Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Στην παραγωγή ποιοτικού και πιστοποιημένου ελαιολάδου μπαίνει το Π.Θ.
Στην παραγωγή ποιοτικού και πιστοποιημένου ελαιολάδου μπαίνει το Π.Θ.

Στην παραγωγή ποιοτικού και πιστοποιημένου ελαιολάδου μπαίνει το Π.Θ.

Στην αγορά του ελαιόλαδου μπαίνει και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, με την παραγωγή πιστοποιημένου παρθένου λαδιού προερχόμενο από τον ελαιώνα της μονής Πάου στην Αργαλαστή, με στόχο την προβολή του ιδρύματος και της περιοχής του Νοτίου Πηλίου, αλλά και της αξιος της πανεπιστημιακής περιουσίας.

Σήμερα για το θέμα δόθηκε συνέντευξη τύπου, στο περιθώριο της οποίας παρουσιάστηκαν και τρεις συσκευασίες που προορίζονται για gourmet , καταστήματα duty free, όπως επίσης και συσκευασία για δώρο, σε προσιτές τιμές.

Πιο συγκεκριμένα παρουσιάστηκε η συσκευασία των 100ml προορίζεται για gourmet, duty free και εστιατόρια που θα πρέπει να έχουν μπουκαλάκια στα τραπέζια με το συγκεκριμένο είδος.

Η σειρά με την ονομασία “Youth” (μτφ νεότητα), που απευθύνεται στη νέα γενιά, και η συσκευασία “Rector” (μτφ πρύτανης).

Για την ώρα τα πωλούνται από δύο έως δέκα ευρώ στο βιβλιοπωλείο του Πανεπιστημίου, ενώ σε λίγο καιρό θα είναι έτοιμο και το site των προϊόντων που θα διαθέτει ηλεκτρονικό e-shop.

Η εμφιάλωση γίνεται το εμφιαλωτήριο του Απ. Βολιώτη στα Λεχώνια που έχει λάβει πολλά βραβεία για την ποιότητα της δουλειάς που κάνουν.

Έτοιμο για διάθεση ένα ποιοτικό προϊόν

Όπως ανέφερε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ζήσης Μαμούρης, μετά από μία προεργασία δύο ετών που έγινε από μία μεγάλη ομάδα πανεπιστημιακών μελών της Εταιρείας Αξιος και Διαχείρισης της Περιουσίας (ΕΑΔΠ) του Π.Θ., με πρωτεργάτες τους Μιχάλη Ζουμπουλάκη και και σε συνεργασία με γεωπόνους του Τμήματος Γεωπονίας αλλά και ιδιώτες στον τομέα του marketing, παρασκευάστηκε και είναι έτοιμο προς διάθεση ένα ποιοτικό προϊόν, που παράγεται από τους ελαιώνες της μονής Πάου.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΑΔΠ, καθηγητής Μιχάλης Ζουμπουλάκης επισήμανε ότι η βασική ιδέα που επεξεργάστηκε η προαναφερόμενη ομάδα, ήταν αυτή της τυποποίησης και της πιστοποίησης από αρμόδια εργαστήρια και διάθεσης μέσω μίας στρατηγικής καμπάνιας, ενός ποιοτικού προϊόντος, του λαδιού που προϋπήρχε.

«Εμείς δεν είμαστε πολυεθνική εταιρεία, αλλά ενδιαφερόμαστε να κερδίσουμε ένα τμήμα της αγοράς προϊόντων πολυτελείας που θα διαφημίζουν την δραστηριότητα του Π.Θ.. Ο ένας τόνος που μπορούμε να διαθέσουμε φέτος μέσω αυτών των συσκευασιών, επιθυμούσε να φθάσει στους καταναλωτές που μας ενδιαφέρουν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ζουμπουλάκης.

Το προσεχές Σάββατο 30 Μαρτίου πραγματοποιείται μία μεγάλη ημερίδα για την ευρύτερη διάχυση της πρωτοβουλίας με τη συμμετοχή και παραγωγών του Πηλίου που το Πανεπιστήμιο επιθυμεί τη συνεργασία τους για να καλύψει τη συγκεκριμένη αγορά, αν υπάρξει ζήτηση.

Ο διευθυντής της ΕΑΔΠ, Νίκος , έκανε λόγο για το ιστορικό κατοχής της εν λόγω ιδιοκτησίας στο Π.Θ. και ανέφερε ότι το 1975, η τότε Κοινότητα Αργαλαστής παραχώρησε στο Π.Θ. 685 στρέμματα συμπεριλαμβανομένου του κτιρίου της μονής.

Η ίδια η μονή μετατράπηκε σε πολιτιστικό και εκπαιδευτικό κέντρο ενώ τα 200 στρέμματα ελαιώνα περιλαμβάνουν 1275 δένδρα, ενώ τα άλλα 400 στρέμματα είναι χορτολιβαδική έκταση και δάσος.

«Ξεκινήσαμε το 2015 με την παραγωγή παρθένου ελαιόλαδου που διατέθηκε χύμα. Το 2016 έγινε δεύτερη συγκομιδή που αφορούσε ένα τόνο ελαιόκαρπο και παρήχθη έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Το 2017 έγινε η πρώτη πιλοτική εμφιάλωση σε 1,5 τόνο παρθένο ελαιόλαδο. Αυτή υποβλήθηκε σε χημικές αναλύσεις και το ελαιόλαδο πήρε χαρακτηρισμό υγείας και ανάλογα πιστοποιητικά ως εξαιρετικά παρθένο. Μέχρι σήμερα σε συνεργασία με γεωπόνους του ΠΘ που εξειδικεύονται στην καλλιέργεια μοναστηριακών ελαιώνων έχουμε πετύχει αυτό το άριστο αποτέλεσμα. Στοχεύουμε στην επαγγελματική διαχείριση του ελαιώνα.

Προσκλήθηκε ιδιωτική εταιρεία που ασχολείται με την εταιρική ταυτότητα για το σχεδιασμό των συσκευασιών και την του προϊόντος και πλέον είμαστε σε φάση ολοκλήρωσης συσκευασίας και ς και προβολής στην αγορά» τόνισε ο κ. Οικονόμου.

Στόχος σύμφωνα με τον ίδιο είναι να καλυφθούν οι ανάγκες στην εσωτερική ζήτηση σε επιλεγμένα σημεία πώλησης και μελετούν τη δυνατότητα να προχωρήσουν και σε εξαγωγές.

“Επιπλέον θέλουμε να συμπαρασύρουμε όμορους ελαιώνες που είναι στην Αργαλαστή και να μάθουμε στους αγρότες να καλλιεργούν ανάλογα για να μπορούμε να οργανώσουμε την αξιοποίηση του ελαιόλαδου της ευρύτερης περιοχής, αν υπάρχει ζήτηση”.

Είπε ότι αυτή τη στιγμή ο ελαιοπαραγωγός στο Πήλιο πουλά το λάδι του σε έναν έμπορο που κυρίως έρχεται από το εξωτερικό, έναντι 3 και 3,5 ευρώ το κιλό.

«Εμείς μπορούμε να του δώσουμε πέντε και να το πουλήσουμε ακριβά, εάν συμφωνήσει και εναρμονιστεί με τις καλλιεργητικές μεθόδους του Πανεπιστημίου και ελέγχεται από τους γεωπόνους μας».

Καταλήγοντας είπε ότι «είμαστε στην αρχή της προσπάθειας και χρειαζόμαστε βοήθεια για προβολή. Πρόκειται για το πρώτο πανεπιστημιακό ελαιόλαδο στην Ελλάδα και ίσως στην και «θα συμμετέχουμε σε εκθέσεις και διαγωνισμούς για να εξασφαλίσουμε την προβολή και την διάθεση των προϊόντων μας τόνισε».

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση