Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Στις 14 Σεπτεμβρίου ανοίγουν τα σχολεία
Στις 14 Σεπτεμβρίου ανοίγουν τα σχολεία

Στις 14 Σεπτεμβρίου ανοίγουν τα σχολεία

Στις 14 Σεπτεμβρίου θα ανοίξουν τελικά όλα τα σχολεία, συμπεριλαμβανομένων των νηπιαγωγείων, όπως ανακοίνωσε το απόγευμα της Τρίτης η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, και παρουσία του κυβερνητικού εκπροσώπου Στ. Πέτσα.

Όπως συμπλήρωσε η υπουργός, η λειτουργία του διδακτικού έτους θα γίνει με όλους τους μαθητές στις τάξεις και με αυξημένα μέτρα πρόληψης και προφύλαξης.

Η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική τόσο στους εσωτερικούς χώρους όσο και στα μεταφορικά μέσα και θα διανεμηθεί δωρεάν σε μαθητές και εκπαιδευτικούς δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων.

Νωρίτερα ο κ. Πέτσας είχε απευθύνει έκκληση στους γονείς να έχουν επιστρέψει έγκαιρα από τις θερινές τους διακοπές, καθώς όπως είπε, επικαλούμενος στοιχεία της ακτοπλοΐας και άλλων συγκοινωνιών, στην πρωτούεσα κέντρα έχει επιστρέψει το 85% του πληθυσμού.

«Ικανός αριθμός συμπολιτών μας δεν έχουν επιστρέψει ακόμη στα αστικά κέντρα. Ιδίως στην Αθήνα, μέχρι τις 31 Αυγούστου, με βάση την ανάλυση δεδομένων κινητικότητας του πληθυσμού – από τα διόδια, τις ακτοπλοϊκές και αεροπορικές μεταφορές, καθώς και τις αστικές συγκοινωνίες – φαίνεται ότι περίπου το 85% των κατοίκων της πρωτεύουσας επέστρεψαν στην πόλη.

Καλούμε λοιπόν όλους τους γονείς να επιστρέψουν τις επόμενες ημέρες με τα παιδιά τους στο σπίτι. Και να φροντίσουν, για το καλό όλης της οικογένειας, να μείνουν ασφαλείς περιορίζοντας τις επαφές τους με την ευρύτερη κοινότητα για τις επόμενες μέρες μέχρι την έναρξη των μαθημάτων», είπε.

Συνοψίζοντας τις προβλέψεις που έχουν ήδη ανακοινωθεί για τα αυξημένα μέτρα υγιεινής, η κ. Κεραμέως ανέφερε:

1. ΧΡΗΣΗ ΜΑΣΚΑΣ
Η χρήση της μάσκας καθίσταται υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, και στους εξωτερικούς όπου υπάρχει συγχρωτισμός, καθώς και στα μέσα μεταφοράς μαθητών, ενώ δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση στη χρήση μάσκας από Νηπιαγωγείο έως και την τρίτη Δημοτικού. Η κυβέρνηση διαθέτει δωρεάν μάσκες σε όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων.

2. ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΟΔΗΓΙΕΣ
Είναι έτοιμες οι επικαιροποιημένες οδηγίες που θα σταλούν στα σχολεία, οι οποίες θα δημοσιευθούν επίσης στον ισότοπο του ΥΠΑΙΘ. Έχει δρομολογηθεί και η συνεργασία με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, στο πλαίσιο της οποίας γιατροί θα επισκέπτονται τα σχολεία για να εξηγήσουν τα μέτρα ς και πρόληψης και βεβαίως την ενδεδειγμένη χρήση της μάσκας.

3. ΑΝΤΙΣΗΠΤΙΚΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ, ΣΧΟΛΑΣΤΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ
Με μέριμνα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Θα σας τα αναλύσουν εν συνεχεία ο Υπουργός Εσωτερικών και ο Πρόεδρος ΚΕΔΕ.

4. ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΟΛΟΗΜΕΡΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ
Με επιπλέον πιστώσεις άνω των 100 εκατ. ευρώ, με στόχο την των πιο ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, όπως οι παππούδες και οι γιαγιάδες.

5. ΔΕΙΓΟΛΗΠΤΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΑΠΟ ΕΟΔΥ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Σε περιπτώσεις που χρήζουν επέμβασης.

6. ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΔΙΑΛΕΙΜΑ
Με στόχο τον περιορισμό του συγχρωτισμού μεταξύ μαθητικών ομάδων.

7. ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΥΛΙΚΕΙΩΝ
Η επιτροπή έχει ήδη δώσει οδηγίες για την προσαρμοσμένη λειτουργία των κυλικείων.

8. ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΕΟΡΤΑΣΜΟΙ ΜΕ ΜΕΤΡΑ
Εντός κάθε σχολικού τμήματος.

9. ΜΑΘΗΤΙΚΟΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΜΕ ΜΕΤΡΑ
Με υποχρεωτική μάσκα και τήρηση λοιπών μέτρων.

10. ΜΗ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΚΔΡΟΜΩΝ & ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ

11. ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΠΑΤΟΙ ΑΝΑ ΤΜΗΜΑ
Οι επισκέψεις (π.χ. σε μουσεία, δημόσια κτήρια) θα πραγματοποιούνται ανά τμήμα.

12. ΑΘΛΗΜΑΤΑ
– Προβλέπονται μικρές, σταθερές ομάδες για τα ομαδικά παιχνίδια.
– Δεν θα πραγματοποιηθούν τα σχολικά πρωταθλήματα.

13. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ
– Προβλέπονται σταθερές ομάδες συνεργασίας και
– Καθαρισμός υλικών / εξοπλισμού μετά από κάθε χρήση.

14. ΑΙΘΟΥΣΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
Καθαρισμός πληκτρολογίου και ποντικιού.

15. ΜΟΥΣΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ
– Καθαρισμός οργάνων μετά από κάθε χρήση
– Ειδικά σε περίπτωση πνευστών οργάνων συστήνεται να τηρείται απόσταση 3 μ.

16. ΙΣΧΥΡΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΑΓΟΥΡΙ / ΝΕΡΟ
Παρέχεται δωρεάν σε κάθε μαθητή δημοτικού, δημοσίου και ιδιωτικού, δωρεά του Ιδρύματος Αθανασίου Λασκαρίδη. Ένα μέτρο για την αποφυγή ανταλλαγής μπουκαλιών, ποτηριών, επαφής στόματος με τη βρύση, που, μειώνοντας τη χρήση πλαστικού, προσφέρει και μία φιλοπεριβαλλοντική λύση.

Εξαιρέσεις

Από την υποχρεωτική χρήση μάσκας εξαιρούνται

– Παιδιά́ με γνωσιακή, αναπτυξιακή ή ψυχική διαταραχή ή διαταραχή συμπεριφορά

– Παιδιά με σοβαρό νευρολογικό, μυϊκό́ ή άλλο νόσημα που τα εμποδίζει να χειριστούν τη μάσκα του

Στα σχολεία Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, προβλέπεται η χρήση μάσκας μόνο εφόσον αυτό είναι εφικτό.

Πότε δικαιολογούνται οι απουσίες

Η απουσία μαθητών και εκπαιδευτικών δικαιολογείται στις κάτωθι περιπτώσεις:

Εάν νοσεί από COVID-19 ο ίδιος ο / ή κάποιος που κατοικεί στο σπίτι του – Απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης

– Αν ο ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου, όπως ορίζεται από την Επιτροπή. Απαραίτητη και εδώ είναι η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης από τον θεράποντα ιατρό ή από ιατρό της σχετικής ειδικότητας

– Αν ο ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου, όπως έχει οριστεί από το ΥΠΕΣ – Στην περίπτωση αυτή παρέχει τηλεκπαίδευση σε μαθητές που παραμένουν σπίτι.

Από την πλευρά του, ο υπ. Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος  ανέφερε:
«Η μαθησιακή διαδικασία θα ενισχυθεί με τους όρους μιας ισχυρής τοπικής αυτοδιοίκησης, η οποία θεσμικά και με δυνατό λόγο υποστηρίζει και εγγυάται την ασφαλή και δημιουργική λειτουργία των σχολείων» διαβεβαίωσε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.«Το νέο σχολικό έτος αποτελεί για όλους το μεγάλο στοίχημα γιατί όλοι επενδύουμε στο μεγαλύτερο κεφάλαιο της χώρας που είναι η νέα γενιά. Η επιτυχία σε αυτό το κρίσιμο μέτωπο είναι μια συνάρτηση από δράσεις όχι μόνο σε κεντρικό κυβερνητικό επίπεδο αλλά και σε τοπικό αυτοδιοικητικό επίπεδο» υπογράμμισε.

Απευθυνόμενος προς τους μαθητές ζήτησε να φοράνε τη μάσκα για την ασφάλεια τόσο των ίδιων,  όσο και των αγαπημένων τους προσώπων. Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη «να υπάρξει ξανά ενότητα, πειθαρχία και αλληλεγγύη, τα χαρακτηριστικά που διέκριναν όλους τους Έλληνες την προηγούμενη Άνοιξη στο πρώτο κύμα της πανδημίας».

Ανακοίνωσε, δε, ότι για τους γονείς δημοσίους υπαλλήλους με παιδιά που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες και πρέπει να μείνουν σπίτι τους, θα προβλεφθεί η δυνατότητα να εργάζονται από απόσταση ή με μειωμένο ωράριο, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι ο ένας από τους δύο γονείς θα είναι στο σπίτι.

Αναφερόμενος στα μέτρα του υπουργείου Εσωτερικών για την εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων στην εποχή του κορονοϊού, επεσήμανε τα παρακάτω:

–  Την επιχορήγηση της ΚΕΔΕ με ποσό 6,2 εκατ. ευρώ προκειμένου να διατεθούν δωρεάν μάσκες στο σύνολο των μαθητών όλων των σχολείων δημοσίων και ιδιωτικών και στο σύνολο του εκπαιδευτικού προσωπικού.

–  Την πλήρη στελέχωση με προσωπικό καθαριότητας σε όλη την επικράτεια με 5.000 εργαζόμε, με πλήρες ωράριο ορισμένου χρόνου από την πρώτη ημέρα που ξεκινά το σχολείο μέχρι την ολοκλήρωση της σχολικής χρονιάς (έναντι 3.761 πέρυσι), καθώς και 4.474 μερικής απασχόλησης. Όπως σημείωσε, σε αντιδιαστολή με ό,τι συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια, από φέτος οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα θα απολαμβάνουν πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα, με αποτέλεσμα το κράτος να διαθέτει 28 εκατ. ευρώ περισσότερα από πέρυσι στον τομέα της καθαριότητας των σχολείων.-  Τη διάθεση 175 εκατ. ευρώ στις περιφέρειες για τις δαπάνες μεταφοράς 240.000 μαθητών από και προς το σχολείο τους, καθώς και 128 εκατ. ευρώ στις σχολικές επιτροπές για συντήρηση και επισκευή υλικών.

– Τα κυλικεία θα λειτουργήσουν κανονικά με αυστηρή εφαρμογή των μέτρων που έχουν υποδείξει οι ειδικοί, διαθέτοντας σφραγισμένα και προσυσκευασμένα υλικά.

«Οπουδήποτε κι αν απαιτηθούν επιπλέον λύσεις, με βάση ειδικά τοπικά προβλήματα που μπορεί να υπάρξουν, η έχει την εγγύηση της απόλυτης στήριξης της κυβέρνησης» τόνισε.

Κλείνοντας, ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ότι «η πανδημία επιβεβαιώνει και δείχνει το δρόμο της ανάγκης ανασυγκρότησης του κράτους μέσα από μια σειρά μεταρρυθμίσεις που υλοποιεί η κυβέρνηση και οδηγούν σε καλύτερες υπηρεσίες και φροντίδα για τον Έλληνα πολίτη».

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση