Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας ο αν. υπουργός Εσωτερικών Στ. Πέτσας
Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας ο  αν. υπουργός Εσωτερικών Στ. Πέτσας

Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας ο αν. υπουργός Εσωτερικών Στ. Πέτσας

Κ. Αγοραστός μετά τη συνάντηση  με τον  αν. υπουργό Εσωτερικών Στ. Πέτσα: Η Περιφερειακή Διακυβέρνηση είναι το πιο δίκαιο μοντέλο πολιτικής συμπεριφοράς που απαντά με ενσυναίσθηση στις επιθυμίες των ανθρώπων

 Τον νέο αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα υποδέχτηκε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός σήμερα το πρωί στο γραφείο του.

Στη συνάντηση που διήρκησε πάνω από μια , συζητήθηκαν όλα τα μεγάλα θέματα της αυτοδιοίκησης με έμφαση στη μετάβαση στο δίκαιο και αποτελεσματικό μοντέλο της περιφερειακής διακυβέρνησης για την ποιοτική εξυπηρέτηση του πολίτη, το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων μεταξύ Περιφερειών – Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και Δήμων,  τον νέο εκλογικό νόμο και το μεγάλο αναπτυξιακό ύψους 2,5 δις ευρώ, από το οποίο οι Περιφέρειες ζητούν μερίδιο, για τη χρηματοδότηση περιβαλλοντικών έργων που απαντούν στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής.

Κώστας Αγοραστός, περιφερειάρχης Θεσσαλίας: «Στη δύσκολη εποχή που ζούμε, το Υπουργείο Εσωτερικών μπορεί να  απαντήσει  με  τη μεγάλη μεταρρύθμιση της Περιφερειακής Διακυβέρνησης, που είναι το μόνο σύγχρονο εργαλείο διοίκησης που δίνει ταχύτητα, δικαιοσύνη, αυτοματοποίηση, ενέργεια, συνέχεια και αποτελεσματικότητα.  Η Περιφερειακή Διακυβέρνηση είναι το νέο μοντέλο πολιτικής συμπεριφοράς, το νέο πολιτικό διακύβευμα της ς που απαντά στο αίτημα της κοινωνίας για  δικαιοσύνη και  αποτελεσματικότητα, με  ενσυναίσθηση. Μπαίνουμε στη ζωή των πολιτών, βλέπουμε τις ανάγκες και τις επιθυμίες τους και τις  κάνουμε πράξη με την μεταρρύθμιση.

Ευχαριστώ τον υπουργό Στέλιο Πέτσα γιατί άμεσα με την ανάληψη των νέων του καθηκόντων έδειξε το ενδιαφέρον του για την τοπική αυτοδιοίκηση και βρίσκεται σήμερα κοντά μας στη Θεσσαλία, στο πλαίσιο των επισκέψεών του  σε όλες τις Περιφέρειες της χς. Αποδεικνύει στην πράξη ότι θέλει να έχει και ήχο της ζώσας πραγματικότητας και έχει τη δυνατότητα της άμεσης μεταρρύθμισης που χρειάζεται αυτή τη στιγμή η τοπική αυτοδιοίκηση.

Συζητήσαμε:

-Για το ξεκαθάρισμα και την σαφή κατανομή των αρμοδιοτήτων  ώστε όλοι να αναλαμβάνουν το μερίδιο που τους αντιστοιχεί και να μην κρύβονται πίσω από τη διάχυση ευθυνών

-Για το διαχωρισμό αρμοδιοτήτων Περιφέρειας και Αποκεντρωμένης  Διοίκησης

-Για το νέο  πρόγραμμα αντιπλημμυρικών και  περιβαλλοντικών έργων  που απαιτεί η προσαρμογή στην και την ενεργοποίηση της  διαδικασίας χρηματοδότησης τους μέσω της  ΕΤΕΒ και του Ταμείου Παρακαταθηκών.

– Για την  πρόσθετη χρηματοδότηση των 15 εκατομμυρίων ευρώ που έδωσε το Υπουργείο Εσωτερικών για την αποκατάσταση των ζημιών του Ιανού  σε Τρίκαλα, Φάρσαλα και Αλμυρό και για την πορεία των αποκαταστάσεων στην Καρδίτσα.

Η θεομηνία του αιώνα, άλλαξε τη λειτουργία του κράτους χάρη στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την Κυβέρνηση που ανταποκρίθηκε με πρωτόγνωρη ταχύτητα,  αξιοπιστία και συνέπεια  λόγων και έργων με Πρόγραμμα Ανασυγκρότησης ύψους  500 εκατομμυρίων ευρώ, τα περισσότερα από τα οποία  αφορούν στην Καρδίτσα.

Τον ευχαριστώ, τέλος,  για την διαχρονική συνεργασία και  γιατί πάντα  είναι παρών με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα. Έχουμε συνεργαστεί στενά στο παρελθόν, δίνοντας μάχες στην Ευρώπη και  χαίρομαι που σήμερα μπορεί να συνεχίσει να προσφέρει  στην Αυτοδιοίκηση από  κορυφαίο θεσμικό  ρόλο».

 Στέλιος Πέτσας, αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών:  «Για όσους έχουν εκπλαγεί από τα καλά λόγια του περιφερειάρχη επισημαίνω ότι έχουμε μια συνεργασία που κρατά πάνω από 15 χρόνια και η οποία σφυρηλατήθηκε στις αίθουσες του Οργανισμού Οικονομική Συνεργασίας και Ανάπτυξης, με την ιδιότητα του Κώστα Αγοραστού  ως εκπρόσωπου της Επιτροπής Οικονομικών της ς των Ελλήνων. Είναι ένας ο οποίος έχει θητεύσει και στην κεντρική πολιτική σκηνή και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και έχει την εμπειρία και τις γνώσεις να βοηθήσει  ένα νέο αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών όπως εγώ, να χτίσουμε μαζί πάνω στο πετυχημένο έργο των προκατόχων μας, κάτι ακόμα πιο δυνατό σε δύο επίπεδα: στο  θεσμικό και στο οικονομικό – αναπτυξιακό.

Στο θεσμικό επίπεδο συζητήσαμε ήδη για τα θέματα που έχουν να κάνουν  με την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Στο Υπουργικό Συμβούλιο στις 28 Ιανουαρίου  θα παρουσιάσουμε το νέο περίγραμμα του εκλογικού νόμου και θα προχωρήσουμε τάχιστα στην αλλαγή του, προκειμένου να καταργηθεί η αποτυχημένη προσπάθεια του κ. Σκουρλέτη  να οδηγήσει τους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας σε ακυβερνησία. Άρα, εμείς θα αποκαταστήσουμε την κυβερνησιμότητα προς όφελος της αποτελεσματικότητας των παρεμβάσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που τελικά βοηθούν την καθημερινότητα του πολίτη.

Σε σχέση με αυτά που ανέπτυξε ο περιφερειάρχης για το θέμα των αρμοδιοτήτων: Χρειάζεται ένα ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων προκειμένου ο πολίτης να μην χάνεται στον κυκεώνα της γραφειοκρατίας. Θα προχωρήσουμε γρήγορα στο ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων ιδίως μεταξύ Αποκεντρωμένης και Περιφέρειας.

Ένα τρίτο ζήτημα, πολύ σημαντικό έχει να κάνει με τη θεσμοθέτηση του επιτυχημένου παραδείγματος της αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών στη Θεσσαλία και ιδιαίτερα στην Καρδίτσα. Πραγματικά, ήταν ένα μοντέλο γρήγορο που έφερε αποτέλεσμα στο οποίο δεν μας είχε συνηθίσει το ελληνικό κράτος. Αυτό με κάποιο τρόπο πρέπει να θεσμοποιηθεί,  ώστε να έχουμε γρήγορες αντιδράσεις σε παρόμοια φαινόμενα που δυστυχώς λόγω της κλιματικής αλλαγής θα συνεχίσουν να υπάρχουν.

Στο οικονομικό – αναπτυξιακό επίπεδο είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για τη δυνατότητα την οποία ζητούν οι Περιφέρειες να έχουν ένα μερίδιο από το , ύψους 2,5 δις ευρώ, ιδίως για θέματα που είναι ευρύτερου ενδιαφέροντος και όχι καθαρά τοπικού όπως είναι τα αντιπλημμυρικά έργα που ανέφερε ο περιφερειάρχης.

Είχαμε ακόμη την ευκαιρία να συζητήσουμε για όλα εκείνα που θα πρέπει να συνθέτουν μια φιλόδοξη μεταρρύθμιση των ΚΑΠ. Καταλαβαίνουμε όλοι ότι μετά την υπερδεκαετή κρίση συρρικνώθηκαν πόροι παντού, λόγω της αναγκαίας λιτότητας. Ωστόσο,  Περιφέρειες και πρέπει να έχουν τους πόρους που χρειάζονται για να φέρουν σε πέρας τις αυξημένες ευθύνες τους, λόγω των αρμοδιοτήτων που τους μεταφέρθηκαν. Θα ξεκινήσουμε μια σοβαρή συζήτηση για τους ΚΑΠ  και την αναδιάρθρωσή τους.

Να ευχαριστήσω τέλος τον περιφερειάρχη για την θερμή υποδοχή και να διαβεβαιώσω  ότι όλοι είμαστε κρίκοι της  ίδιας αλυσίδας που σκοπό έχει να είναι πάντα ενωμένη για να προσφέρει την καλύτερη δυνατή ποιότητα υπηρεσιών στον πολίτη».

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση