσε εις βάρος του το παραπάνω ένταλμα.

Οδηγήθηκε στο δικαστήριο, όπου το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου αποφάσισε ότι δεν έχει αρμοδιότητα να κρίνει την υπόθεση, και στη συνέχεια η Εισαγγελία του Βόλου μεταβίβασε την δικογραφία στην Εισαγγελία Εφετών Θεσσαλονίκης για τα περαιτέρω, ενώ εξακολουθούσε να κρατείται αρχικά στο Μεταγωγών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μαγνησίας και κατόπιν στις φυλακές ς, -όπου βρίσκεται μέχρι και σήμερα- χωρίς να έχει ασκηθεί εις βάρος του κάποια ποινική δίωξη.

Ο κρατούμενος δικάστηκε την Δευτέρα 1η Απριλίου στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου με τη συνήγορο του να ζητά να αφεθεί άμεσα ελεύθερος αφού δεν υπήρχαν δακτυλικά αποτυπώματα που να πιστοποιούν την ταυτότητα του, ενώ ο ίδιος είχε ισχυριστεί πως δεν ταιριάζει το μητρώνυμο, το πατρώνυμο, η ημερομηνία γέννησης του, αλλά και ο τόπος γέννησης με τον καταζητούμενο.

Σύμφωνα με το ιστορικό της υπόθεσης, το 2001 αστυνομικοί είχαν συλλάβει δύο Αλβανούς, που ήταν ξαδέλφια του φερόμενου ως καταζητούμενου στην Πατρίδα Ημαθίας με 14 γραμ. ηρωίνη σε φιξάκια.

Στην απολογία τους είχαν ισχυριστεί ότι δεν ήταν δικά τους, αλλά τους τα είχε δώσει ένας τρίτος αγνώστων στοιχείων ομοεθνής τους που έμοιαζε με τον 40χρονο.

Ο άνδρας που διαμένει στη , απασχολείται σε αγροτικές εργασίες, συνελήφθη την Πέμπτη 28 Μαρτίου.

Έγκυρες νομικές πηγές τονίζουν ότι από τη στιγμή που εις βάρος του 40χρονου δεν υπάρχει καταδικαστική απόφαση, παρά μόνο εκκρεμεί απλά ένταλμα, το Αυτόφωρο έπρεπε να ακολουθήσει το άρθρο 279 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που αναφέρει σχετικά με την προσαγωγή κατηγορούμενου στη παράγραφο 2 πως σε περίπτωση που ο συλλαμβανόμενος αμφισβητεί την ταυτότητα που του αποδίδεται ο ανακριτικός υπάλληλος εξετάζει την ταυτότητα και ζητεί πληροφορίες με το ταχύτερο μέσο για την ισχύ του εντάλματος ή του βουλεύματος.

Αν η ταυτότητα δεν αποδείχθηκε, ή έχει παύσει να ισχύει το ένταλμα σύλληψης, ή το βούλευμα, ή δεν εκδόθηκε το ένταλμα σύμφωνα με τον τύπο που απαιτείται, εκείνος που έχει συλληφθεί απολύεται αμέσως.

Παράλληλα λόγω της συνεχιζόμενης σης του 40χρονου παραβιάζεται και το άρθρο 6 του Συντάγματος σχετικά με την προσωπική ασφάλεια και την προ το οποίο αναφέρει ότι:

Κανένας δεν συλλαμβάνεται ούτε φυλακίζεται χωρίς αιτιολογημένο δικαστικό ένταλμα, που πρέπει να επιδοθεί τη στιγμή που γίνεται η σύλληψη ή η προ. Εξαιρούνται τα αυτόφωρα εγκλήματα.
Όποιος συλλαμβάνεται για αυτόφωρο έγκλημα ή με ένταλμα προσάγεται στον αρμόδιο ανακριτή το αργότερο μέσα σε είκοσι τέσσερις ώρες από τη σύλληψη, αν όμως η σύλληψη έγινε έξω από την έδρα του ανακριτή, η προσαγωγή γίνεται μέσα στον απολύτως αναγκαίο χρόνο για τη μεταγωγή του. O ανακριτής οφείλει, μέσα σε τρεις ημέρες από την προσαγωγή, είτε να απολύσει τον συλληφθέντα είτε να εκδώσει ένταλμα φυλάκισης. H προθεσμία αυτή παρατείνεται για δύο ημέρες, αν το ζητήσει αυτός που έχει προσαχθεί, ή σε περίπτωση ανώτερης βίας που βεβαιώνεται αμέσως με απόφαση του αρμόδιου δικαστικού συμβουλίου.

Όταν περάσει άπρακτη καθεμία από τις δύο αυτές προθεσμίες, κάθε δεσμοφύλακας ή άλλος, είτε πολιτικός υπάλληλος είτε στρατιωτικός, στον οποίο έχει ανατεθεί η ση εκείνου που έχει συλληφθεί, οφείλει να τον απολύσει αμέσως. Oι παραβάτες τιμωρούνται για παράνομη κατακράτηση και υποχρεούνται να επανορθώσουν κάθε ζημία που έγινε στον παθόντα και να τον ικανοποιήσουν για ηθική με χρηματικό ποσό, όπως νόμος ορίζει.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση