Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΕΛΛΑΔΑ / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Στήριξη Σουλτς για χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας λόγω προσφυγικού
Στήριξη Σουλτς για χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας λόγω προσφυγικού

Στήριξη Σουλτς για χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας λόγω προσφυγικού

Την συμπαράστασή του προς την Αθήνα για ελάφρυνση της πίεσης που δέχεται, δεδομένου του βάρους που σηκώνει στο προσφυγικό ζήτημα, διατύπωσε στον πρωθυπουργό κατά την μεταξύ τους ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου κ. Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος, σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, έκανε στην ρήτρα εξαίρεσης από το Σύμφωνο Σταθερότητας, που ισχύει για χώρες που αντιμετωπίζουν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Στην συνομιλία του με τον Πρωθυπουργό, ο Μάρτιν διατύπωσε την θέση ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να βρίσκεται υπό πίεση, δεδομένου του βάρους που σηκώνει στο προσφυγικό ζήτημα.  Για το ζήτημα του Ελληνικού προγράμματος, αναγνωρίστηκε από τον κ. η ανάγκη να συνεχιστούν οι επαφές της ελληνικής πλευράς με την Επίτροπο Μοσκοβισί, προκειμένου να επιλυθούν τα εκκρεμή ζητήματα, εν όψει και της επικείμενης συνεδρίασης του Eurogroup.

Οι δύο πλευρές εμφανίστηκαν σύμφωνες στην θέση ότι η αποτελεσματική διαχείριση των προσφυγικών ροών συναρτάται με την δημιουργία κέντρων ταυτοποίησης και επανεγκατάστασης προσφύγων στην Τουρκία, καθώς και με την ενίσχυση της φύλαξης των Τουρκικών συνόρων.

Ο κ. καλωσόρισε την πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα να επισκεφθεί την Τουρκία λέγοντας ότι ο βρεθεί στην γειτονική χώρα και εκ μέρους της ΕΕ.

Όπως και στην τετραμερή που προηγήθηκε, και στην Τσίπρα – Σούλτς επιβεβαιώθηκε η ανάγκη να ενισχυθεί η συνεργασία Ελλάδας – ΕΕ, και να απορροφηθούν τα κονδύλια που έχουν προβλεφθεί για την στήριξη της Ελλάδας στο προσφυγικό ζήτημα.

Ο κ.Αλέξης Τσίπρας, στις δηλώσεις του με τον πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου, αμέσως μετά τη συνάντηση τους στο Μέγαρο Μαξίμου, προχώρησε σε δημόσια ευθεία διασύνδεση της διαχείρισης από την Ελλάδα του προσφυγικού ζητήματος με την προοπτική χαλάρωσης των απαιτήσεων για υλοποίηση του νέου μνημονίου και ιδιαίτερα των παραμέτρων που έχουν εξελιχθεί σε αγκάθια της αξιολόγησης.

Το προσφυγικό κυριάρχησε στην ατζέντα της συνάντησης και ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι “η Ελλάδα έχει αναλάβει ευθύνες που ξεπερνούν τις δυνατότητές της και αποτελεί εμπροσθοφυλακή για την Ευρώπη στο θέμα”. Πρόσθεσε ότι “τους τελευταίους μήνες σηκώνουμε το βάρος, αλλά έχουμε την τιμή και την περηφάνια που δείχνουν οι Ελληνες, ιδίως στα νησιά του Αιγαίου, να διασώζουμε αυτό που λέμε τιμή της Ευρώπης”.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Νέα πεζοδρόμια σε Σκιάθο και Σκόπελο κατασκευάζει η Περιφέρεια Θεσσαλίας - https://t.co/5r34C00dBn -

  • Αναστολή λειτουργίας τμημάτων του 3ου ΕΠΑΛ Βόλου - https://t.co/W2k7SjSynb -

  • Οι μετρήσεις του Σταθμού του Υπουργείου Περιβάλλοντος για την ποιότητα της ατμόσφαιρας στο Βόλο… - https://t.co/HBZ1bCZt3Y -

"Αλιεύοντας" την είδηση