Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Στις 16 Σεπτεμβρίου η πρώτη δίκη για τις τηλεοπτικές άδειες
Στις 16 Σεπτεμβρίου η πρώτη δίκη για τις τηλεοπτικές άδειες

Στις 16 Σεπτεμβρίου η πρώτη δίκη για τις τηλεοπτικές άδειες

Στην πρώτη δικαστική δοκιμασία αναμένεται να τεθεί ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές που έληξε ύστερα από τριήμερη διαδικασία θρίλερ, με την έναρξη του νέου δικαστικού έτους, καθώς ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας έχουν οριστεί να δικαστούν για τις 16 του μήνα εννέα αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων που έχουν κατατεθεί από επιχειρηματίες που μετείχαν στον διαγωνισμό.

Η εκδίκαση των αιτήσεων μετά τη δι του διαγωνισμού που αποφασίστηκε από τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας Νίκο Σακελλαρίου, όπως είναι φυσικό, αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον κυρίως σε ό,τι αφορά αιτήματα που σχετίζονται με τη συμμετοχή συγκεκριμένων επιχειρηματιών που έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό αλλά και με θέματα που έχουν να κάνουν με τη διαγωνιστική διαδικασία ή την του διαγωνισμού.

 Από τα αιτήματα που ζητούν τη λήψη άμεσων διορθωτικών δικαστικών μέτρων, ουσιαστικά ανατροπή δεδομένων που έχουν δημιουργηθεί από την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας, σοβαρότερο είναι εκείνο που έχει κατατεθεί από τον τηλεοπτικό σταθμό STAR και βάλλει κατά της συμμετοχής των επιχειρηματιών Χρήστου Καλογρίτσα και Ιβάν Σαββίδη, για τους οποίους επικαλείται ουσιαστικών προϋποθέσεων που είχαν τεθεί για τη διαγωνιστική διαδικασία.

Και ενώ η εκδίκαση των αιτήσεων για ασφαλιστικά μέτρα κατόπιν εορτής, δηλαδή μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού, εκτιμάται ότι μειώνει τις πιθανότητες κάποιες από αυτές τις αιτήσεις να γίνουν δεκτές, εντούτοις η και η απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου έχουν εξαιρετική σημασία.

Παράλληλα νομικές πηγές εκτιμούν ότι έως τις 16 του μήνα, οπότε και έχουν οριστεί να δικαστούν στο Συμβούλιο της Επικρατείας οι εννέα αιτήσεις για ασφαλιστικά μέτρα που εκκρεμούν, ενδέχεται και άλλα αιτήματα να κατατεθούν προς κρίση ενώπιον των αρμοδίων δικαστικών αρχών.

Ειδικότερα οι ίδιες πηγές δεν αποκλείουν επιχειρηματικά σχήματα που τελικώς δεν κατόρθωσαν να λάβουν άδεια, να προσφύγουν προβάλλοντας θέματα νομιμότητας πριν αρχίσει η διαγωνιστική διαδικασία αλλά και θέματα που σχετίζονται με τη διεξαγωγή της. Αλλωστε και μέσα στη Δικαιοσύνη διατυπώνονται εκτιμήσεις ότι η επόμενη μέρα της διαγωνιστικής διαδικασίας για τις τηλεοπτικές θα φέρει θέματα προς κρίση ενώπιον των δικαστικών σχηματισμών που έχουν σχετική αρμοδιότητα από τον νόμο, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν πως οι δικαστικές εκκρεμότητες που θα δημιουργηθούν θα κρατήσουν για καιρό.

Πάντως, πέραν των ασφαλιστικών μέτρων που αναμένεται να δικαστούν στις 16 του μήνα, την πρώτη ημέρα έναρξης του δικαστικού έτους, η επικείμενη απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, που αφορά τον σκληρό πυρήνα των αμφισβητήσεων για τη νομιμότητα και τη συνταγματικότητα όλης της διαγωνιστικής διαδικασίας, είναι καίριας σημασίας.

Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της χώρας είναι εκείνο που θα κληθεί, άγνωστο πότε χρονικά θα εκδοθεί η απόφασή του, να κρίνει το σύνολο των νομοθετικών επιλογών της κυβέρνησης για τον διαγωνισμό των αδειών, καθώς όλοι οι τηλεοπτικοί που λειτουργούσαν έως τώρα έχουν προσφύγει θέτοντας κρίσιμα θέματα αντισυνταγματικότητας.

Το μείζον θέμα που έχει τεθεί στη ενώπιον της Oλομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπου και εκδικάστηκαν οι σχετικές προσφυγές των τηλεοπτικών δικτύων, είναι ότι δεν οργανώθηκε η σχετική διαγωνιστική από το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, όπως προβλέπει το Σύνταγμά μας, ενώ κρίσιμα θέματα έχουν επίσης τεθεί σχετικά με τον αριθμό των αδειών που προκηρύχθηκαν –μόνο τέσσερις– και άλλα που σχετίζονται με της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Και ενώ η ενώπιον της Oλομέλειας του ανωτάτου δικαστηρίου διεξήχθη τον περασμένο Ιούλιο, στις αρχές του μήνα, η απόφαση ακόμα δεν έχει εκδοθεί, με αποτέλεσμα να μην έχουν εκκαθαριστεί δικαστικά και κριθεί σοβαρότατα θέματα του επίμαχου διαγωνισμού.

Άλλωστε για το γεγονός αυτό έχουν προβληθεί έντονες επικρίσεις προς την κυβέρνηση για το ότι δεν περίμενε την απόφαση της Δικαιοσύνης και προχώρησε στον διαγωνισμό με ανοικτά τα θέματα αμφισβήτησης της συνταγματικότητας και της νομιμότητάς του.

 

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση