Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Στην Ουάσιγκτον ο Κυρ. Μητσοτάκης – Σήμερα η συνάντηση με Ντ. Τραμπ
Στην Ουάσιγκτον ο Κυρ. Μητσοτάκης – Σήμερα η συνάντηση με Ντ. Τραμπ

Στην Ουάσιγκτον ο Κυρ. Μητσοτάκης – Σήμερα η συνάντηση με Ντ. Τραμπ

Στην Ουάσιγκτον βρίσκεται ο πρωθ Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος συνεχίζει την επίσκεψή του στις ΗΠΑ.

Στις 21:00 (ώρα Ελλάδας), ο πρωθ θα περάσει την πόρτα του Λευκού Οίκου για να συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, σε μια εξαιρετικά σημαντική περίοδο για την εξωτερική πολιτική της χώρας, ειδικά σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Όπως ανέφερε ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στη Φλόριντα, χθες και προχθές, η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι ο πιο αξιόπιστος και πιο προβλέψιμος σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών εντός ΝΑΤΟ.

Ο πρωθυπουργός, όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, θα τονίσει στον αμερικανό πρόεδρο ότι η χώρα μας είναι βασικός παράγοντας σταθερότητας στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο και παράλληλα οικονομικά, έχει αφήσει πίσω της την κρίση και προβάλλει ως ελκυστική επιλογή για επενδύσεις.

Ειδικά για τη «συμφωνία» Τουρκίας – Λιβύης, θα επαναλάβει ότι είναι άκυρη, απαράδεκτη και δεν παράγει κανένα νομικό αποτέλεσμα.

Επίσης αναμένεται να τονίσει ότι η Ελλάδα έχει το δίκιο με το μέρος της και ότι δεν πρόκειται να δεχτεί καμία παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων όπως ορίζονται από το διεθνές δίκαιο.

Ο πρωθυπουργός επισκέπτεται τον Λευκό Οίκο σε μια συγκυρία που, όπως έχει τονίσει, οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο που ήταν ποτέ. Τόσο η ψήφιση του Eastmed Act από το Κογκρέσο, όσο και οι θέσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Έλληνα πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ εναντίον της δήθεν συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης ενισχύουν τις ελληνικές θέσεις, την ώρα που η Τουρκία έχει οδηγηθεί, όπως έχει σημειώσει ο κ. Μητσοτάκης, στην απόλυτη απομόνωση.

Στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού σήμερα ξεχωρίζει επίσης η συνάντηση που θα έχει με τη Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα στην έδρα του Ταμείου στην Ουάσιγκτον.

Ο κ. Μητσοτάκης θα έχει εξάλλου συνάντηση με την ηγεσία του ινστιτούτου μελετών Atlantic Council και θα συμμετάσχει σε πάνελ με τον αντιπρόεδρό του Ντέιμοντ Ουίλσον.

: Χρησιμοποιούμε όλα μας τα διπλωματικά όπλα για να απομονώσουμε την Τουρκία

Με μέλη της ελληνικής ομογένειας στο Τάρπον Σπρινκς της Φλόριντα – όπου και γιόρτασε τα Θεοφάνεια – συναντήθηκε ο πρωθυπουργός και απάντησε σε σειρά ερωτήσεών τους, που αφορούσαν την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, την εκπαίδευση, αλλά και για τα καίρια εθνικά ζητήματα.

Σε ό,τι αφορά τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής και ειδικότερα τη συμφωνία των Πρεσπων ο πρωθυπουργός επισήμανε: «Γνωρίζετε ότι από την πρώτη στιγμή είχα εκφράσει, για λογαριασμό της Νέας Δημοκρατίας, τον έντονο προβληματισμό μου για τη συμφωνία των Πρεσπών. Είχαμε καταψηφίσει τη συμφωνία στη Βουλή. Είχαμε καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Είχα πει όμως ταυτόχρονα -και θέλω να είμαι απολύτως συνεπής σε αυτά τα οποία λέω- ότι άπαξ και η συμφωνία αυτή κυρωθεί, είναι πάρα πολύ δύσκολο να αλλάξει. Είναι πάρα-πάρα πολύ δύσκολο η συμφωνία αυτή να αλλάξει. Εμείς παρακολουθούμε με πολύ μεγάλη προσοχή την εφαρμογή της συμφωνίας. Κάνουμε ένα μεγάλο αγώνα για να μπορέσουμε να κατοχυρώσουμε το brand “Μακεδονία”, έτσι ώστε στον εμπορικό πόλεμο ο οποίος εκ των πραγμάτων θα ξεκινήσει με τους βόρειους γείτονές μας να έχουμε το πάνω χέρι. Υποστηρίξαμε τις επιχειρηματικές ενώσεις της Βόρειας Ελλάδας να κατοχυρώσουν το σήμα “Macedonia the Great” στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Προστασίας Πνευματικής Ιδιοκτησίας, ώστε να υπάρχει ένα σήμα-ομπρέλα το οποίο θα κατοχυρώνει τα ελληνικά μακεδονικά προϊόντα».

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε στη συνέχεια ότι «το μεγάλο μας πρόβλημα σήμερα – και πρέπει να είμαστε απολύτως ειλικρινείς – είναι η Τουρκία».

«Δεν είναι τα Σκόπια και ο βόρειος γείτονάς μας, όσο κι αν συναισθηματικά μας ενοχλεί το γεγονός ότι καταλήξαμε σε μία συμφωνία που δεν είναι αυτή την οποία θέλαμε. Και πρέπει να έχουμε μία αίσθηση του πώς χτίζουμε τις συμμαχίες μας και του πώς κινούμαστε βλέποντας όλον τον ορίζοντα των γεωπολιτικών θεμάτων, όχι μόνο αυτά για τα οποία μπορεί να ενδιαφερόμαστε ειδικά, ανάλογα ο καθένας με τα δικά του βιώματα», σημείωσε και πρόσθεσε: «Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι για πρώτη φορά, μετά από τις διπλωματικές ενέργειες που έχει κάνει αυτή η κυβέρνηση, και έχουμε επιδοθεί σε ένα πραγματικό διπλωματικό μαραθώνιο, η Τουρκία είναι απελπιστικά απομονωμένη. Έχει δημιουργηθεί ένα τόξο στήριξης των ελληνικών θέσεων το οποίο ξεκινά από την Αμερική, πηγαίνει μέχρι το Ισραήλ, την Αίγυπτο. Μέχρι και η Ρωσία βρέθηκε στην ίδια θέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την απαράδεκτη μη συμφωνία -χρησιμοποιώ αυτό τον όρο διότι δεν έχει καμία νομική βάση η συμφωνία την οποία υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη. Κατά συνέπεια, έχουμε χρησιμοποιήσει όλα μας τα διπλωματικά όπλα για να μπορέσουμε να απομονώσουμε την Τουρκία και να εξηγήσουμε στις Ηνωμένες Πολιτείες ειδικά -και εκεί θα χρειαστούμε και τη δική σας βοήθεια, το είπατε πολύ καλά- γιατί σήμερα σε αυτή την περιοχή του κόσμου, η Ελλάδα είναι ο πιο αξιόπιστος και ο πιο προβλέψιμος σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών εντός του ΝΑΤΟ».

«Το είπατε πολύ σωστά», συνέχισε ο πρωθυπουργός «το έθιξα και εγώ στο Λονδίνο, όταν βρέθηκα απέναντι από τον Ερντογάν και του είπα ξεκάθαρα πώς είναι δυνατόν σε μία συμμαχία, ο ένας σύμμαχος να προκαλεί με τόσο προσβλητικό τρόπο και παραβιάζοντας κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο, τον άλλο σύμμαχο. Έχουμε λοιπόν όλοι μας μία σημαντική δουλειά να κάνουμε. Να ενημερώσουμε την αμερικανική κοινή γνώμη και την αμερικανική πολιτική ηγεσία για το δίκαιο των ελληνικών θέσεων».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι «ψηφίστηκε, όπως γνωρίζετε, στο Κογκρέσο και στη Γερουσία το East Med Act, μετά από πολλή συστηματική δουλειά, την οποία έκανε και ο Gus Bilirakis, τον οποίο θέλω να ευχαριστήσω για ακόμα μία φορά δημόσια. Είναι ένα από τα καλύτερα κείμενα, από τα καλύτερα νομοθετήματα που έχουν προκύψει ποτέ από το αμερικανικό Κογκρέσο, υποστηρικτικά για τις ελληνικές θέσεις. Είναι πάρα πολύ σημαντικό πια ότι στο Κογκρέσο υπάρχει μια διακομματική υποστήριξη αυτής της πολιτικής. Θα έχω την ευκαιρία εκτός από τον Πρόεδρο Τραμπ να συναντήσω και την ηγεσία του Κογκρέσου για να επαναλάβω το δίκαιο των ελληνικών θέσεων. Για πρώτη φορά βλέπω να διαμορφώνεται στην Αμερική μία πολιτική, η οποία δεν κρατά τις συνηθισμένες ισορροπίες. Διότι πάντα υπήρχε αυτή η αίσθηση, ότι πρέπει να κρατούνται ισορροπίες μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Έχουμε το δίκιο με το μέρος μας, έχουμε το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος μας, έχουμε ισχυρούς συμμάχους και έχουμε βέβαια και πολύ σημαντικές αποτρεπτικές δυνατότητες. Έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στις ένοπλες δυνάμεις μας, έχω πει ξεκάθαρα ότι θα προασπίσουμε την εθνική μας κυριαρχία με οποιοδήποτε μέσο απαιτείται».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «δεν επιδιώκουμε όξυνση, θέλω να είμαι ξεκάθαρος σε αυτό. Επιδιώκουμε την ειρήνη και την επίλυση των διαφορών μας με βάση το Διεθνές Δίκαιο».

«Αλλά δεν πρόκειται εμείς να δεχθούμε, εντός εισαγωγικών, να συρθούμε σε ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων, εκβιαζόμενοι από μία Τουρκία, η οποία δεν μπορεί να συμφωνήσει στο βασικό πλαίσιο σχέσεων καλής γειτονίας που πρέπει να διέπει δύο χώρες, οι οποίες είναι καταδικασμένες από τη γεωγραφία να ζουν και να πορεύονται μαζί», ξεκαθάρισε σημειώνοντας ότι θα έχει την ευκαιρία αυτά να τα συζητήσει και με τον Πρόεδρο Τραμπ αύριο στον Λευκό Οίκο και βέβαια να επανεπιβεβαιώσει το γεγονός ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται ίσως στην καλύτερή τους φάση ιστορικά.

«Αυτό το οφείλουμε και σε εσάς και θέλω να σας ευχαριστήσω για ό,τι έχετε κάνει για την υπεράσπιση των ελληνικών θέσεων», συμπλήρωσε.

Επιπλέον είπε: «Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας, καθώς ξέρετε έχουμε υπογράψει την επικαιροποίηση της αμυντικής συνεργασίας, μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία ενισχύει την παρουσία των Ηνωμένων Πολιτειών και στη Σούδα και στο Στεφανοβίκειο και στην Αλεξανδρούπολη. Και βέβαια, το είπατε σωστά, η υπογραφή του EastMed, ενός αγωγού ειρήνης μεταφοράς φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό βήμα το οποίο αποδεικνύει έμπρακτα ότι όλα αυτά τα τριμερή σχήματα δεν είναι λόγια του αέρα».

Σχετικά με το νόμο για τη ψήφο των Ελλήνων που ζουν μόνιμα στο εξωτερικό ανέφερε: «Για να απαντήσω στα ερωτήματα τα οποία θέσατε και στις παρατηρήσεις τις οποίες κάνατε. Να ξεκινήσω με το ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων, οι οποίοι μένουν στο εξωτερικό. Θέλω να τονίσω ότι το δικαίωμα της ψήφου, της συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία, δεν το έχετε απωλέσει. Στην ουσία ο νόμος αυτός παρέχει μία διευκόλυνση: Τη δυνατότητα άσκησης του δικαιώματος αυτών που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, με τους περιορισμούς του νόμου, στο μόνιμο τόπο διαμονής τους. Δώστε μας τη δυνατότητα στις επόμενες εκλογές να διαμορφώσουμε πλειοψηφία 200 βουλευτών και σας διαβεβαιώνω ότι τα εμπόδια αυτά θα αφαιρεθούν. Διότι δεν ήταν δική μου επιθυμία να περιορίσουμε το εκλογικό σώμα.

Πιστεύω όμως ότι εάν υπάρχει -που θα υπάρχει- μία σημαντική συμμετοχή στις επόμενες εκλογές, αυτό θα δημιουργήσει τη δυναμική για να διευρύνουμε τη συμμετοχή των Ελλήνων, οι οποίοι κατοικούν στο εξωτερικό με χαλάρωση των κριτηρίων που μπήκαν στην πρώτη εφαρμογή του νόμου. Άρα, δώστε μας και εσείς τη δύναμη και την επιχειρηματολογία να μπορούμε, σε δεύτερο χρόνο, να χαλαρώσουμε κι άλλο τα κριτήρια. Αυτό αποτελούσε εξ αρχής τη δική μου επιθυμία και αυτό θα επιδιώξω να κάνω ό,ποτε μπορέσουμε να διαμορφώσουμε μία νέα υπέρ-πλειοψηφία των 200 βουλευτών».

Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε και για τα ζητήματα της εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα είπε: «Για τα ζητήματα της εκπαίδευσης, τα οποία θίξατε και τα οποία θεωρώ ότι είναι απολύτως καθοριστικά. Χαίρομαι για τα καλά λόγια που είπατε για τη Σοφία Ζαχαράκη, είναι εξαιρετική υφυπουργός, όπως και η Νίκη Κεραμέως, η οποία θα με συνοδεύσει στην Ουάσιγκτον στην επίσκεψη την οποία κάνουμε. Γιατί το λέμε αυτό: Γιατί θεωρούμε ότι η εκπαίδευση είναι μία φυσική γέφυρα μεταξύ της ομογένειας και της μητέρας πατρίδας, αλλά και ένα πολύ σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα, το οποίο μπορούμε να αξιοποιήσουμε για να φέρουμε πολύ κόσμο και στην Ελλάδα. Ξένους, οι οποίοι θα έρθουν για πρώτη φορά να φοιτήσουν σε δημόσια ελληνικά πανεπιστήμια, καθώς για πρώτη φορά δίνουμε τη δυνατότητα στα πανεπιστήμια μας να προσφέρουν ξενόγλωσσα προγράμματα επί πληρωμή σε ξένους φοιτητές, οι οποίοι θέλουν να σπουδάσουν, αλλά εγώ επιμένω πάρα πολύ και στα προγράμματα παρουσίας νέων παιδιών στην Ελλάδα -κυρίως το καλοκαίρι- που πρέπει να είναι προγράμματα εκμάθησης γλώσσας, αλλά και συνολικής επαφής με την ελληνική εμπειρία».

Ειδικότερα για τα ζητήματα της εκμάθησης της γλώσσας στην Αμερική, την Αυστραλία, τον Καναδά, τόνισε ότι γνωρίζει τις μεγάλες προσπάθειες που κάνει το υπουργείο Παιδείας και το Προξενείο για να υπάρχουν δάσκαλοι στα .

Και συνέχισε: «Όμως η ανοίγει καινούργιους ορίζοντες πια, για τη δυνατότητα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας με βιωματικό τρόπο για παιδιά τα οποία δεν έχουν ως πρώτη γλώσσα τα ελληνικά, που δεν μιλούν τα ελληνικά στο σπίτι, αλλά θέλουν να έχουν μία ελάχιστη επαφή με τη γλώσσα, για να κρατήσουν ζωντανούς τους δεσμούς με τη μητέρα πατρίδα και να έχουν μία πολύ δυνατή αίσθηση των ριζών τους. Εκεί μπορούμε να κάνουμε πολλά σημαντικά πράγματα για να ενισχύσουμε την εκπαίδευση, την τυπική εκπαίδευση στα , αλλά και την άτυπη εκπαίδευση μέσω του Διαδικτύου…».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα charter schools: «Τα charter schools είναι εξαιρετικά. Έχω ενημερωθεί. Δουλεύουν καλά. Θα ήταν ευχής να μπορέσουν να επεκταθούν. Αλλά μιλάω και για ένα πλαίσιο εκπαίδευσης, το οποίο πηγαίνει πέρα από τα charter schools, πέρα από τα απογευματινά σχολεία, πέρα από τα σχολεία της εκκλησίας το Σάββατο. Και αξιοποιούμε πολύ περισσότερο τις δυνατότητες του Διαδικτύου με άλλο τρόπο, με πολύ πιο σύγχρονο τρόπο, ώστε τα νέα παιδιά να μπορούν να έχουν επαφή με την ελληνική γλώσσα, τον ελληνικό πολιτισμό, την ελληνική ιστορία».

Θεοφάνεια με την ομογένεια της Φλόριντα έκανε ο πρωθυπουργός

Στην 114η τελετή Αγιασμού των Υδάτων, στην πολυπληθέστερη ελληνική κοινότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερική, στο Τάρπον Σπρινκς της Φλόριντα βρέθηκε σήμερα με τη σύζυγό του, Μαρέβα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, πριν αναχωρήσει για την Ουάσιγκτον για την συνάντηση που θα έχει την Τρίτη με τον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ.

Χιλιάδες ήταν εκεί, όπως κάθε χρόνο, και παρακολούθησαν τον εντυπωσιακό εορτασμό των Θεοφανείων σε κλίμα έντονης συγκίνησης.

«Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα καθώς μετά από 100 χρόνια έχουμε εδώ τον πρωθυπουργό της Ελλάδας μας, Κυριάκο Μητσοτάκη», είπε προκαλώντας τον ενθουσιασμό των συγκεντρωμένων ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος.

«Σας εύχομαι καλή χρονιά και καλή φώτιση», είπε συγκινημένος ο πρωθυπουργός, ενώ ήδη δεκάδες ελληνόπουλα είχαν βουτήξει στο νερό.

Τον Τίμιο Σταυρό έπιασε ο έφηβος Παναγιώτης Σακοτέλης, στον οποίο όλοι, με πρώτο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έσπευσαν να του δώσουν συγχαρητήρια, ενώ ο κόσμος φώναζε «Άξιος».

Είναι μεγάλη η συγκίνησή μου που βρίσκομαι στο Tarpon Springs αυτήν τη σπουδαία μέρα για την Ορθοδοξία μας, για τον Αγιασμό των Υδάτων. Εδώ όπου χτυπάει πιο δυνατά -ίσως από οπουδήποτε στην Αμερική- η καρδιά του Ελληνισμού μας. Χρόνια πολλά σε όλους! https://primeminister.gr/2020/01/06/22867 
Προβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο Twitter

Οι Έλληνες της Αμερικής στάθηκαν δίπλα στην Ελλάδα. Κρατούν ζωντανές τις ρίζες μας και την κληρονομιά τους και ανανεώνουν τους δεσμούς με την πατρίδα, προωθώντας τα δίκαιά της. Ευχαριστώ την ελληνική κοινότητα στο Tarpon Springs για τη θερμή υποδοχή. https://primeminister.gr/2020/01/06/22864 

Προβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο Twitter

Επίσης, απευθυνόμενος στα ελληνόπουλα, που φέτος βούτηξαν κατά τον Αγιασμό των υδάτων, τους ευχήθηκε να κρατούν τη δύναμη του Σταυρού και της πίστης μέσα τους.

«Εύχομαι σε όλους σας τα καλύτερα. Και σε όλα τα νέα παιδιά που θα βουτήξουν σε λίγο στα κρύα, νομίζω, νερά. Στην Ελλάδα έχουμε μεγάλη κακοκαιρία, εδώ μας υποδέχτηκε ένας λαμπρός ήλιος», είπε ο πρωθυπουργός.

Πηγή: kathimerini.gr
"Αλιεύοντας" την είδηση